of 59162 LinkedIn

Laurie Grasmeijer

Sinds januari 2016 werk ik als trainee Informatiemanagement bij PBLQ. Ik ben geïnteresseerd in de aansturing van en samenwerking binnen (grote) keten ICT-projecten binnen de publieke sector. Ten tijde van mijn afstuderen in 2014 bracht de Commissie Elias net haar rapport uit, werd het Bureau ICT-toetsing (BIT) opgericht en werd de Digicommissaris aangesteld. De timing om te starten met werken kon wat dat betreft niet beter.

 

Ik vind het een uitdaging om er voor te zorgen dat de verschillende belangen binnen een keten op elkaar worden afgestemd, om zo met elkaar tot het beste resultaat te komen.

 

De rode draad in mijn loopbaan is het politiek-bestuurlijk spanningsveld rondom ICT projecten. Mijn interesse ligt in de aansturing van grote ICT-projecten binnen ketens. Ik leg graag de verbinding tussen de verschillende partijen binnen een keten. Ik heb ervaring in diverse ICT-projecten binnen de overheid, in verschillende rollen (projectsecretaris, -medewerker, projectleider). Ik kom het beste tot mijn recht wanneer ik binnen een team of afdeling een eigen stuk verantwoordelijkheid op mij kan nemen. 

 

Rode draad

Op dat moment begon ik met werken bij een interdepartementaal ICT-project en viel ik meteen met mijn neus in de ‘informatiemanagement boter’. Het politiek-bestuurlijk spanningsveld rondom ICT-projecten binnen een keten is een rode draad in mijn loopbaan. Zo heb ik meerdere opdrachten vervuld bij complexe ICT-projecten met een politiek-gevoelig karakter. Dit speelveld en de politiek-bestuurlijke arena vind ik zeer interessant. Ik ben graag werkzaam in een omgeving waar verschillende belangen samen komen. 

 

Verbinder

Ik vind het een uitdaging om er voor te zorgen dat de verschillende belangen binnen een keten op elkaar worden afgestemd, om zo met elkaar tot het beste resultaat te komen. Het leggen van verbindingen tussen de verschillende betrokken partijen vind ik interessant en daar ga ik graag mee aan de slag. Het traineeprogramma van PBLQ is voor mij de ideale kans om mij te ontwikkelen als verbinder tussen beleid, ICT en verschillende partijen binnen de publieke sector. De Master Public Information Management die ik ernaast volg biedt mij hier goede handvatten voor.

 

Opdrachtgevers

Na het afronden van mijn studie Bestuurskunde in 2014 heb ik opdrachten vervuld voor verschillende opdrachtgevers, altijd binnen ICT-projecten. Zo ben ik voor mijn werk als trainee werkzaam geweest bij het Ministerie van BZK. Als trainee bij PBLQ heb ik opdrachten gedaan voor de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ik heb verschillende rollen vervuld, die van projectsecretaris, projectmedewerker en projectleider. Ik probeer in iedere rol de uitdaging voor mijzelf te vinden. Ik kom het beste tot mijn recht wanneer ik binnen een team of een afdeling een eigen stuk verantwoordelijkheid op mij kan nemen.

 • ‘Ja, (ik ben het die zegt) ik wil!’

  Reageer

  Naast mijn werk als verbinder in de informatiesamenleving, verbind ik ook mensen voor de wet aan elkaar als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Als trouwambtenaar ontmoet ik veel stellen die digitaal bij de gemeente hun voorgenomen huwelijk hebben gemeld (voorheen: ondertrouw). Dat melden van het voorgenomen huwelijk gaat hartstikke handig: je upload de benodigde documenten en geeft in het digitale afsprakensysteem meteen de trouwdatum door met eventueel de voorkeur voor een trouwambtenaar.

 • Uit de ivoren toren

  Reageer

  Een veelgehoorde klacht over de overheid is de ´ivoren toren´, waarin zij zich begeeft. De klacht luidt dat beleid in de torens wordt gemaakt, zonder dat ambtenaren weten wat de impact van dit beleid op de dagelijkse praktijk zal zijn. Ook tijdens de colleges van de Master of Public Information Management, is dit een onderwerp dat vaak in discussies terug komt. Het blijft ons verbazen dat dit al jaren een onderwerp van gesprek is en dit niet lijkt te veranderen.

 • Als ik later groot ben

  Reageer

  Na mijn studie Bestuurskunde viel ik als starter in de 'informatiemanagement' boter. Ik werd projectsecretaris bij een ICT project binnen de overheid, het project Publieke eID-middelen. Als snel ontdekte ik de dynamische wereld en het politiek-bestuurlijke spanningsveld rondom ICT projecten binnen de overheid en dat vond ik leuk! De timing om te werken bij een ICT project kon wat dat betreft niet beter: het rapport van de Commissie Elias werd gepubliceerd, het Bureau ICT toetsing werd opgericht en de Digicommissaris werd aangesteld. Daarnaast bleek er vanuit de Tweede Kamer een enorme interesse in eID en dit maakte ik allemaal van heel dichtbij mee.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers