of 59130 LinkedIn

Kwetsbaarheid en ketens

Ik ben de oudste thuis, de grote zus. Ik ben van jongs af aan gewend om me als de grootste en de sterkste op te stellen en die rol lag me eigenlijk wel. Ook met vriendinnen heb ik het altijd prettig gevonden om te adviseren of helpen wanneer er even iets is. Ik help liever dan dat ik geholpen word. Met die insteek ben ik na mijn studie ook aan het werk gegaan. Zakelijk en sterk gedrag wordt daar van me verwacht, was mijn idee destijds. Me kwetsbaar opstellen deed ik het liefst zo min mogelijk.

Tijdens Module 8 Ketenmanagement en ketensamenwerking van de opleiding buigen we ons over ketens. Hoe kan samenwerking tussen overheidspartijen in een keten leiden tot een beter functionerende overheid? Relatief autonome organisaties gaan een soms vergaande samenwerking aan en worden meer en meer afhankelijk van elkaar. Betere samenwerking kan leiden tot betere beslissingen, is het idee. Ik ben helemaal voor betere samenwerking. Maar het is niet alleen maar makkelijk en vanzelfsprekend. Een organisatie die zich afhankelijk maakt van een andere organisatie heeft wel vertrouwen in de andere organisatie nodig. En andersom.

 

Vertrouwen en kwetsbaarheid gaan volgens mij hand in hand. Samenwerking vergt een bepaalde mate van gelijkheid, toch is er vaak een sterkere partij in het spel. Een keten kent vaak een sterke partij die veel te zeggen heeft. Maar ook deze sterkere partij in de ketensamenwerking, op de werkvloer of privé, is niet altíjd sterk. Deze partij heeft veel te zeggen in de keten maar blijft afhankelijk van de ander. Je kunt je sterk voordoen en de andere partij commanderen, maar als je niet bereid bent je kwetsbaar op te stellen blijft het vertrouwen achter en komt er geen gelijkwaardige en dus ook geen goede samenwerking tot stand.

 

Ik heb het moeten leren om me kwetsbaar op te stellen. Het kwam niet vanzelf. Ik weet inmiddels dat ik niet altijd sterk kan zijn. Maar om dat te laten zien, geeft anderen het vertrouwen dat je ook durft aan te geven wanneer iets níet lukt. Kwetsbaarheid helpt om anderen te vertrouwen, en ook om het vertrouwen van anderen te verdienen.

 

           

Kwetsbaarheid helpt om anderen te vertrouwen, en ook om het vertrouwen van anderen te verdienen.

 

Lees ook: ´Ketens succesvol maken´

 

We krijgen college van Jan Grijpink (tevens zitting in de Innovation Board van PBLQ), wiens theorieën door veel  van mijn PBLQ collega’s in de praktijk worden gebruikt. In ketens doorbreken de betrokken organisaties de individueel gegroeide silo’s. Grijpink legt ons uit dat er verschillende modellen van integratie zijn, maar om de samenwerking van de grond te krijgen, moeten partijen bereid zijn om iets te organiseren. Dat klinkt vrij simpel, maar dit blijkt in de praktijk lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. De organisaties moeten beseffen dat ze van elkaar afhankelijk zijn. Partijen moeten een gezamenlijke probleemdefinitie kunnen benoemen voor de samenwerking op dat onderwerp, het zogenaamde dominante ketenprobleem. De afhankelijkheden moeten inzichtelijk gemaakt worden, zo kunnen ook de tegenstrijdigheden boven water komen. De doelen van de organisaties kunnen tegenstrijdig zijn, maar door zich kwetsbaar op te stellen en eerlijk te zijn tegen andere partijen in de keten kunnen ze het vertrouwen winnen om de samenwerking een diepere betekenis te geven.

Verdien het vertrouwen van de ander. Durf kwetsbaar te zijn, want samenwerking is belangrijk. In ketens, op de werkvloer en ook privé.

 

Lees ook: hoogleraren en lectoren

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers