of 59250 LinkedIn

Kom Nederlandse ambtenaren doe de EU-voorzittersdans!

Nog maar een half jaar en dan is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Veel enthousiasme ben ik nog niet tegengekomen over het aankomend voorzitterschap. Er is weinig over te lezen en wat er is gaat over dat het vooral weinig moet kosten en efficiënt geregeld is. Hoe anders was dit het afgelopen half jaar toen Letland voorzitter was van de EU, het enthousiasme spatte ervan af!

Letland stelt zich voor

Regelmatig geef ik les over besluitvormingsprocessen binnen de EU en ter illustratie zoek ik dan filmpjes over de instituties. De filmpjes die ik vond over het Letse voorzitterschap waren twee pareltjes; één van vakmanschap en ook één van vertederend amateuristisch enthousiasme. In het eerste filmpje stelt Letland zich voor. De promotievideo toont de mooiste aspecten van Letland zoals kunst, cultuur, innovaties, het landschap en de volksaard. De beelden worden vergezeld van commentaar met een subtiele humoristische toon en een vleugje zelfspot. Ik ben al eens in Letland geweest maar dit filmpje ontsteekt een vurige wens in mij om snel weer eens naar dit prachtige land af te reizen.

 

Voorzitterschapslied

Het tweede filmpje is ook uniek. Het toont een groepje Letse ambtenaren die geheel uit vrije wil (neem ik aan) hun enthousiasme voor het voorzitterschap van Letland van de EU uiten door een zelf gecomponeerd voorzitterschapslied ten gehore te brengen. Tegen een kantoorachtige achtergrond staan acht ambtenaren één met een gitaar en de rest met een A4'tje met de tekst, uitbundig hun lied te zingen. Erg mooi is het niet maar dat maken ze met hun enthousiasme meer dan goed.

 

Nederlands voorzitterschap

Nederland wil het voorzitterschap sober en efficiënt regelen maar wil zich ook in de kijker te spelen. Zo is het ministerie van Economische Zaken bezig met aansprekende Nederlandse innovaties te verzamelen om te presenteren tijdens het voorzitterschap. Het Nederlands voorzitterschap zal ongetwijfeld efficiënt zijn, weinig kosten en er zal flinke voortgang in onderhandelingen rond Europese wetgeving worden geboekt, daar is geen twijfel over mogelijk.

 

Maar wat zou ik graag een vleugje van het aanstekelijke enthousiasme van de Letten zien. Het voorzitterschap zien als een kans en het benutten om je land te laten zien en om het voorzitterschap als iets bijzonders te zien. Het is nog niet te laat. We zijn pas in januari 2016 aan de beurt dus bij deze roep ik de Nederlandse overheid en de ambtenaren op om de Letten te evenaren of zelfs te overtreffen. Maak een voorzitters musical of gedichtenbundel of doe eens gek en doe de voorzittersdans.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers