of 59250 LinkedIn

Je nieuwe politieke baas

De Provinciale Statenverkiezingen van vorige week hebben voor grote verschuivingen in de zetelverdeling tussen de politieke partijen gezorgd. De onderhandelingen over coalities voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels begonnen. Grote kans dat je als medewerker van de provincie een nieuwe politieke baas krijgt. Wat gaat dat betekenen voor je adviezen?

AfbeeldingPBLQ heeft voor haar beleidsleergangen veel bestuurders geïnterviewd, waaronder ook gedeputeerden. Zo wilden we weten hoe ze omgaan met de enorme hoeveelheid informatie die ze elke week ontvangen. Sommigen antwoordden met "ik lees alles", terwijl anderen "het advies op een A4 wilden zien". Grofweg representeren deze twee antwoorden ook twee typen politici.

 

De meeste bestuurders die alles lezen, zijn politici die ook inhoudelijk geïnteresseerd zijn en hebben doorgeleerd voor hun onderwerpen. Klassieke voorbeelden zijn de voormalige ministers van Justitie: Donner en Hirsch Ballin, die zo nauwkeurig lazen dat ze zelfs de spelfouten uit de stukken haalden.

De tweede categorie (het advies op een A4) bestaat uit bestuurders die vooral politiek zijn georiënteerd en die evengoed op een andere post terecht hadden kunnen komen. Deze bestuurders kun je herkennen aan hun behoefte aan korte adviezen en interesse in beeldvorming.

 

Dit onderscheid is niet altijd zo scherp, maar veel beleidsadviseurs zullen deze twee uitersten in de praktijk tegenkomen. De overgang van een inhoudelijk deskundige naar een primair politiek georiënteerde bestuurder (of omgekeerd) heeft grote gevolgen voor je beleidsadviezen. Dat is lastig omdat veel adviseurs gewend zijn aan een vaste werkwijze die bij een wisseling van de wacht ineens ongewenst kan zijn.

 

In de training Adviseren in een politiek-bestuurlijke omgeving laten wij de deelnemers daarom oefenen met verschillende typen bestuurders. Daarbij merken ze dat de informatiebehoefte sterk varieert per persoon en hoe ze in hun adviezen daarop kunnen inspelen. Het is namelijk niet alleen de nieuwe bestuurder die moet worden ingewerkt, maar ook zijn of haar adviseurs!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers