of 59130 LinkedIn

Is er toekomst voor de gemeente?

Vandaag sprak ik een goede oud-collega. Daar waar ik al die jaren actief ben gebleven in onderzoek en advies, koos zij vijftien jaar terug voor een uitvoerende functie in een grote gemeente. Het was niet alleen leuk om haar weer te spreken, het gaf mij ook de kans om vanuit een andere invalshoek te horen over het reilen en zeilen van gemeenten.

Verontrustend was dat zij schrijnende voorbeelden kon geven van falende dienstverlening door haar gemeente. Ook verhaalde ze over de afstand en het onbegrip tussen lokale politici, beleidsmakers, uitvoerders en burgers. In haar best omvangrijke gemeente leek het bijna onmogelijk om al die verschillende spelers op een effectieve manier samen te laten werken. Zo kon zij haarfijn aangeven dat zij in haar dagelijkse praktijk keer op keer wordt geconfronteerd met ingewikkelde sociale problemen, zoals verwaarlozing, eenzaamheid, onveiligheid en armoede. Ze kon echter alleen ondersteuning van beleidsambtenaren en portefeuillehouders krijgen, als eerst was uitgezocht of het probleem wel in het juiste beleidshokje paste.  Bovendien vereiste het de nodige vasthoudendheid om duidelijk te maken dat als er nu niets werd gedaan aan een klein probleempje, het over twee jaar, drie jaar, vijf jaar, een groot probleem zou zijn.

 

Dat zijn inderdaad lastige uitdagingen. Immers, veel gemeenten zijn nog ingericht als klassieke, hiërarchische organisaties, waar niets kan gebeuren als niet duidelijk is 'wie er over gaat'. Steun van drukbezette en zwaarbelaste leidinggevenden is onontbeerlijk. Er moet een budget gelabeld zijn. En de beleidshorizon reikt meestal niet verder dan de eerstvolgende verkiezingen.

 

Dat dit organisatiemodel van (gemeentelijke) overheden aan revisie toe is, zullen weinigen ontkennen. Maar wat gaat dan wel werken? Mij bewust van mijn eigen tekortkomingen kon ik in het gesprek alleen maar erkennen dat ik ook geen pasklare oplossingen uit mijn binnenzak trek.

 

Toch heb ik het idee dat gemeenten nog te weinig initiatief nemen om te willen leren en innoveren. Er is veel te leren van anderen over wat wel en niet werkt en het waarom. Daarnaast zijn er experts die inzicht geven in geschiedenis, heden en toekomst en aan kunnen geven waarom iets wel of niet  een waardevolle bijdrage kan leveren. Een leergang als 'De Gemeente van de Toekomst' geeft u deze inzichten.  Nogmaals, het zal niet de ultieme oplossing bieden. Maar het gaat u vast wel verder helpen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers