of 59130 LinkedIn

Is een benefit wat waard?

Meer en meer organisaties die voor grote veranderopgaves staan, werken volgens het framework voor effectief programma management; Managing Succesful Programmes (MSP). En zoals dat gaat met frameworks bezitten die veel open deuren. Zaken waarvan iedereen zegt; "maar natuurlijk moet dat zo". Alleen hebben we de deur werkelijk open als het gaat om benefits en beseffen wij wat de waarde is van best practices als MSP?

Binnen MSP spelen de zogenaamde benefits een grote rol. Vrij in het Nederlands vertaald betekenen benefits hier "de gemeten baten of opbrengsten". Die grote rol is logisch als je bedenkt dat benefits de concretisering van de veranderdoelstellingen zijn. En toch zien we dat de benefits een onderschoven, om niet te zeggen verwaarloosd kindje zijn.

 

In programmaplannen en project initiatiedocumenten is er aandacht voor producten, mijlpalen, benodigde capaciteit en natuurlijk de doelstellingen. Waarbij die laatste overigens meer de producten of het "vermogen tot verandering" omschrijven dan het echte veranderdoel. In de Business Case, natuurlijk, zien we aandacht voor wat het programma moet opleveren en dus de benefits maar verder komen ze in de programma-aanpak niet meer voor. Het lijkt erop dat wordt gedacht dat het meten van resultaten toch moet wachten tot de implementatie gedaan is en het denken daarover dus ook. En dat is een gemiste kans. Uit enkele recente adviesopdrachten blijkt, dat waar we dieper op de mogelijke benefits ingaan, het opeens veel helderder wordt welke optimale volgorde in implementatie en zelfs ontwikkelaanpak gekozen kan worden. De implementatiestappen blijken dan een directe relatie te hebben met het moment waarop een benefit zichtbaar wordt. En die relaties creëren de mogelijkheid om een groot deel van het gewenste resultaat sneller manifest te laten worden en zo dus de snelheid waarmee de investering wordt terugverdiend positief te beïnvloeden.

 

We zien dat nadenken over de werkelijke redenen waarom producten of "de vermogens tot verandering" worden opgeleverd, inzicht biedt in de gehele strategie van verandering. Dit inzicht wordt daarmee een plannings- en sturingsmiddel voor de uitvoering van een programma. Door de focus op benefits consequent vanaf de start van een programma of project vast te houden, blijven doelstellingen, vermogens tot verandering en producten logisch met elkaar verbonden. Dat biedt houvast aan de opdrachtgever die de verandering wil doorvoeren. En zo zijn benefits opeens veel meer waard. Het lijkt een open deur, maar zet hem eerst maar eens open.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers