of 59147 LinkedIn

Ingrid van Wifferen

Ik heb jarenlange ervaring in het monitoren en adviseren over Europees, internationaal en nationaal beleid en de uitwerking hiervan op overheidsorganisaties, vooral uitvoeringsorganisaties. Ook geef ik les over besluitvormingsprocessen in de Europese Unie.

Europa is het sleutelwoord bij mijn werk bij PBLQ. Ik werk vooral als onderzoeker en adviseur op het gebied van nationaal en Europees beleid. De hoofdlijn bij mijn activiteiten is het vertalen van complexe zaken naar voor beleid hanteerbare inzichten.

 

Ik kan vragen beantwoorden zoals: wat komen er voor belangrijke ontwikkelingen uit Brussel en hoe raken ze de processen en systemen in mijn organisatie?

 

Na mijn opleiding journalistiek en politicologie heb ik gewerkt als freelance journalist voor verschillende vakbladen en als medewerker in een Eerste Kamerfractie. Daarom ken ik het politiek beleidsmatige speelveld goed. Ik ben dan ook goed in te zetten voor Europa-advies, Europa-opleidingen en dan vooral de praktische vertaling van beleid. Ik kan vragen beantwoorden zoals: wat komen er voor belangrijke ontwikkelingen uit Brussel en hoe raken ze de processen en systemen in mijn organisatie?

 • Mouwen opgestroopt, er komen administratieve lasten aan

  Reageer

  De komende jaren moeten overheidsorganisaties flink aan de slag om werkprocessen en data in kaart te brengen. Veel data zal bovendien openbaar moeten worden gemaakt in een speciaal hiervoor opgezet register. Er komen namelijk twee wetten aan die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben: de Wet open overheid (initiatiefwet) en de Europese Verordening Gegevensbescherming. Beide wetten gaan enorme consequenties hebben op korte termijn voor het in kaart brengen van de eigen (klant)processen en systemen van overheden en dan vooral decentrale overheden en uitvoeringsorganisaties. Beide hebben als doel om de burger meer centraal te stellen door de overheid en gaan zorgen voor een forse verhoging van de administratieve lasten van overheden.

 • Kom Nederlandse ambtenaren doe de EU-voorzittersdans!

  Reageer

  Nog maar een half jaar en dan is Nederland voorzitter van de Europese Unie. Veel enthousiasme ben ik nog niet tegengekomen over het aankomend voorzitterschap. Er is weinig over te lezen en wat er is gaat over dat het vooral weinig moet kosten en efficiënt geregeld is. Hoe anders was dit het afgelopen half jaar toen Letland voorzitter was van de EU, het enthousiasme spatte ervan af!

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers