of 59162 LinkedIn

Ilse de Jonge

Jonge Informatieprofessional Bij PBLQ

De meeste vraagstukken beginnen met onbegrip tussen mensen. Aandachtig luisteren en ieders belang in kaart brengen is dan de eerste stap, maar ook het managen van verwachtingen, wat kan wel en wat kan niet. In grote lijnen is dat waar ik voor sta; heldere en duidelijke communicatie met respect voor ieders belang.

 

Na mijn studie Internationaal publiekrecht heb ik in verschillende functies binnen de Rijksoverheid gewerkt. Ik ben nieuwsgierig van aard en ga een uitdaging niet snel uit de weg, want voor ieder probleem is er wel een oplossing. Ik ben niet alleen analytisch sterk maar ook sociaal, energiek, enthousiast en leergierig.

 

Naast het leveren van een bijdrage aan diverse beleidsterreinen, van ontwikkelingssamenwerking tot Middelbaar Beroepsonderwijs, heb ik bij de Nationale Ombudsman kennis gemaakt met conflicthantering, mediation en gesprekstechnieken. Alles bij elkaar de ideale mix aan ervaring om goed en vakkundig de brug te kunnen slaan tussen mensen, processen en tussen beleid en uitvoering.

 

In Internationaal (VN) verband werd ik een echte netwerker genoemd en die manier van werken heb ik later ook op nationaal niveau weten in te zetten. Ik ben gewend om met verschillende belangen om te gaan om daar een voor iedereen werkbare oplossing in te kunnen vinden. 

 

Ik ben organisatorisch sterk en creatief. Ik kan goed meedenken en ik vind het leuk om samen met betrokken partijen te bezien wat er nodig is om snel resultaat te kunnen behalen. Van een grondige analyse of een gedegen plan van aanpak tot de coördinatie van een breed gedragen rapport of de organisatie van een event.

 

06 249 29 811 / Stuur mij een e-mail

Verliefd op Den Haag en geboeid door de overheid

Dit is Ilse. Enthousiast, gedreven, soms een beetje druk maar tegelijkertijd serieus, leergierig, breed geïnteresseerd en vooral heel erg nieuwsgierig. Verliefd op Den Haag en geboeid door de overheid. De relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving is wat haar bij PBLQ heeft gebracht. Hier schrijft ze elke twee weken over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven als jonge informatieprofessional en tijdens haar opleiding. Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

 

Lees hier alle columns van Ilse.

 • De 6 lessen van de marathon

  Reageer

  Drie weken geleden liep ik de marathon van Amsterdam. De een vindt het geweldig, de ander verklaart me voor gek. Ik snap dat wel, ik denk dat je ook wel een beetje gek moet zijn om 42,2 km te gaan hardlopen. Maar toch: je kunt er ook heel veel van leren. Daarom heb ik ze opgeschreven: De (4+2=) 6 lessen die ik heb geleerd van het rennen van de marathon.

 • Collega’s en de #instatakeover

  Reageer

  In de tweede week van oktober beheerde ik het Instagram account van PBLQ. Elke week is er iemand anders aan de beurt om in beeld te brengen wat werken bij PBLQ inhoudt, en deze week was het dus mijn beurt. Ik dacht na over een goede foto die weer zou geven wat ik zoal doe. Lastig, want ik doe hier zo veel leuke dingen, en hoe zou ik dat allemaal in beeld kunnen brengen?

 • Fysiek digitaal

  Reageer

  Op Instagram en Facebook doen mensen zich soms anders voor dan ze zijn. Mensen lijken je een leuk inkijkje in hun echte leven te geven, maar laten alleen zien wat ze willen laten zien. Prachtige, flinterdunne modellen die pizza eten met uitzicht over New York, blije fitgirls die elke dag een mooi gekleurde smoothie of een hippe workout in de gym plaatsen. Nooit een zweetdruppel te bekennen en toch een mooi lichaam. Terwijl ik er gewoon uit zie als een tomaat na een uur in de gym, mijn smoothies meer bruinig uitvallen en ik houd die smoothie-onzin sowieso nog geen week vol. Klinkt leuk online, maar in het echte leven toch niet altijd even haalbaar.

 • Voorstelrondje

  1 reactie

  Spreken in het openbaar vind ik geen probleem. Een vraag stellen in een groep, een presentatie houden, een vergadering voorzitten of het woord pakken in een gesprek: ik vind het vaak wel leuk om te doen. Toch is er één ding dat het voor mij kan verpesten: het voorstelrondje.

 • Poolse regenbui

  Reageer

  Mijn zus en ik zijn dit jaar op vakantie geweest naar Polen. Weer eens wat anders dan Frankrijk of Spanje, nog beter betaalbaar en hier en daar nog onontdekt door grote colonnes toeristen. Interessant is dat lang niet iedereen Engels spreekt; het lijkt zo normaal, maar zo nu en dan zag ik de schrik in hun ogen wanneer ik iemand achter de balie of toonbank in het Engels aansprak. Vaak werd er dan iemand anders bijgehaald en naar voren geduwd alsof ze wilden zeggen: ‘Hier, handel jij deze klant maar af, ik begrijp het niet.’ Hoewel ik dol ben op de minder toeristische plekken, had ik door de taalbarrière niet echt het gevoel dat ik contact kon maken met de bevolking. Van het Pools begrijp ik maar weinig.

 • Zomerhacks en kluisjes

  Reageer

  Ik ben dol op van die gekke YouTube-filmpjes met ‘life-hacks’. Je kunt allerlei filmpjes bekijken over hoe je van een IKEA-tafeltje een plantenbak maakt, ideeën om met een likje verf een meubel van je oma te veranderen in iets hips, maar ook hacks zoals haarspray op je benen om te zorgen dat je jurkje niet omhoog kruipt weten mij keer op keer te verbazen en te vermaken.

 • De digitale kluis

  2 reacties

  Twee Kamerleden van D66 en de VVD dienden twee weken geleden een initiatiefnota in getiteld ‘Controle over je Identiteit en Persoonsgegevens bij de Digitale Overheid’. In deze nota stellen de Kamerleden dat het moeilijk is om zicht te houden op de juistheid van persoonsgegevens die van hen zijn opgeslagen, en door wie en waarvoor deze gegevens worden gebruikt. Er worden fouten gemaakt en dit leidt tot onzekerheid bij burgers over veilige online communicatie met de overheid. Hoewel de overheid in de digitaliseringsstrategie schrijft dat ze de burger centraal willen zetten, gebeurt dit volgens de twee heren nog onvoldoende.

 • Schoolproject in 4VWO

  Reageer

  Het is rustig op kantoor. Buiten is het warm en zonnig. Ik heb er weinig zin in vandaag. Bijpraten met mijn collega’s vind ik vandaag leuker dan de Excelsheets waar ik mee aan de slag moet en dan hebben we ook nog dat stukje van ongeveer 500 woorden dat ik vandaag nog moet schrijven, mijn vaste column. Hoe leuk ik mijn eigen column ook vind, het zonnetje buiten ziet er toch ook wel erg prettig uit.

 • Oranje vriend op pootjes

  2 reacties

  In het appartementencomplex waar ik woon hebben veel brievenbussen een ‘nee-nee’ sticker. Mijn brievenbus is één van de weinigen zonder sticker en ik verwacht daarom zo nu en dan een folder van het één of ander. Ik neem me al jaren voor om ook een sticker te kopen, gewoon omdat reclamefolders niet goed zijn voor het milieu, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Dit zorgt er wel voor dat ik regelmatig hoopvol mijn postvakje opendoe, om hem teleurgesteld weer dicht te doen.

 • Dezelfde taal spreken

  Reageer

  Vorige maand schreef ik dat het in ketensamenwerking belangrijk is om je kwetsbaar op te stellen zodat er een goede basis is voor een vertrouwensband. Ik bespreek de column met mijn collega die net als ik de laatste tijd ook dagelijks met ketens bezig is. Ze glimlacht. “Leuk, maar je bent iets vergeten! Weet je wat namelijk ook heel belangrijk is in ketens? Dat je dezelfde taal spreekt!” Ik weet meteen dat ze gelijk heeft. Het lijkt zo vanzelfsprekend maar dat is het niet. Verschillende organisaties kunnen verschillende dingen verstaan en dat leidt tot onbegrip. Dezelfde taal spreken is ontzettend belangrijk.

 • Correlatie en Mozzarella

  Reageer

  Vorig jaar heb ik samen met mijn studiegenoten een kijkje in de keuken mogen nemen bij IBM Watson. We leerden over het gebruik van big data, het benodigde fundament hiervoor en mogelijke toepassingen van big data. We leerden dat een van de belangrijkste dingen die we moeten onthouden bij het gebruik van big data toch wel het feit is dat computers correlaties meten, geen causaliteit.

 • Kwetsbaarheid en ketens

  Reageer

  Ik ben de oudste thuis, de grote zus. Ik ben van jongs af aan gewend om me als de grootste en de sterkste op te stellen en die rol lag me eigenlijk wel. Ook met vriendinnen heb ik het altijd prettig gevonden om te adviseren of helpen wanneer er even iets is. Ik help liever dan dat ik geholpen word. Met die insteek ben ik na mijn studie ook aan het werk gegaan. Zakelijk en sterk gedrag wordt daar van me verwacht, was mijn idee destijds. Me kwetsbaar opstellen deed ik het liefst zo min mogelijk.

 • Mislukkingen en goede voornemens

  Reageer

  Het is vandaag 2 januari. Een bijzondere dag. Mensen komen langzaam bij van de kerstperiode, de collega’s druppelen kantoor weer binnen, schoorvoetend of enthousiast en opgeladen vol goede moed voor het nieuwe jaar. De meesten hebben hun kater uitgeslapen en de sportscholen doen goede zaken met nieuwe abonnementen voor alle mensen met goede voornemens. Iedereen kijkt terug en kijkt vooruit. 2 januari voelt als de eerste échte dag van het nieuwe jaar, want 1 januari is altijd nog een beetje onwennig.

 • Ik wil later Kofi Annan worden

  Reageer

  Toen ik 13 was, ontmoette ik Kofi Annan. Hij kwam spreken op een internationaal evenement in Den Haag, waar ik in de zaal zat. Hij straalde rust, kracht en aandacht voor zijn omgeving uit en toen hij begon te spreken werd de zaal muisstil. Het leek of de zaal zijn adem inhield. Ik was meteen verkocht en ik besloot ter plekke: als ik later groot ben, wil ik Kofi Annan worden. De VN was voor mij het middelpunt van internationale samenwerking, een betere wereld, internationale vrede en rechtvaardigheid, mensenrechten en hoop. En deze man stond aan het hoofd van dit alles. Plus - hij deed wat niemand anders lukte; hij kreeg de zaal stil.

 • Voedertijd

  Reageer

  Bij mij op het werk is het twee keer per week voedertijd. Ik was nog niet bekend met dit fenomeen, maar het blijkt iets heel gezelligs. Elke dinsdag en donderdagochtend, meestal rond een uur of tien, komt er namelijk een meneer langs de koffiehoek om een krat fruit neer te zetten. Appels, bananen, sinaasappels en soms een mandarijn of nectarine. Van alles wat. Het levert de leukste taferelen op.

 • Fluitend in de rij

  Reageer

  Ik sta op de luchthaven voor de paspoortcontrole. Met klamme handen hop ik onrustig van mijn ene op mijn andere been, terwijl ik wacht tot ik aan de beurt ben. Als het eindelijk mijn beurt is stap ik over de rode streep heen waar een streng ogende man vanuit zijn hokje op mij neer kijkt. Ik geef hem mijn paspoort aan. Hij kijkt keurend naar het document dat ik hem aanreik, kijkt nog keurender naar mij, wenst mij met een kort knikje een goede reis en richt zijn aandacht op de volgende persoon in de rij. Opgelucht haal ik adem, blij dat ik snel door mag lopen.

 • The Internet of Stofzuigerrobots en kattenfilmpjes

  Reageer

  The Internet of Things. Een term die ik veel hoor de laatste tijd. Tijdens mijn studie, en in mijn nieuwe werkveld. Het klinkt wel spannend. Apparaten die steeds slimmer worden, zich met elkaar verbinden tot één groot netwerk, en gegevens met elkaar uitwisselen. Alledaagse voorwerpen die zelf beslissingen nemen.

 • Digimensenrechten en de koffiedames

  Reageer

  Sinds kort werk ik bij Logius. Een nieuwe klus, nieuwe functie, nieuwe collega’s, nieuwe werkzaamheden, een nieuwe omgeving… Alles is nieuw. Even wennen dus. Maar ik voel me gelukkig al een beetje thuis. Mijn nieuwe collega’s zijn vriendelijk en behulpzaam, ze willen me alles uitleggen. Zo vind ik snel mijn weg. Maar ik voel me pas écht ergens thuis wanneer de koffiedames me herkennen.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers