of 59147 LinkedIn

Ik wil later Kofi Annan worden

Toen ik 13 was, ontmoette ik Kofi Annan. Hij kwam spreken op een internationaal evenement in Den Haag, waar ik in de zaal zat. Hij straalde rust, kracht en aandacht voor zijn omgeving uit en toen hij begon te spreken werd de zaal muisstil. Het leek of de zaal zijn adem inhield. Ik was meteen verkocht en ik besloot ter plekke: als ik later groot ben, wil ik Kofi Annan worden. De VN was voor mij het middelpunt van internationale samenwerking, een betere wereld, internationale vrede en rechtvaardigheid, mensenrechten en hoop. En deze man stond aan het hoofd van dit alles. Plus - hij deed wat niemand anders lukte; hij kreeg de zaal stil.

Ik hield vol: als ik later groot ben, wil ik Kofi Annan worden. Leeftijdsgenoten keken me vreemd aan. Als blank meisje kan ik toch nooit een donkere man worden, hoorde ik regelmatig. Als ik had gezegd dat ik secretaris-generaal van de VN had willen worden, dan had ik mijzelf een hoop opmerkingen bespaard. Maar dat deed ik niet. Ik wilde niet ‘zomaar’ aan het hoofd van de VN staan. Ik wilde, net als Kofi Annan, strijden voor een betere wereld, zonder geweer maar met woorden. Over meningsverschillen heen kunnen kijken en de samenwerking zoeken met mensen uit allerlei verschillende landen en culturen. En ik wilde, net als Kofi Annan, die gigantisch mooie, statige zaal vol mensen ademloos laten luisteren.

 

          

Er zijn meer vrouwelijke rolmodellen in het digitale werkveld nodig, omdat de meeste jonge meisjes zich daar gemakkelijker mee kunnen vergelijken en omdat het ook oudere meisjes en vrouwen het gevoel geeft dat hun dromen haalbaar zijn.

 

Vorige week organiseerde RightBrains, een platform voor meer diversiteit in de digitale technologie, een evenement om (jonge) vrouwen in en voor het digitale werkveld te inspireren. Het terugkerende thema van de dag was rolmodellen. Een van de sprekers had haar moeder als rolmodel, die uit het buitenland kwam en bereid was geweest om alles op te geven voor een toekomst voor haar kinderen. Een rolmodel voor kracht, durf en doorzettingsvermogen. Een ander noemde de wiskundeleraar die haar had aangeraden om groter te dromen dan ze zelf eigenlijk durfde. Of de baas die naast de zorg voor haar kinderen extra vroeg op het werk is omdat haar werknemers nou eenmaal graag een vroege start maken. Inspirerende verhalen, inspirerende rolmodellen. Conclusie van de dag; er zijn meer vrouwelijke rolmodellen in het vakgebied nodig.

 

Toen ik jong was kende ik het woord rolmodel niet. Ik had niet door dat Kofi Annan mijn rolmodel was. Ik wist alleen dat ik net als hij wilde worden. Wat hij deed en wie hij was vielen voor mij samen. Een rolmodel wordt gevormd door iemands persoonlijkheid, gecombineerd met de rol of functie die hij of zij vervult. Het valt samen. Ik denk niet dat Ban Ki-moon het zelfde effect op mij zou hebben gehad. Als de secretaris-generaal een vrouw zou zijn geweest dan hadden mijn leeftijdsgenootjes me denk ik niet zo raar aangekeken. 

 

Er zijn meer vrouwelijke rolmodellen in het digitale werkveld nodig, omdat de meeste jonge meisjes zich daar gemakkelijker mee kunnen vergelijken en omdat het ook oudere meisjes en vrouwen het gevoel geeft dat hun dromen haalbaar zijn. Omdat een rolmodel jonge meisjes kan vertellen dat ook zij groot mogen dromen. Dat je je ook in een mannenwereld kunt wagen, of dat je een carrière ook met kinderen kunt combineren. Goed voorbeeld doet goed volgen. 

 

De kans dat ik nog secretaris-generaal van de VN wordt is inmiddels erg klein. Ik heb mijn droom ingeruild voor een loopbaan waarbij ik als Jonge informatieprofessional een bijdrage kan leveren aan een betere overheid en samenleving vanuit de informatiemanagement-hoek. Door de IT-sector niet als eng maar als kans te zien en te gebruiken. Toch wil ik later, als ik groot ben, Kofi Annan worden. Geen Ban Ki-moon of Antonio Guterres, maar Kofi Annan. Een vriendelijke, sterke en charismatische persoonlijkheid met oog voor zijn omgeving. Die zich inzet voor waar hij in gelooft. Dat kan ook iets anders zijn: diversiteit, een prettige samenleving met een goed functionerende (digitale) overheid. Die met dit verhaal een zaal stil krijgt. En, wie weet, een rolmodel voor dat ene meisje dat ergens in de zaal stilletjes zit te luisteren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers