of 59147 LinkedIn

Fysiek digitaal

Op Instagram en Facebook doen mensen zich soms anders voor dan ze zijn. Mensen lijken je een leuk inkijkje in hun echte leven te geven, maar laten alleen zien wat ze willen laten zien. Prachtige, flinterdunne modellen die pizza eten met uitzicht over New York, blije fitgirls die elke dag een mooi gekleurde smoothie of een hippe workout in de gym plaatsen. Nooit een zweetdruppel te bekennen en toch een mooi lichaam. Terwijl ik er gewoon uit zie als een tomaat na een uur in de gym, mijn smoothies meer bruinig uitvallen en ik houd die smoothie-onzin sowieso nog geen week vol. Klinkt leuk online, maar in het echte leven toch niet altijd even haalbaar.

Het internet kan mensen in de fysieke wereld helpen verbinden en dichter bij elkaar brengen, ondanks bijvoorbeeld fysieke afstand. Zo sprak ik vanochtend nog mijn vriendin aan de andere kant van de wereld en kreeg ik meteen een rondleiding door haar huis. Ik zie gelijk hoe ze écht leeft daar. Ik voel me nog meer verbonden met haar en haar belevingswereld, dan wanneer we alleen een kaartje naar elkaar konden sturen.

 

Recent merkte de Nationale ombudsman op dat overleden personen soms toch digitale post blijven ontvangen van de overheid. Burgers begrijpen niet dat de overheid zelf digitale berichten blijft sturen, terwijl de overheid ook al op de hoogte is van het overlijden. Mensen vinden dit confronterend, vervelend en soms ook een beetje eng. Je weet immers niet welke informatie je mist wanneer je er niet bij kan en wat de consequenties hiervan kunnen zijn. Er ‘zweeft’ ergens een digitaal postvakje rond. Maar wat er in zit, weet niemand. Ik vind dat al best een vreemd idee, maar als je bedenkt dat zo’n 20% van de beroepsbevolking digitaal minder vaardig is, dan kan ik me voorstellen dat meer mensen dit ongrijpbare idee best een beetje spannend vinden. En er komt al zo veel kijken bij het overlijden van een naaste; zowel praktisch als emotioneel.


Het viel de ombudsman op dat zowel de fysieke als de digitale post kort na overlijden al wordt geadresseerd aan ‘de erven van’, maar dat het adres digitaal niet wordt aangepast. De berichten belanden dus toch nog in het postvakje van de persoon die overleden is. Waar natuurlijk niemand bij kan, want je digitale berichtenbox is, anders dan de brievenbus bij jou thuis, puur persoonlijk. Hij is alleen voor jou; niet voor je partner, familielid of huisgenoot bestemd. Er wordt van je verwacht dat je je wachtwoord bij je houdt en niet met iemand deelt.


Een groot deel van het proces van afhandeling van zaken bij overlijden verloopt behoorlijk soepel. Wanneer er iemand overlijdt, wordt dit gelijk in de Basisregistratie personen (BRP) geregistreerd. Die aanpassing leidt echter niet gelijk tot aanpassing van het digitale MijnOverheid account en er gaat dus geen automatisch signaal die kant op. De praktijk loopt hierdoor uiteen; er is geen goede koppeling tussen de digitale en de fysieke wereld. Het MijnOverheid account blijft digitaal functioneren volgens de door de burger zelf ingestelde voorkeuren, ook na zijn of haar overlijden.

 

De digitale wereld en de fysieke wereld lopen zo nu en dan uiteen. Dat is op zich niet erg. Digitaal is soms meer mogelijk, en soms minder. Je kunt jezelf bijvoorbeeld beter voordoen op Instagram en verbinding leggen met mensen aan de andere kant van de wereld (zie ook mijn column Catfish). De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat neemt niet weg dat er nog een hoop te leren is, want de digitale wereld zou de fysieke werkelijkheid moeten volgen. Ik denk dat het een taak van de overheid is om de fysieke en digitale wereld dichter bij elkaar te brengen en digitalisering als een kans te benutten waar mogelijk, maar niet het rijk te laten regeren. Zoals de ombudsman regelmatig stelt: de overheid is er voor de burger, niet andersom. Zo is ook de digitale werkelijkheid er voor de fysieke wereld, en niet andersom.


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers