of 59147 LinkedIn

Fluitend in de rij

Ik sta op de luchthaven voor de paspoortcontrole. Met klamme handen hop ik onrustig van mijn ene op mijn andere been, terwijl ik wacht tot ik aan de beurt ben. Als het eindelijk mijn beurt is stap ik over de rode streep heen waar een streng ogende man vanuit zijn hokje op mij neer kijkt. Ik geef hem mijn paspoort aan. Hij kijkt keurend naar het document dat ik hem aanreik, kijkt nog keurender naar mij, wenst mij met een kort knikje een goede reis en richt zijn aandacht op de volgende persoon in de rij. Opgelucht haal ik adem, blij dat ik snel door mag lopen.

De medewerkers van de paspoortcontrole jagen mij altijd een beetje angst aan. Ik weet niet waar dat aan ligt. Ik ben nog nooit onvriendelijk behandeld door een van de heren of dames, en ik ben ook nog nooit uit de rij gepikt. Geen slechte ervaringen uit het verleden dus. Ik denk dat ik stiekem altijd een beetje bang ben dat ik ineens op een lijst sta. Misschien lijk ik wel op iemand anders, op een voortvluchtige crimineel en word ik daarom uit de rij gepikt. Of misschien is mijn identiteit gestolen en sta ik nu plotseling zélf op een zwarte lijst, mag ik het land niet in of uit, of word ik urenlang verhoord in een of ander hokje met tl-verlichting. Het angstzweet breekt me uit bij die gedachte. Misschien heb ik te veel airportseries op tv gekeken?

 

          

Een collega van mij vertelt mij over wat er allemaal mis kan gaan als iemand jouw paspoort of een kopie daarvan in handen krijgt.

 

Een collega van mij heeft zijn scriptie geschreven over identiteitsfraude. Naar aanleiding van zijn onderzoek vertelt hij mij over wat er allemaal mis kan gaan als iemand jouw paspoort of een kopie daarvan in handen krijgt. Zo kan een crimineel simpel een aantal panden met wietplantages op jouw naam zetten (zie het verhaal van Boudewijn Duijvesteijn). Het zet mij wel aan het denken. Een kopie van je paspoort geven aan een hotel of een ander bedrijf dat het nodig heeft voor de administratie kan al voldoende zijn. Het wordt regelmatig gevraagd, hoewel het vaak niet eens mag. (Bekijk hier de regels, in richtlijnen uitgewerkt door de Autoriteit Persoonsgegevens). Ik probeer te bedenken waar de kopie van mijn paspoort kan ronddwalen. Lastig.

Je account kan ook gehackt worden. Als je een kopie van je paspoort op je bureaublad bewaart of via de mail verstuurt bijvoorbeeld. Een tijdje terug was ik bij een lezing van Maria Genova, de auteur van ‘Komt een vrouw bij de Hacker'. Zij vertelt regelmatig over hoe hackers te werk gaan en wat ze zoal met onschuldig ogende informatie kunnen doen. Eén van haar voorbeelden is die van een man die een kleine tweeduizend auto’s op zijn naam had staan door identiteitsfraude. Enkel door een gestolen rijbewijs. Helaas kunnen ze ook met een kopie van je paspoort een heel eind komen. Even een computer hacken. Zo makkelijk gaat dat, en zo groot kunnen de problemen zijn. Genova vertelt dat je beter een beveiligde foto van je paspoort kunt maken, bijvoorbeeld via de KopieID app die het ministerie van BZK heeft ontwikkeld. Daarmee kun je direct informatie, zoals je burgerservicenummer (BSN) afschermen en op de kopie schrijven voor wie hij bedoeld is, zodat die persoon de kopie niet voor andere doeleinden kan gebruiken. Wat een uitvinding en wat jammer dat ik niet eerder van die app gehoord heb.

 

Ik neem me voor om de KopieID app te downloaden en nooit meer een kopie van mijn paspoort onbeveiligd te versturen of (onnodig) af te geven. En geen airportseries meer voor mij. Zodat ik volgende keer de medewerker in het hokje een fijne dag terug durf te wensen wanneer ik niet meer zwetend, maar fluitend in de rij voor de paspoortcontrole sta.

 


Columnreeks

Deze column maakt onderdeel uit van een tweewekelijkse reeks, waarin Jonge Informatieprofessional Ilse de Jonge schrijft over iets wat ze meemaakt in haar dagelijks leven. Over de relatie tussen overheid en burger en de invloed van digitalisering op de samenleving. Over wat ze ziet tijdens haar werk als Jonge Informatieprofessional of leert tijdens haar opleiding, de Master of Public Information Management (MPIM). Over de invloed van digitalisering, het nieuws en de wereld om haar heen, maar ook over haar collega's, ambtenaren, borrelen op het plein en vergaderingen op maandagochtend.

 

LEES HIER DE ANDERE COLUMNS VAN ILSE
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers