of 59162 LinkedIn

De techniek voorbij: investeren in mensen en regie is ook een keuze

De laatste jaren is er een golf van vernieuwing in ICT en informatievoorziening over de gemeenten gerold. De basisregistraties, zaakgericht werken, koppelingen met ketenpartners en vernieuwingen in het sociaal domein zijn aansprekende voorbeelden. De impact op de organisatie is groot. De vraag die nu opdoemt is: investeren in ICT-hardware of in mensen?

Gemeenten staan met hun dienstverlening direct in contact met de samenleving en de impact van digitalisering is bij hen het grootst. De afgelopen jaren investeerden gemeenten vooral in infrastructuur en techniek. De initiële kosten daarvan waren vaak onverhoopt hoog. Maar de kwaliteit - voor ambtenaar, burger en bedrijven vaak onzichtbaar – is toegenomen. De kwetsbaarheid is met een stevige investering ingeruild voor een solide basis en continuïteit, terwijl de exploitatiekosten niet eens zoveel zijn gestegen. In veel gevallen is de basis voor een goede dienstverlening op orde. Maar bovenin de piramide vragen gemeenteraden zich af waarom van de beloofde daling van kosten voor ICT zo weinig terechtkomt. Gemeenten hebben veelal zelf door de bundeling van ICT-taken, gezamenlijke aanschaf van infrastructuur en door informatisering binnen en tussen gemeenten onnodige kosten vermeden.

 

          In de nieuwe collegeprogramma’s moeten de gewenste investeringen in ICT, informatievoorziening èn mensen worden vastgelegd als strategische basis voor 2020 en daarna.

 

Hoe nu verder?

Gemeenten en haar bestuur staan nu voor de vraag wat de volgende stap moet zijn. Hun zorgvuldig opgebouwde en beheerde machinepark zullen zij over enige jaren systematisch vervangen. Nieuwe technologie voor het beheer en ontsluiten van data wordt ook binnengehaald. Om aan de toenemende eisen te kunnen voldoen is ontwikkeling en bijscholing van medewerkers van belang. Daarnaast zal nog stevig in applicatielandschappen gesnoeid worden om kosten te reduceren. Het in positie brengen van de opdrachtgevers binnen gemeenten met een hulpmiddel als portfoliomanagement, komt net op gang.

 

Lees hier het volledige artikel

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers