of 59147 LinkedIn

Canvas Business Modellering in de publieke sector

Reageer

Mede onder invloed van de snelle en ingrijpende ontwikkelingen in de ICT, raken bedrijfsmodellen snel verouderd. Er is behoefte aan een flexibele methodiek om bestaande dienstverleningsconcepten op een integrale en interactieve wijze periodiek tegen het licht te kunnen houden en nieuwe initiatieven van buiten naar binnen vorm en inhoud te geven.

In 2010 publiceerden de Zwitser Alexander Ostenwalder en de Belg Yves Pigneur hun boek ‘Business Model Generation’ waarin ze de methode Business Model Canvas voor het eerst beschreven. Het bijzondere aan dit toegankelijke en fraai vormgegeven boek is dat het een co-creatie is van 470 deskundigen uit 45 landen. De methode is ook in Nederland één van de standaarden geworden bij de ontwikkeling van bedrijfsmodellen, van kleine startups tot grote concerns zoals IBM, Lego en Deloitte en ook door banken bij de beoordeling van financieringsaanvragen.

 

         

René s'Jacob  -  Principal adviseur, PBLQ:

Ostenwalder en Pigneur noemen vele voorbeelden van organisaties, maar geen enkele in het publieke domein. En toch, waarom zou de wereld van business modellering beperkt moeten blijven tot het private domein?

 

Ondanks alle verschillen tussen private en publieke organisaties is het Canvas model ook behulpzaam bij het herijken van de dienstverlening in publieke organisaties. De basis principes van de methode passen prima binnen de uitgangspunten zoals deze zijn geformuleerd in het Rapport van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid: Maak Waar. Wel zijn er kanttekeningen te plaatsen als het gaat om de taal, het klantbegrip, de waarde definitie en het inkomstenmodel in publieke organisaties. Zo is een belastingplichtige, een gedetineerde, een patiënt of een weggebruiker geen echte klant. Dat neemt niet weg dat ook publieke organisaties moeten starten met het analyseren van de belangen en behoeften van de afnemers van hun producten en diensten.

 

Afbeelding

 

Een goede waardepropositie houdt rekening met het gehele speelveld van de betreffende publieke organisatie en niet alleen met de waarde voor de directe afnemer. Veelal is de maatschappelijke waarde of public value vastgelegd in wet- en regelgeving, soms is er een zekere speelruimte om deze nader in te vullen. In feite gaat het om de totale waarde van de dienstverlening van een specifieke publieke organisatie, waarde voor elke gedefinieerde belanghebbende, om de totale maatschappelijke baten.

 

         

Tim Aarts  -  Eigenaar StartAim en alumnus PBLQ Traineeship:

Het goed formuleren van de waardepropositie is een essentieel onderdeel van een business model, maar zeker in een publieke organisatie tegelijkertijd bijzonder lastig.

 

Het Oranjefonds heeft voor haar jaarlijkse groeiprogramma voor startende sociaal ondernemers het Canvas model op onderdelen specifiek aangepast. Net als bij de ontwikkeling van het Business Model Canvas zou het een goede zaak zijn als er een publieke sector variant in co-creatie tot stand zou komen. Dit artikel is een eerste oproep en uitnodiging om hieraan een bijdrage te leveren!

 

Download hier het volledige artikel! 

 

Vragen?

René s' Jacob, Principal adviseur

06 83 90 54 16 / Stuur mij een e-mail
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers