of 59130 LinkedIn

Big data horror of fantasy?

De laatste jaren is er een nieuw genre ontstaan: big data horror. Ik geef u een paar voorbeelden. Zo keek ik eind vorig jaar naar een aflevering van de serie 'Black Mirror' op Netflix. Dit is een meestal wat somber stemmende serie over de keerzijden van nieuwe technologie. De aflevering ('Nosedive') ging over een samenleving waarin iedereen elkaar beoordeelde via de smartphone. Het was vergelijkbaar met het huidige 'liken' op sociale media, maar in de absurde extrapolatie van 'Black Mirror' deden mensen dat constant. Als je bijvoorbeeld een keer je geduld verloor tijdens een gesprek, dan kelderde je rating meteen. Die rating was belangrijk: als je populariteit niet hoog genoeg was, dan kreeg je geen hypotheek of werd je ontslagen. Maar is die laatste gedachte wel zo absurd?

Een paar weken later las ik dat de Chinese overheid een sociaal kredietsysteem wil invoeren, geïnspireerd op 'Sesame Credit' van internetwarenhuis Alibaba. Bij Alibaba beschikken ze blijkbaar over wel heel veel uiteenlopende databestanden, want je kunt scoren met je verkeersovertredingen (negatief) of als je je belastingen op tijd hebt betaald (positief). Geregeld luiers kopen schijnt je score op te krikken maar je kunt beter niet veel videogames kopen, want dan ben je volgens Alibaba geen sociale burger. Bij een goede score krijg je allerlei voorrechten bij het bedrijf.

 

De Chinese overheid beschikt ook over veel gegevens over haar burgers. Wat gaat er gebeuren als ze die losse informatie gaan koppelen, waardoor er profielen van mensen ontstaan, waarbij het ene profiel wenselijker is dan het andere? Dit is al erg genoeg, maar stel dat ze ook nog eens een foutje maken bij het combineren van bestanden, hoe lang gaat het corrigeren dan duren? Intussen krijg je bij een onwenselijk profiel geen baan bij de overheid of moet je meer belasting betalen.

 

Ziet u hoe makkelijk dat gaat, het opstellen van big data horror scenario’s? Bij de meeste voorbeelden die ik zie, komen allerlei bezwaren naar voren. Maar dat laatste is niet echt enthousiasmerend. Het is ook wel eens leuk om na te denken wat er allemaal mogelijk is. Zo beschikt het CBS over gegevens van de drie grootste providers van het mobiele telefoonverkeer in Nederland. Met die informatie kun je anticiperen op filedruk of op zonnige dagen aangeven op welke stranden de meeste ruimte is. Het gebruik van big data is niet per definitie een eerste stap naar een totalitaire staat, maar kan ons leven ook aangenamer maken. Daarom organiseert PBLQ op 6 juli voor haar alumni een bijeenkomst over de mogelijkheden van big data voor beleid. Die keerzijden van big data, daarvan zijn we ons al bewust. Nu is het tijd voor big data fantasy!

 

(Ben je oud-deelnemer van één van onze beleids- en bestuurskundetrainingen en wil je je aanmelden voor onze bijeenkomst 'Big data in beleid' op 6 juli om 15.00 uur a.s.? Stuur dan een mailtje naar bijeenkomst@pblq.nl en meld je aan. We verwelkomen je graag!)

 

Bekijk ook onze opleiding “Big data in beleid”: Duik in de mogelijkheden van big data bij beleidsontwikkeling en -uitvoering!

In deze opleiding leer je waar je op moet letten bij het toepassen van big data op beleidsvraagstukken.

Start 23 november a.s.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Arnaud Wirschell op
De blog is geschreven omdat er nu bij Big Data snel primair vanuit de beperkingen en gevaren wordt gedacht. Mijn pleidooi (in de laatste alinea) is om eerst naar de mogelijkheden te kijken en daarna pas naar de juridische randvoorwaarden (zoals de AVG) en de mogelijke nadelen.
Door M op
In reactie op filippini,
Het lijkt er inderdaad op dat de privacyregels, zoals de AVG, aan het PBLQ is voorbijgegaan.
Door filippini (gerechtshof den haag) op
De heer Wirschel tracht optimistisch aan te geven dat het allemaal zo'n vaart niet loopt met big data en de effecten daarvan op onze levens , zoals hij aangeeft : niet per definitie de eerste stap in de richting van een totalitaire staat... Bijna krampachtig probeert hij gebieden te vinden waarin big data ook fantastische kansen om ons leven gemakkelijker maken? Kansen ? wie zit er te wachten op info over "welk strand de meeste ruimte biedt op zonnige dagen " ? Wat een treurnis dit soort info en waar brengt het ons mensen? Nooit meer een heerlijke strandwandeling op zoek naar juist dat ene voor jou zo prettige plekje , lekker druk of juist helemaal verlaten. Murw gemaakt en doodgeinformeerd ploffen we neer op het door big data aangedragen plekje... waar binnen een paar minuten een vertegenwoordiger van ons favoriete merk ijsjes verschijnt. Via big data werd het verkoopapparaat van de fabrikant geinformeerd over mijn verblijfplaats. Nooit een kans op omzet laten liggen... En zo worden wij mensen steeds verder de fuik ingedreven van ( willoos) consumptieobject. O wart een kansen biedt het gebruik van big data... En dan heb ik het nog niet eens over de inpact op onze privacy. Laten wij ons toch niets wijs laten maken: big data gaat om één ding: big money (en daarmee big power) . Ten koste van alles!
Welke antwoorden hebben beleidsmakers vanuit 'het bewustzijn van de keerzijde van het gebruik van big data' ? Dat lijkt mij de werkelijke uitdaging te liggen.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers