of 59147 LinkedIn

AVG is uw verantwoordelijkheid!

Spectaculaire maatschappelijke en technologische ontwikkelingen zetten de wereld van persoonsgegevens op zijn kop. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – die 25 mei 2018 van toepassing wordt – maakt bestuurders in het publieke domein nog meer dan voorheen verantwoordelijk voor het juist toepassen van wetgeving ter bescherming van persoonsgegevens.

Hebben bestuurders een beeld bij hoe en hoeveel informatie van de ene database naar de andere stroomt, van de ene publieke of private organisatie naar het volgende? Zien we de kansen en de risico’s? Persoonsgegevens zijn overal.

 

Verwerkingsverantwoordelijke bestuurders van publieke organisaties dienen een verwerkingsregister op te (laten) stellen en een Functionaris Gegevensbescherming aan te stellen. Publieke en private organisaties worden in de AVG nog meer dan nu verplicht tot een privacy impact assessment (PIA) bij risicovolle verwerkingen. 

 

Privacy en bescherming van persoonsgegevens is niet alleen een individueel belang, maar ook een collectieve waarde. Privacy en gegevensbescherming behoren tot de belangrijkste grondrechten van mensen en is cruciaal voor een ander grondrecht, de vrijheid van meningsuiting. Macht gekoppeld aan persoonsgegevens kan er uiteindelijk toe leiden dat mensen in hun individuele ontplooiing en individuele vrijheid worden beperkt. Het is een publiek belang om dat te voorkomen. Privacy en gegevensbescherming maken het mogelijk om ons werkelijk vrij te voelen, zonder continue spiedende ogen van overheden en bedrijven.

 

               Bestuurders kom in actie en wees  bewust van de moderne gegevensbeschermingsvraagstukken, mogelijke oplossingsrichtingen en praktische handreikingen.

 

Diverse data-ICT-bedrijven zijn door hun financiële vermogen én door de exponentiële toename van online communicatie inmiddels machtiger dan overheden. Overheden die toegang hebben tot de door die bedrijven verwerkte persoonsgegevens zijn nog machtiger. Misbruik van haar positie door de overheid kan tot Big Brother-achtige taferelen leiden. Privacy en gegevensbescherming gaat over het type samenleving dat wij willen zijn en daarbij hoort een overheid die daarvoor staat.

 

Samenwerking tussen bedrijven en overheden kan mensen ook helpen om zichzelf te beschermen en baat te hebben van de belofte van informatietechnologische innovaties. Ontwikkelingen rondom privacy en gegevensbescherming kun je niet alleen over laten aan marktpartijen. Ook richting ICT-bedrijven dient de overheid als publiek verantwoordelijke proactief te acteren. De macht van de ’Tech giganten’ vergt een tegenmacht van hetzelfde niveau bij de overheid.

 

Bestuurders kom in actie en wees  bewust van de moderne gegevensbeschermingsvraagstukken, mogelijke oplossingsrichtingen en praktische handreikingen. Om die noodzaak door te laten dringen zouden verschillende organisaties en partijen de handen ineen moeten slaan. Privacy is uw verantwoordelijkheid! Daarom staat één van de avonden van ´Besturen onder druk van deze tijd´ in het teken van de AVG. 

 

Lees meer over de AVG


Lees hier de overige gastblogs uit deze reeks

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

Meer nieuws

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Afbeelding

Whitepapers

  • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

    Smart city

    ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
  • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

    Safe in cyberspace

    Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers