of 59147 LinkedIn

Arnaud Wirschell

Sinds 2004 werk ik bij PBLQ. Daarvoor was ik als afdelingshoofd en programmaleider voor postacademische opleidingen verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Leiden.

Ik werk voor opdrachtgevers uit het overheidsdomein omdat ik dat een boeiende wereld vind. Je komt die wereld iedere dag tegen op internet, op televisie en in de krant. Omdat de overheid dingen doet die ons allemaal direct raken. Sommige mensen vinden politiek vervelend, maar mij fascineert het wat er allemaal gebeurt bij beïnvloeding en beeldvorming. Daarom geef ik trainingen over politiek-bestuurlijke sensitiviteit, beïnvloeden in netwerken en beleidskunde. Ook help ik overheidsorganisaties bij strategievorming en het maken van jaarplannen. Vaak met een combinatie van verschillende krachtenveldanalyses.

 

Sommige mensen vinden politiek vervelend, maar mij fascineert het wat er allemaal gebeurt bij beïnvloeding en beeldvorming.

 

Serious gaming en big data

Vanuit PBLQ heb ik meegewerkt aan serious games in virtual reality: een game over bevolkingsdaling in opdracht van BZK en een eigen productie over Het Nieuwe Werken. Daardoor geef ik sinds 2011 ieder jaar een gastcollege over de inzet van serious gaming bij besluitvormingsprocessen binnen de overheid. Dit is een leuke en nuttige manier om draagvlak te ontwikkelen en verschillende toekomstscenario’s te ontwikkelen. Tegenwoordig kun je aan die simulaties databases toevoegen, zodat de toekomstverkenning nog realistischer wordt. Het is nu eenvoudig om voor iedere gemeente in Nederland snel een virtuele toekomstverkenning te doen.

 

Opdrachtgevers

Ik heb maatwerkopleidingen en werksessies over beleidskunde, beïnvloeden in netwerken en politiek-bestuurlijke sensitiviteit gegeven aan ministeries, uitvoeringsorganisaties, provincies en gemeenten. Ook heb ik ervaring met ambtenaren uit het buitenland waardoor ik veel geleerd heb over de bijzondere positie van de Nederlandse overheid.

 

Economie en bestuurskunde

Ik heb staatkundige economie gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat is een combinatie van economie met bestuurskunde, politicologie en staats- en bestuursrecht. Daarna heb ik verschillende didactische trainingen en cursussen over adviseren en verandermanagement gevolgd. Ik schreef met Peter Castenmiller “Leren van decentraliseren” (Sdu, 2014).

 • De informatiesamenleving is banaler dan je denkt

  Reageer

  Onlangs sprak ik met een onderzoeker die in opdracht werkt voor een ministerie. Hij leverde zijn onderzoeksresultaten aan en hoorde wekenlang niets van zijn contactpersoon, een beleidsmedewerker. Dus de onderzoeker belt de beleidsmedewerker en vraagt wat die van zijn aangeleverde materiaal vindt. Eigenlijk nog niks, want hij kon de resultaten niet bekijken, omdat het in Excel was aangeleverd en dat programma had hij niet op zijn computer staan. Hoe visionair je ook wil praten over de informatiesamenleving, de banaliteit van de praktijk maakt je een stuk nuchterder.

 • Lokaal stemmen over nationaal beleid

  Reageer

  Onlangs sprak ik met iemand die zei niet op D66 te gaan stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen omdat die partij zulke pro-Europese standpunten heeft. Ik vroeg mij toen af welke invloed die standpunten hebben op de raadsvergaderingen. In veel gevallen zal dat beperkt zijn, tenzij je in een grensregio woont. Toch kom je dit vaker tegen. Als je nationale lijsttrekkers ziet debatteren in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen is dat natuurlijk ook wel verwarrend. Want die lijsttrekkers zullen niet snel ingaan op specifieke gemeentelijke problematiek en spreken liever over onderwerpen op nationaal niveau.

 • Het onzichtbare regeerakkoord

  Reageer

  AfbeeldingDe kabinetsformatie is nog steeds in volle gang. Allerlei lijstjes worden systematisch afgewerkt door de beoogde coalitiepartijen. Stel dat het over een maand klaar is. Wat zegt een regeerakkoord eigenlijk en waar moet je als ambtenaar op letten?

 • Big data horror of fantasy?

  3 reacties

  De laatste jaren is er een nieuw genre ontstaan: big data horror. Ik geef u een paar voorbeelden. Zo keek ik eind vorig jaar naar een aflevering van de serie 'Black Mirror' op Netflix. Dit is een meestal wat somber stemmende serie over de keerzijden van nieuwe technologie. De aflevering ('Nosedive') ging over een samenleving waarin iedereen elkaar beoordeelde via de smartphone. Het was vergelijkbaar met het huidige 'liken' op sociale media, maar in de absurde extrapolatie van 'Black Mirror' deden mensen dat constant. Als je bijvoorbeeld een keer je geduld verloor tijdens een gesprek, dan kelderde je rating meteen. Die rating was belangrijk: als je populariteit niet hoog genoeg was, dan kreeg je geen hypotheek of werd je ontslagen. Maar is die laatste gedachte wel zo absurd?

 • Manipuleren is goed voor je

  Reageer

  Elke avond als ik uitstap op het metrostation is het weer een verrassing: aan welke kant gaat de roltrap naar boven? De gewone trap is voor luie mensen minder aanlokkelijk, want dit metrostation ligt diep in de grond. Dat constante wisselen van roltrap ergert mij en ik zoek er iets achter. Is het soms bedoeld om mij meer te laten lopen? Om mij over te halen toch de trap te nemen? Dit type achterdochtige vragen overvalt mij steeds meer sinds ik mij heb verdiept in het fenomeen “nudging” (letterlijk: een duwtje geven) door de overheid.

 • Trump versus Clinton: wie gaat winnen?

  Reageer

  Tijdens discussies over de Amerikaanse presidentsverkiezingen roep ik altijd dat Republikein Donald Trump een groot geschenk is voor de Democraten. Mijn gesprekspartners kijken mij dan enigszins verward aan. Ik kan dat ook niet helpen: die uitspraak is een gevolg van de politicologische hersenspoeling in mijn studietijd.

 • Je nieuwe politieke baas

  Reageer

  De Provinciale Statenverkiezingen van vorige week hebben voor grote verschuivingen in de zetelverdeling tussen de politieke partijen gezorgd. De onderhandelingen over coalities voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels begonnen. Grote kans dat je als medewerker van de provincie een nieuwe politieke baas krijgt. Wat gaat dat betekenen voor je adviezen?

 • Je stemt wat je leest

  Reageer

  Regelmatig haal ik op zondag een familiepak friet in een snackbar. Tijdens het wachten op die verzameling koolhydraten lees ik de aanwezige kranten, zoals de Telegraaf. Mijn gemoedelijke stemming verandert dan in een grote onrust. Meestal staart een bebloede, overvallen winkelier mij met droevige ogen aan vanaf de voorpagina. Ook verderop in de krant wordt het niet veel vrolijker: onlangs telde ik vijf foto's van dreigende koppen met een zwart balkje voor de ogen in het eerste katern. Als ik iedere dag de Telegraaf zou lezen, dan zou ik in een constante staat van alertheid verkeren in deze misdadige wereld.

 • Een beleidsraam in Rotterdam

  Reageer

  In de Volkskrant staat een hartverwarmende column van Harriet Duurvoort over Rotterdam.  Ze is geboren in Amsterdam en daarna verhuisd naar Rotterdam. Twee volstrekt verschillende steden, waarbij de ene nog een historisch stadshart heeft en de ander een centrum vol hoogbouw kent. De columniste moest wel wennen aan die verzameling anonieme gebouwen van glas en staal, maar is erg enthousiast over de Rotterdammers. Dat is leuk om te lezen als stadsgenoot. In de column vertelt ze over een ontmoeting met een oude Rotterdammer. Die vertelt haar dat het nieuwe stadshart een gevolg is van het Duitse bombardement in 1940. Maar is die oorlogsmisdaad wel de enige verklaring voor het nieuwe centrum?

Contactgegevens

AfbeeldingMuzenstraat 120,

2511 WB Den Haag,

Postbus 18607,

2502 EP Den Haag

070- 376 36 36

info@pblq.nl

www.pblq.nl

 

Meer weten over ons Informatiemanagement Traineeship, bekijk hier de website.

Opleiding Informatiemanagement voor verbinders

Metropool opleiding

Weten hoe het is om bij PBLQ te werken?

Blijf effectief in de informatiesamenleving van morgen!

Afbeelding

Whitepapers

 • ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...

  Smart city

  ‘Smart’ lijkt wel een nieuw toverwoord. Net zoals innovatie dat ook al enige jaren...
 • Voor bestuurders, managers en veranderaars 
 Met de digitalisering van onze samenleving is het...

  Safe in cyberspace

  Voor bestuurders, managers en veranderaars Met de digitalisering van onze samenleving is het...

Bloggers