of 59123 LinkedIn

Waarom machogedrag niet werkt

Reageer

Het was een interessante klus, die we laatst voor een overheidsinstantie mochten uitvoeren. Niet alleen inhoudelijk, maar ook vanwege het feit dat het om een onderwerp ging dat veel publiciteit genereerde. Ik wil hier niet dieper op dat onderzoek ingaan, maar wel op die publiciteit en de consequenties ervan.

Wat mij opvalt in dergelijke kwesties, is dat er vaak direct wordt gewezen naar de verantwoordelijke bestuurder. Ik heb het de afgelopen jaren maar al te vaak gezien, bij tal van – vaak publieke – organisaties. Als een grootschalig ICT-project minder goed loopt dan verwacht, dan moeten er koppen rollen. Geen gemaar, het is verkeerd gegaan, en dat is uw schuld. U kunt gaan.

Niet fair

Dat stoort me, want dat is niet fair, en bovendien heeft het geen enkele zin.

Wat dat eerste betreft: bestuurders zijn simpelweg niet overal verantwoordelijk voor. Zij moeten werken met keuzes die voor hun tijd zijn gemaakt en met mensen die zich niet volledig laten sturen. Denk hierbij aan ooit uitverkoren platforms en leveranciers die zich niet hebben aangepast aan de eisen van de tijd, aan cruciale medewerkers met een uitgesproken eigen visie, aan ICT-systemen die in de loop van de tijd zijn doorontwikkeld, soms met onverwachte consequenties, maar denk ook aan organisatiewisselingen, wetswijzigingen en wat al niet meer. Uiteraard draagt een bestuurder hiervoor een zekere verantwoordelijkheid, maar hem alles in de schoenen schuiven, dat gaat voorbij aan het feit dat er meer verantwoordelijken zijn.

Verspilde tijd

En dan is er nog iets. Nieuwe mensen aantrekken om bestaande problemen op te lossen, dat kost tijd. Tijd om je in te werken, tijd om elkaar te leren kennen, tijd om de gelaagdheid van de problematiek ten volle te doorgronden. Tijd dus, die eigenlijk wordt verspild.

Er is immers iemand die al dat werk niet hoeft te verzetten. Dat is de bestuurder die erbij was toen de problemen ontstonden. Hij of zij weet precies wat er aan de hand is, kent iedereen en hoeft niet te worden ingewerkt. En reken maar dat deze bestuurder gemotiveerd is om het project alsnog tot een goed einde te brengen.

 

Fraude of leugens

Zo iemand wegsturen, is dus geen goed idee. Het is machogedrag, en zoals het meeste machogedrag contraproductief. Uiteraard: als de betreffende bestuurder ernstige fouten heeft gemaakt, fraude pleegde of leugens vertelde, dan moeten er maatregelen volgen. Daar kan geen twijfel over bestaan. Maar als het integere mensen zijn die hun uiterste best doen om een ingewikkeld project tot een goed einde te brengen - en dat is vaak het geval - dan moeten ze juist blijven. Zij weten er immers het meeste van af.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers