of 59179 LinkedIn

Van Dirk Kuyt is er maar één

Laat ik eens met een sweeping statement beginnen. Mijn vak is het mooiste van de wereld. Of, wellicht beter: ik vind mijn vak het mooiste van de wereld. Ik kom bij interessante bedrijven en organisaties, ik leer ze kennen van binnenuit, ik kan helpen bij het oplossen van problemen en als ik een project heb afgerond mag ik ergens anders aan de slag voor iets nieuws.

Natuurlijk ben ik niet de enige die dit vak mooi vindt. Dat blijkt altijd weer als ik met sollicitanten spreek. Vaak werken ze al langere tijd op dezelfde plek, en het feit dat ze zich bij ons melden, betekent dat ze daar een beetje zijn uitgekeken. Dat kan een goede drijfveer zijn, maar om dit werk te doen is het niet genoeg. Om dit werk goed te doen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.

 

Geen hoog salaris

Allereerst is het raadzaam niet al te hoge verwachtingen te hebben van het salaris. De tijd dat je in de consultancy meer verdiende dan elders, bijvoorbeeld bij de overheid, is voorbij. Reken erop dat je ongeveer hetzelfde krijgt. Soms zelfs iets minder, al wordt dat in goede jaren gecompenseerd door onze winstdelingsregelingen. Maar goede jaren worden afgewisseld door slechte jaren, dat hebben we de afgelopen tien jaar wel geleerd, dus reken er niet teveel op.

Dan je instelling. Die moet commercieel zijn. En daar schort het bij sollicitanten nog wel eens aan. De meeste professionals zijn prima in staat om een opdracht goed of zelfs excellent uit te voeren, maar een opdracht binnenhalen, is heel iets anders. Dat moet je liggen. Als je dat nog nooit hebt gedaan, wordt het lastig. Het vraagt overtuigingskracht, geduld, uithoudingsvermogen en weten wanneer je wel iets kunt zeggen en wanneer niet. En je moet tegen afwijzing kunnen, iets wat niet iedereen even gemakkelijk afgaat.

 

Op het voetbalveld

Dan je expertise. De meeste mensen zijn graag generalist, en dat begrijp ik. Het is namelijk leuk om generalist te zijn. Maar dat is niet waar klanten om vragen. Een generiek probleem kunnen ze doorgaans best zelf oplossen. Ze hebben behoefte aan kennis waarover ze zelf niet beschikken – specialistische kennis dus.

Laat ik een uitstapje maken naar het voetbalveld. Arjen Robben is een geweldige speler, daarover is iedereen het wel eens. Maar geen enkele coach zal hem opstellen als centrale verdediger. Hetzelfde geldt voor Messi, Ronaldo, Robin van Persie en al die andere grootheden.

 

Er is één uitzondering op deze regel, en dat is Dirk Kuyt. Dirk Kuyt kun je overal opstellen, en dat hebben diverse trainers en bondscoaches dan ook gedaan. Maar van Dirk Kuyt is er maar één. Wil je zelf een goeie voetballer worden, dan raad ik je aan om je te specialiseren. En als je bij ons wilt komen werken, geldt hetzelfde.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ron (ondernemend ambtenaar) op
Ja, en hoor je dan te zeggen: "Wat alle voetballers ook gemeen hebben is, dat zij zich door een commercieel talent, lees zaakwaarnemer, laten verkopen. Een zaakwaarnemer is ook een specialist. Waarom van een consultant ook nog eens verwachten dat hij verkoopspecialist is? "