of 59318 LinkedIn

Paul de Kort

"Enthousiast en praktisch met verstand van regievoeringsvraagstukken"

 

Paul de Kort heeft jarenlang leiding gegeven aan (middel)grote consultancyorganisaties. Speciale aandachtsgebieden waren operations, commercie en HRM. Daarnaast heeft hij vanaf 1989 een groot aantal klanten (met name in de sectoren Not for Profit, Finance, Zakelijke dienstverlening en Energy) geadviseerd over hun bedrijfs-(en ICT-)strategie en sourcingsbeleid, de laatste tien jaar op raad van bestuur/directieniveau. Daarnaast heeft hij ruime ervaring in het ontwerpen, managen, uit-voeren en auditen van omvangrijke transitieprocessen op het snijvlak van organisatie, HRM en ICT. Zijn stijl is resultaatgericht, coachend, inspirerend, open, verbindend en praktisch.

 

paul.de.kort@mxi.nl

 • Er valt ook veel goeds over de overheid te zeggen

  Reageer

  De boodschap klonk niet voor het eerst en het zal niet voor het laatst zijn. De ICT-uitgaven van het Rijk lopen uit de hand, becijferde een journalist van het FD onlangs. Ze had in totaal 125 projecten onderzocht, die bij elkaar opgeteld 1 miljard euro duurder uitpakten dan verwacht. Opmerkelijk was een digitaliseringsproject bij de immigratiedienst IND, dat op 29 miljoen euro uitkwam in plaats van de begrote 1,2 miljoen.

 • We hebben eigenzinnige CIO’s nodig

  1 reactie

  Het was groot nieuws, nog niet zo lang gelden, de verhouding tussen de voorzitter van GroenLinks en een van de Kamerleden van de partij. Dit onder meer omdat de voorzitter mede bepaalt wie er in de fractie komt. Als zij een liefdesrelatie heeft met een van de kandidaten, dan is de objectiviteit natuurlijk zoek. Dat kan niet, meenden de verantwoordelijken bij GroenLinks, en dus moesten beide politici aftreden.

 • De hemel bestormen? Niet doen

  Reageer

  Het was een interessant verhaal, dat een tijdje geleden in de Volkskrant stond. Het digitaliseren van de rechtspraak, aldus het artikel, blijkt een veel grotere opgave dan gedacht. Vier jaar lang is geprobeerd om de werkprocessen van Justitie te digitaliseren, maar dat is niet gelukt.

 • De Belastingdienst kan het. Waarom anderen niet?

  Reageer

  De Belastingdienst heeft behoorlijk onder vuur heeft gelegen de laatste jaren, en in een aantal opzichten was dat ook terecht. Maar tegelijkertijd heeft de organisatie ook een ware revolutie doorgemaakt.

 • Het 1q84-virus

  Reageer

  Gisteren namen we afscheid van een collega die bijna vier jaar bij ons heeft gewerkt. Van mij had hij niet weg gehoeven, maar van zichzelf wel. Niet dat het werken bij ons hem niet beviel, maar het was tijd voor iets nieuws. Hij gaat nu leidinggeven aan een groep controllers. Dat lijkt hem doodeng, dus reden om het te gaan doen!

 • Minder mensen, minder regels

  Reageer

  Stel, je hebt ergens een probleem. Bijvoorbeeld in mijn vakgebied, het outsourcen van ICT-diensten van grote overheidsorganisaties.

 • Belastingdienst, houd het klein!

  Reageer

  AfbeeldingDe ICT-systemen van de Belastingdienst vertonen zoveel mankementen dat de belastinginning in gevaar komt. Dat beweren niet alleen tal van critici, dat vindt de fiscus zelf ook. Dat bleek uit interne documenten waarop de Volkskrant de hand wist te leggen. En hoewel niemand graag belasting betaalt, is toch duidelijk dat de gevolgen hiervan rampzalig kunnen zijn.

 • ICT outsourcen? Beter even wachten

  Reageer

  AfbeeldingHet was een interessant bezoek, dat ik geruime tijd geleden aflegde bij een medisch specialist. Ik vermoedde dat ik een bepaalde klacht had, in dit geval een liesbreuk, en wilde dat laten onderzoeken.

 • Overheidsprojecten? Houd het klein!

  Reageer

  Ik ben dol op olifantenpaadjes. U kent ze wel, die uitgesleten afstekertjes op plekken waar mensen graag een kortere weg kiezen, bijvoorbeeld naar een station, een fietsenstalling of de achterkant van een kantoor. Ze zijn een toonbeeld van de menselijke eigenschap om je niets aan te trekken van routes die anderen voor je hebben bedacht, maar om zelf een snellere weg te vinden.

 • Van Dirk Kuyt is er maar één

  1 reactie

  Laat ik eens met een sweeping statement beginnen. Mijn vak is het mooiste van de wereld. Of, wellicht beter: ik vind mijn vak het mooiste van de wereld. Ik kom bij interessante bedrijven en organisaties, ik leer ze kennen van binnenuit, ik kan helpen bij het oplossen van problemen en als ik een project heb afgerond mag ik ergens anders aan de slag voor iets nieuws.

 • Het probleem met Togaf 9.1

  Reageer

  AfbeeldingHet is een rare combinatie van letters en cijfers, die maar weinig mensen zullen kennen. Togaf 9.1. Maar ik ken het maar al te goed. Togaf 9.1 is een certificaat dat je krijgt na een tweedaagse cursus over ict-architectuur en de principes die daaraan ten grondslag liggen. En het is een eis die sommige overheidsorganisaties stellen aan het verlenen van een opdracht.

 • Heimwee naar een echt boek

  Reageer

  AfbeeldingEr is iets raars aan de hand op de scholen van mijn kinderen, denk ik soms. Alles wordt digitaal – ik lever er als adviseur dagelijks een bijdrage aan. Maar in het onderwijs zie ik een tegengestelde beweging.

 • Overheid, wie ben je?

  Reageer

  Hij was een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw, maar echt vrolijk word je niet als je zijn werk leest. Franz Kafka wist als geen ander te verwoorden hoe je als burger hopeloos verdwaald kunt raken in een bureaucratie waaruit geen ontsnappen mogelijk is. De overheid was voor Franz Kafka niet zozeer een boosaardige als wel een onverschillige tegenstander. In beroemde boeken als Het Proces wordt daarvan op een indrukwekkende manier getuigenis afgelegd.

 • Goedkoop is duurkoop bij de overheid

  1 reactie

  Het was een mooie opdracht, die we uitvoerden voor een overheidsorganisatie in het sociale domein. We leverden een bijdrage aan de lastige kwestie van de decentralisatie, en het ging de goede kant op. We boekten voortgang, we haalden de deadlines, we bleven binnen het budget, onze professionals benutten hun expertise optimaal, en dus was de opdrachtgever tevreden.

 • De mensloze bank en meer

  Reageer

  Nemen de robots de wereld over? Dat vroeg ik me af toen ik onlangs bij een presentatie was over een ‘mensloze’ bank in de Verenigde Staten. Alle administratie bij de bank verloopt straight-through, dus zonder tussenkomst van medewerkers. Ook aanbiedingen aan klanten voor producten van de bank, zoals hypotheken of beleggingsrekeningen, komen automatisch tot stand.

 • Veiligheid, natuurlijk. Maar hoe dan?

  Reageer

  AfbeeldingIk weet niet hoe het u vergaat, maar mij wordt vaker dan me lief is gevraagd of ik ‘akkoord ga met de voorwaarden’. Als ik online iets bestel, als er een update nodig is van een programma en eigenlijk als ik met wie dan ook een overeenkomst sluit over wat dat ook.

 • Afspraak niet nagekomen? Stoppen

  Reageer

  Verwacht geen wonderen. Dat was de strekking van mijn vorige column, waarin ik inging op de ontevredenheid van veel van mijn klanten over hun ICT-leverancier. Hun leverancier neemt te weinig initiatief, hoor ik vaak. Of het nu gaat om een nieuwe versie van Windows of om alternatieve cloud-oplossingen: we horen te weinig wat dat voor ons kan betekenen.

 • Verwacht geen wonderen van uw leverancier

  Reageer

  Het is een van mijn oudste klanten: een grote organisatie in het publieke domein. De directie besloot enige jaren geleden de gehele ICT te outsourcen, en daar waren ook goede redenen voor. Het eigen ICT-apparaat was gedateerd en aan vervanging toe, de mensen die er werkten waren gemiddeld wat ouder en minder digitaal ervaren en er waren enkele aanbieders op de markt met een interessante propositie.

 • Waarom adviezen vaak verkeerd zijn (3, slot)

  Reageer

  Wat maakt een goede adviseur tot een goede adviseur? Dat was de onderliggende vraag van twee eerdere blogs die ik de afgelopen weken schreef. Een goede adviseur, was mijn conclusie, houdt er rekening mee dat de meeste mensen niet al te rationeel denken. Een beetje rationeel: ja. Honderd procent rationeel: absoluut niet. Die eerdere blogs vindt u hier en hier.

 • Waarom adviezen vaak verkeerd zijn (2)

  Reageer

  In mijn vorige column vertelde ik over een experiment uit de speltheorie waaruit blijkt dat rationele overwegingen vaak tot een verkeerde keuze leiden. Kort samengevat: een grote groep mensen wordt gevraagd een getal tussen 0 en 100 te noemen, en daar vervolgens tweederde van te nemen. Wat is de te verwachten uitkomst? Strikt rationeel geredeneerd is dat antwoord 0. De redenering vindt u hier. Maar in de praktijk geven de meeste mensen dat antwoord niet, omdat de meeste mensen niet strikt rationeel redeneren.

 • Waarom adviezen vaak verkeerd zijn (1)

  Reageer

  Het is een interessant experiment, waarvoor ik even uw aandacht vraag. Een waarschuwing: er komt enig denkwerk aan te pas, maar de beloning is een dieper inzicht waarom adviezen vaak verkeerd uitpakken.

 • Afspraak is afspraak, punt uit

  Reageer

  Ik kwam wel vaker op het ministerie, waarvan ik de naam hier niet zal noemen. Net als op elk departement werden er veel externe ICT-adviseurs ingehuurd. Maar hier was een nieuwe inkoopmanager aangetreden, die meende dat het goedkoper kon. Hij was op de adviesbureaus afgestapt en had maar liefst twintig procent van het uurtarief afgepraat. Iedereen blij natuurlijk, want dat scheelde een slok op een borrel.

 • De klant komt altijd van rechts

  Reageer

  Ze had natuurlijk beter op moet letten, maar ja, dat soort dingen gebeuren nu eenmaal. Mijn dochter van veertien had een ingelaste hockeywedstrijd, en daardoor vergat ze een afspraak bij de opticien. Na afloop van de wedstrijd belde ze om zich te verontschuldigen. De excuses werden enigszins tandenknarsend aanvaard, en de volgende dag lag er een boze brief in de bus, waarin de opticien te kennen gaf dat het hier een ernstig vergrijp betrof. Nog één keer een afspraak vergeten, en er zou een boete volgen. En hoe zat het eigenlijk met haar motivatie? Nou?

 • Met de vuist op tafel. Of juist niet?

  Reageer

  Het is alweer meer dan een jaar geleden, en ik las het gewoon in krant, maar toch maakte het indruk op me. In de Tweede Kamer sprak de staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes, over de problemen met de automatisering bij de Belastingdienst. De volksvertegenwoordigers wilden dat die problemen snel werden opgelost, en de staatssecretaris antwoordde dat hij dat heel goed begreep. Maar, voegde hij daaraan toe, die snelle oplossing ging er toch niet komen. Integendeel zelfs. De eerste resultaten van zijn verbeterprogramma zouden geruime tijd op zich laten wachten.

 • Waarom machogedrag niet werkt

  Reageer

  Het was een interessante klus, die we laatst voor een overheidsinstantie mochten uitvoeren. Niet alleen inhoudelijk, maar ook vanwege het feit dat het om een onderwerp ging dat veel publiciteit genereerde. Ik wil hier niet dieper op dat onderzoek ingaan, maar wel op die publiciteit en de consequenties ervan.

 • Waarom de overheid niet alleen maar moet uitbesteden

  Reageer

  Dat het Rijk taken uitbesteedt, weten we allemaal. De kranten staan er vol van, op het Binnenhof maakt men zich er wekelijks druk om, en in mijn adviespraktijk is het een van de meest besproken thema’s.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl

Whitepapers

Bloggers