of 59130 LinkedIn

Heimwee naar een echt boek

AfbeeldingEr is iets raars aan de hand op de scholen van mijn kinderen, denk ik soms. Alles wordt digitaal – ik lever er als adviseur dagelijks een bijdrage aan. Maar in het onderwijs zie ik een tegengestelde beweging.

Elke ochtend vertrekt mijn 15-jarige dochter met een zware tas van huis. Opmerkelijk zwaar, als je bedenkt dat niet alleen het kantoor maar ook de school al een tijdje papierloos zou moeten zijn. Omdat ik me afvroeg hoeveel ze nu eigenlijk precies met zich meetorst, heb ik die tas onlangs eens op de weegschaal gezet. Hij woog 14 kilo. Te veel als handbagage in het vliegtuig!

Twee kilo

Mijn zoon van 16, die op een andere middelbare school zit, neemt een vergelijkbare tas mee. En dat terwijl hij speciaal voor die andere school heeft gekozen omdat ze daar destijds het gebruik van de laptop aanmoedigden. Die laptop is nota bene nog via de school aangeschaft.

Maar hoe zwaar zijn tas ook is, een laptop zit er niet in.
‘Waarom eigenlijk niet?’ vroeg ik hem laatst
‘Omdat ik hem toch niet mag gebruiken,’ antwoordde hij. ‘De leraren vinden dat het ons afleidt. Gelukkig maar, dat scheelt weer twee kilo.’

Broodtrommeltje

Toen ik begon met werken, nu meer dan een kwart eeuw geleden, gebruikte ik een Samsonite koffer als tas. Niet dat daar veel in zat, een paar boeken, wellicht een multomap, een grote agenda en vooral een broodtrommeltje.

Die tijd is voorbij. Iedereen, inclusief ikzelf, is overgestapt op een kleinere tas, met daarin een laptop, iPad, smartphone en natuurlijk ook nog die broodtrommel, want we blijven Hollanders.

Een enorme vooruitgang, vind ik zelf. Je hebt alles bij de hand, bent nooit iets kwijt, kunt elke gewenste aanpassing van elk gewenst document direct doorvoeren, en vooral: je hoeft niet zo te sjouwen.

Onbewaakt moment

Toch heb ik, op een onbewaakt moment, wel eens heimwee naar een echt boek. Niet dat papier beter leest, doe mij maar mijn e-reader, het is de boekhandel die ik mis.

Maar als ik wakker wordt uit mijn dagdroom, en mijn kinderen met die zware tassen naar school zie gaan, dan denk ik: och, vroeger was toch heus niet alles beter. Laten ze de digitale beloften op hun scholen maar snel nakomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers