of 59318 LinkedIn

Een dodelijke cocktail

Reageer

Een mooi concept als basis voor een IT intensieve verandercocktail kan fantastisch werken. Zorg wel dat de cocktail uit een goede mix van ingrediënten bestaat.

Een mooi concept
Ambitieuze IT-programma’s starten er mee: een mooi vernieuwend concept. Niets helpt beter om een complexe situatie hanteerbaar te maken voor alle betrokken. Een elegant concept waardoor iedereen weer licht in de duisternis ziet. Vaak het resultaat van creatief omdenken.

 

Dus, werken we vanuit life-events. Bouwen we multiregelingsystemen. Scheiden we proces en kennis. Splitsen we de organisatie in front-, mid- en back-office. Geven we iedere klant een MijnPortaal. Splitsen we de logica van hun data. Laten we iedereen kleine apps ontwikkelen. Bouwen we alleen nog webservices. Beveiligen we de gegevens zelf. Maken we alle data open. En standaardiseren we op het semanticweb.

 

Het is even kantelen, maar áls het werkt dan heb je iets. Een ervaren bestuurder zei eens tegen mij: “ik hou niet zo van dat woord kantelen, als mijn boekenkast gaat kantelen dan ben ik bang dat hij omvalt”. Hij sloeg de spijker op zijn kop. Het ene moment zet je de kanteling van je organisatie in en het volgende moment dreigt de boel om te vallen.

 

Het hoeft echt niet top-down
Een vernieuwend concept werkt als een bindende visie die richting geeft aan de verandering en de abstracte streefsituatie aangeeft. Niet altijd bewust volgt dan echter ook een top-down veranderaanpak.

Daar zie ik het dan ook vaak mis gaan. Twee mogelijke bottom-up aanpakken worden daarbij vrijwel uitgesloten: de interactieve- en ontwikkelingsgerichte benadering.

 

Bij een interactieve benadering staat de eindsituatie niet van tevoren vast. De verandering komt tot stand door interactie en wederzijdse aanpassing van de betrokkenen. Het effect is dat kritieke elementen voor succes nog worden ontdekt, meegenomen kunnen worden en dat betrokkenen het echt beschouwen als hun oplossing. De ontwikkelingsgerichte benadering kenmerkt zich door ‘leren te leren’. Het versterken van de competenties is daarbij een randvoorwaarde voor de verandering, de verandering volgt op natuurlijke wijze.

 

Vertrouw meer op het proces
Leren en accepteren zijn cruciale aspecten bij het kantelen: het doorvertalen van het concept naar een werkende situatie. Balanceren tussen top-down en bottom-up, ofwel directief zijn en ruimte bieden voor leren en accepteren, vereist samenwerking op veel niveaus en vertrouwen in het interactieproces tussen medewerkers.

 

Het lijkt wel alsof juist de organisaties die daar tekort schieten gevoelig zijn voor een mooi elegant concept. Het lijkt makkelijker om een van buiten aangedragen oplossing te omarmen dan aandacht te geven aan competenties, het ontwerpproces en interactie. Onbewust komt men zo in een top-down veranderaanpak waarin ze het concept lineair moeten omzetten in een realiseerbare doelsituatie. Dan ontstaan de blauwdrukken, programma’s van eisen, grote Europese aanbestedingen en de in contractdeadlines verstopte risico’s.

 

Anders staan de passagiers nog op het perron
Het programma loopt vervolgens vol met externen die de benodigde kennis en competenties inbrengen die de organisatie zelf niet heeft. Langzaam komt een trein op gang die vergeet dat het passagiers had moeten meenemen en slechts moeizaam op koers te houden is. Vanaf het perron kunnen medewerkers alleen nog lijdzaam toe zien hoe de trein langzaam vastloopt.

 

Het verklaart mijn bittere smaak als ik zie hoe bij dergelijke organisaties visionairs voet aan de grond krijgen met dat ene vernieuwende concept zonder het in te passen in een veranderaanpak.

Het blijkt vaak een dodelijke cocktail.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.