of 59318 LinkedIn

De hemel bestormen? Niet doen

Het was een interessant verhaal, dat een tijdje geleden in de Volkskrant stond. Het digitaliseren van de rechtspraak, aldus het artikel, blijkt een veel grotere opgave dan gedacht. Vier jaar lang is geprobeerd om de werkprocessen van Justitie te digitaliseren, maar dat is niet gelukt.

Vertraging ICT-project

De digitalisering van de rechtspraak is niet het eerste ICT-project in de publieke sector dat aanzienlijke vertraging oploopt, en het zal ook niet het laatste zijn. Zolang de initiatiefnemers blijven denken: ‘Dit varkentje zullen we wel even wassen,’ blijft het een probleem.

 

Wat men zich elke keer weer niet lijkt te realiseren, is dat dergelijke ingrijpende trajecten niet zozeer een technische opgave zijn als wel een veranderingsopgave. Alle betrokkenen moeten op een nieuwe manier gaan werken, en dat kost tijd en energie. Want al die mensen hebben immers ook wel iets anders te doen dan te veranderen. Hun werk afkrijgen bijvoorbeeld. 

 

BOHICA

Veranderen is een ingrijpend proces, waarbij je medewerkers om te beginnen moet overtuigen van het belang ervan. De gemiddelde werknemer wordt namelijk vaker dan hem lief is lastig gevallen met nieuwe ideeën, plannen, visies en stippen aan de horizon. ‘Het zal mijn tijd wel duren,’ is dan de meest voor de hand liggende reactie. Ofwel: BOHICA – Bend Over, Here It Comes Again.

Die houding veranderen, dat is al een hele klus. Pas als je dat voor elkaar hebt gekregen, kun je gaan denken aan het implementeren van nieuwe werkprocessen. Iets wat opnieuw veel tijd en aandacht kost. Bij een relatief kleine en platte organisatie als M&I/Partners, ben je als werknemer al zeker een dag in de week bezig met allerlei kwesties die niet direct tot productie leiden. Bij de grote en complexe organisaties die gezamenlijk ons justitiële systeem vormen, dus al helemaal.


Minder ambitieus

Vermoedelijk – of ik weet het eigenlijk wel zeker – is dit onderschat bij het digitaliseren van de rechtspraak in Nederland. Gelukkig gaat het programma verder, maar nu minder ambitieus. Het beperkt zich inmiddels tot het vergroten van de digitale toegankelijkheid van de rechtspraak.

‘Dat betekent dat juridische professionals in de toekomst digitaal rechtbankstukken kunnen uitwisselen in een beveiligde omgeving,’ aldus een woordvoerder van de Raad voor de Rechtspraak. ‘Nu gaat dat nog per post en fax.’

Ook krijgen advocaten en (bij civiele zaken) burgers strak digitaal inzage in hun dossier. ‘Wellicht komt dat er nu sneller van,’ aldus de woordvoerder. Dat klinkt heel wat minder hemelbestormend dan vier jaar geleden. En dus een stuk verstandiger.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.