of 59147 LinkedIn

Belastingdienst, houd het klein!

AfbeeldingDe ICT-systemen van de Belastingdienst vertonen zoveel mankementen dat de belastinginning in gevaar komt. Dat beweren niet alleen tal van critici, dat vindt de fiscus zelf ook. Dat bleek uit interne documenten waarop de Volkskrant de hand wist te leggen. En hoewel niemand graag belasting betaalt, is toch duidelijk dat de gevolgen hiervan rampzalig kunnen zijn.

Wat ging er mis? Dat is de vraag. Toen ik als beginnend ICT-consultant mijn eerste projecten uitvoerde, was het Rekencentrum van de Belastingdienst een zeer professioneel instituut, waar je graag wilde werken. Toen, net als nu, waren er voortdurend aanpassingen nodig omdat de politiek erom vroeg. Maar anders dan nu, leidde dat niet tot onwerkbare oplossingen.

Remmende voorsprong

Een probleem waarmee je als je op zo’n manier excelleert altijd kampt, is de wet van de remmende voorsprong. Je gaat op je lauweren rusten en anderen halen je in. Voor een deel is dat onvermijdelijk. Voor een deel kun je dat echter ook voorkomen.

Hoe? Door slim management, en dat heeft de Belastingdienst nagelaten. Ervaren mensen vertrokken als gevolg van een mislukte afvloeiingsregeling. Ze zitten thuis, terugkijkend op een loopbaan bij een organisatie waar alles van kwaad tot erger ging.

Gebrek aan sturing

Dat komt natuurlijk niet alleen door een afvloeiingsregeling. Dat komt ook door een gebrek aan sturing op ICT. Veel ICT-projecten bij de overheid eindigden de afgelopen jaren in een mislukking omdat men alles wilde vangen in enkele systemen. Aangezien overheidsregelingen complex zijn, betekent dat talloze uitzonderingen en aanpassingen, en uitzonderingen op aanpassingen, en ga zo maar door. Vat dat maar eens handzaam samen.

Al die veranderingen moeten ook nog eens worden omgezet in systeemaanpassingen. In de praktijk vertaalt zich dat als volgt: de enterprise-architect bedenkt iets, de domeinarchitect breidt het uit, de projectarchitect past het aan, de functioneel ontwerper voegt wat toe en de technisch ontwerper vertaalt het naar iets dat de developer moet realiseren. Maar eerst is er nog een hele afstemcyclus met de afdelingen beheer en exploitatie. Kortom, een kansloze missie.

Uit het moeras

Ik vermoed dat het bij de Belastingdienst op deze manier is gegaan. Teveel complexer wordende systemen, afnemende kennis en als ergste: een groot aantal reorganisaties. Hierdoor is niet meer duidelijk wie waarover gaat.

Wat nu te doen? Mijn advies: houd het klein, en wijs verantwoordelijkheden helder toe. Ontwikkel deelsystemen die later indien gewenst altijd nog kunnen worden gekoppeld. Onder de hoede van managers met verstand van zaken.

Trek je jezelf zo aan je haren uit het moeras. En - zeg ik als ondernemer die ook op een andere manier met de fiscus te maken heeft - bied af en toe je verontschuldigingen aan als er iets is misgelopen.

 

Wilt u graag verder praten over dit onderwerp, neem dan contact op.

  paul.de.kort@mxi.nl
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres
Sparrenheuvel 32
3708 JE Zeist

Postadres
Postbus 477
3700 AL Zeist

T (030) 2 270 500
E info@mxi.nl
I www.mxi.nl

Meer nieuws

Whitepapers

Bloggers