of 59345 LinkedIn

Technologie van de slimme stad

Connectiviteit, data, sensoren en IoT

Smart Cities worden mogelijk gemaakt door 4 innovatieve technologieën: connectiviteit, data, sensortechnologie en het Internet of Things (IoT). Wat houden deze technologieën in en welke rol kan KPN spelen bij de toepassing?

1. Connectiviteit: alles en iedereen verbonden

In steeds meer steden is sprake van meerdere openbare en verdichtende netwerken. Ook wordt volop geïnvesteerd in verbinding via glasvezel- of kopernetwerken. De laatste innovatie is het LoRa-netwerk. Hiermee maken apparaten op lange afstand verbinding met het internet. Dit soort connectiviteit wordt steeds sneller en goedkoper waardoor efficiënte dataoverdracht voor iedereen binnen handbereik komt.

 

2. Slim omgaan met data - dataopslag en analyse

De explosief toegenomen connectiviteit betekent dat mensen, machines en objecten steeds meer data genereren en gebruiken. Door data voor alle betrokkenen openbaar te maken en deze op slimme wijze te combineren en te ontsluiten, komen slimme toepassingen binnen handbereik. Data zijn dus de grondstoffen van slimme steden. Binnen een Smart City worden dataopslag en -analyse belangrijke taken. Want juist daardoor worden data slim. In ons Tier IV Datacenter in Eindhoven slaan we data lokaal, veilig en volgens de hoogste internationale standaarden op.

 

3. Sensortechnologie: oren en ogen van de slimme stad

Sensoren vormen de oren en ogen in Smart Cities. Moderne sensortechnologie is in staat van alles te registreren. Van geluid, temperatuur en luchtsamenstelling tot de aanwezigheid van mensen. De laatste jaren is daar de mogelijkheid van softwarematige interpretatie bij gekomen. Denk hierbij aan een gezichtsuitdrukking die door een camera wordt geregistreerd: de houding en het stemvolume van voorbijgangers worden ‘gelezen’ om te beoordelen of er bijvoorbeeld sprake is van agressie. Bovendien worden sensoren steeds goedkoper. Daardoor wordt het toepassen van sensortechnologie steeds aantrekkelijker.

 

4. Internet of Things

Internet of Things (IoT) is de combinatie van connectiviteit, datamanagement en een smart device. Naar verwachting zijn er in 2020 meer dan 25 miljard ‘dingen’ verbonden met het internet. IoT wordt al met succes toegepast in zelfrijdende auto’s en systemen die de gezondheid van senioren monitoren. Die versturen automatisch een alarmsignaal als ze langere tijd geen beweging registreren in de kamer van de oudere.

 

e-book ‘De verbonden samenleving in de slimme stad’Deze 4 technologieën leggen gecombineerd de basis onder de stad van de toekomst. KPN kan op verschillende manieren ondersteuning bieden bij de implementatie. Lees er in onze whitepaper Smart Cities meer over.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers