of 59345 LinkedIn

Smart Cities in de praktijk

AfbeeldingWat is er nodig om een Smart Cities-initiatief tot een succes te maken? Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij de implementatie? In dit artikel kijken we naar de praktische kant van de slimme stad.

Bevorder betrokkenheid

Smart City-projecten vallen of staan bij voldoende betrokkenheid van alle partijen. Voldoende inzet van de benodigde tijd en middelen is alleen mogelijk wanneer alle actoren beseffen dat ze elkaar nodig hebben. Voelt slechts 1 stakeholder zich verantwoordelijk? Dan is het resultaat altijd minder dan wanneer iedereen zich evenveel inzet.

 

Zorg voor een regisseur

In een model van gelijkwaardige verantwoordelijkheid en inzet bestaat het risico dat uiteindelijk niemand zich verantwoordelijk voelt voor het eindresultaat. Er moet dus 1 partij zijn, die de rol van aanjager en regisseur oppakt. In de praktijk lijkt een keuze voor de gemeente als aanjager de meest natuurlijke.

 

Ga uit van het probleem

De vraag welk probleem een Smart City-project moet oplossen, is een goed vertrekpunt voor de verdere aanpak. Stel daarnaast de wensen van de gebruikers centraal. Dat houdt partijen bij de les en zorgt voor een maatschappelijk relevante en effectieve uitkomst.

 

Ontwikkel een langetermijnvisie

Een lokale overheid is niet van de ene op andere dag ‘smart’. Die transformatie vraagt om langdurig, consistent beleid van gemeentebesturen die hiermee aan de slag willen gaan. Dat begint met een gedegen gezamenlijke visie die langer meegaat dan 1 raadsperiode.

 

Zorg dat projecten schaalbaar zijn

De mogelijkheid om projecten snel en zonder veel extra inzet van mensen en middelen naar een grotere schaal te tillen is essentieel voor duurzaam succes. Kan het netwerk van 10 intelligente lantaarnpalen zonder veel moeite worden opgeschaald naar 100 of kan het netwerk dit niet aan? Zowel fysiek als virtueel moet de infrastructuur berekend zijn op een eventuele schaalvergroting. Dat vraagt om planning, duidelijke standaarden en duurzame infrastructuur.

 

Gebruik toekomstvaste standaarden

Smart Cities staan nog in de kinderschoenen. In de toekomst zullen we nog veel meer functionaliteiten en toepassingen ontdekken. Dat vraagt om zorgvuldige planning en vooral een goede oriëntatie op toekomstbestendige standaarden.

 

KPN kan op verschillende manieren ondersteuning bieden bij de implementatie. Lees er in onze whitepaper Smart Cities meer over.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers