of 59345 LinkedIn

Politie en meldkamer testen 360 graden beeld in 5G Lab

Politie en meldkamer testen 360 graden beeld in 5G Lab. Doel was om te kijken hoe de live te bekijken beelden konden bijdragen aan het verhogen van de veiligheid van politiemedewerkers en betrokkenen.
Reageer

Begin juli 2017 kwamen medewerkers van de politie-eenheid Noord-Nederland en de noordelijke meldkamer naar het 5G Lab in Groningen om een 360 graden beeldverbinding te testen. Een politieauto kreeg een 360 graden camera van op het dak, die via een snelle internetverbinding verbonden was met de meldkamer in Drachten. Ook in het 5G Lab zelf waren de beelden te zien. Doel was om te kijken hoe de live te bekijken beelden konden bijdragen aan het verhogen van de veiligheid van politiemedewerkers en betrokkenen.

Aansturen vanuit de meldkamer

De hamvraag: is het mogelijk om beter aan te sturen vanuit de meldkamer als er wordt meegekeken middels 360 graden videobeeld? Om hier achter te komen, werden twee situaties nagespeeld.

In de eerste situatie was een verstoring van de publieke orde waarbij twee groepen mensen ruzie kregen en een mes werd verstopt. De vraag was of de medewerkers in de meldkamer het mes konden waarnemen. En of ze op basis van de beelden konden bepalen of er versterking nodig was.

In de tweede situatie werd een automobilist aangehouden die meer op zijn kerfstok bleek te hebben dan alleen bellen achter het stuur. Ook hierbij moesten de centralisten op basis van de camerabeelden bekijken of versterking ter plekke nodig was. Ook werd getest of het vuurwapen dat de bestuurder in zijn broekband had verstopt, te zien was.

 

Snelheid en beeldkwaliteit

'Het voordeel van 5G is de snelheid waarmee de videobeelden worden overgebracht, namelijk realtime', legt Robbert Kelder van KPN uit. 'We gebruiken een nieuwe camera met ongekende kwaliteit en haarscherp beeld, dus je mist niet per ongeluk een stukje beeld, zoals een verdachte die wegglipt. Het beeld is zelfs goed genoeg om gezichten in detail te kunnen zien. Dankzij 5G kunnen we niet alleen realtime laten meekijken, maar blijft die hoge kwaliteit ook in stand.'

 

Eerste bevindingen

Tijdens de testen werd de mogelijke meerwaarde van het gebruik van de 360 graden beeldtechniek snel duidelijk: terwijl de politie druk is met de situatie ter plekke, kan een extra paar ogen in de meldkamer via het beeld van de 360 graden camera zeer waardevol zijn. Ten eerste omdat centralisten details kunnen zien die de agenten ter plaatse niet zien. En ten tweede omdat beter kan worden beoordeeld of er voor de situatie versterking nodig is. Het 360 graden beeld is mogelijk ook geschikt om door andere veiligheidsdiensten te kunnen worden ingezet.                                                    

Er is nader onderzoek nodig om te bepalen wat definitief de meerwaarde van het gebruik van 360 graden beeld kan zijn, en wat dit vraagt van medewerkers die bijvoorbeeld de beelden analyseren of van toekomstige software die daarin ondersteunt. Al met al een geslaagde test, waar ongetwijfeld een vervolg op komt.

 

Meer weten over 5Groningen en KPN

5Groningen is een initiatief van de Economic Board Groningen. In het 5G Fieldlab, dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet, werkt 5Groningen samen met kennisinstellingen en (inter)nationale topspelers uit de ICT- en telecomindustrie. KPN is in dit programma betrokken als partner. Op deze pagina leest u wat KPN nog meer voor u kan betekenen op ICT-gebied binnen het veiligheidsdomein.

Meer informatie over 5Groningen vindt u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers