of 59318 LinkedIn

Op weg naar het ‘Internet of Things’

Reageer

Internet of Things Academy laat beslissers en ontwikkelaars de kansen ervaren

Monitoring van geparkeerde fietsen om weesfietsen en parkeerproblemen te voorkomen. Slimme prullenbakken die een seintje geven als ze vol zijn. “Zodra stedelijke voorzieningen zijn verbonden met het internet is bijna alles mogelijk”, vertelt Irene de Ruijter, programmamanager van de Internet of Things Academy.

Maar hoe maak je de juiste beslissing als alles mogelijk is? “Op die vraag geeft de Internet of Things Academy een antwoord”, vertelt De Ruijter. “In praktische workshops laten we deelnemers allereerst ervaren wat Internet of Things (IoT) precies is. Een derde van de eindbeslissers in grootzakelijke bedrijven heeft wel eens van IoT gehoord, maar slechts een klein gedeelte weet er echt de voordelen uit te halen. Bij het MKB is dat aantal nog kleiner. Door zelf aan de slag te gaan met IoT-oplossingen zien deelnemers hoe simpel het eigenlijk is en komen de ideeën los voor toepassingen in hun eigen organisatie.”

 

Een loods vol middelen en machines

De Internet of Things Academy is een autonoom platform, geïnitieerd door KPN en RDM Makerspace. De Ruijter: “De Makerspace is een oude scheepsloods in de Rotterdamse haven die vol staat met machines en middelen om dingen te maken en te testen. Denk aan freesmachines, een grote waterbak om golfslag te simuleren, een flyzone voor drones, 3D-printers en een robotarm. Kortom, een ideale plek voor studenten en ondernemers die zelf niet over deze voorzieningen beschikken maar er hier toch gebruik van kunnen maken. Met de IoT Academy beschikt de RDM Makerspace straks ook over een IoT Lab zodat alle creaties ook een online-toepassing kunnen krijgen.”

 

Ervaring als basis voor beslissingen

Dit soort creatieve broedplaatsen zijn een toepasselijke locatie voor de Academy volgens De Ruijter. “Voor managers en beslissers van grote bedrijven die deelnemen aan onze workshops is het erg inspirerend om te zien hoe hier wordt gewerkt aan de technologie van morgen. Normaal krijgen zij die ontwikkelingen uitgelegd en moeten ze vervolgens de moeilijke beslissing nemen er in te investeren. Hier doen we het anders: ze zien de Internet of Things-technologie en kunnen er zelf mee werken. Dat geeft een veel betere basis voor een investeringsbeslissing. Na de RDM Makerspace willen we daarom ook in andere creatieve broedplaatsen deze IoT Labs oprichten.”

 

Een toolkit voor de toekomst

Naast de workshops voor managers biedt de Internet of Things Academy ook ondersteuning aan ontwikkelaars van slimme toepassingen. “Daarvoor ontwikkelen we developer kits die hen in staat stellen ideeën te vertalen naar concrete toepassingen en werkende prototypes te maken”, licht De Ruijter toe. Die toolkits bestaan uit verschillende hardware- en softwaremodules. Zoals de KPN M2M-simkaart, sensoren, modems en toegang tot het nieuwe KPN Low Power Long Range-netwerk. “Bovendien stimuleren we samenwerking vanuit verschillende disciplines waardoor de Academy steeds meer partners krijgt. Alleen met elkaar kunnen we de kennis en toepassingen op dit gebied vergroten.”

 

KPN en Internet of Things

Met het initiatief voor de Academy geeft KPN volgens Jasper Snijder, general manager New Business bij KPN, een belangrijke impuls aan de praktische toepassing van Internet of Things. “Het gaat er wat ons betreft niet alleen om dat dingen met elkaar verbonden zijn maar ook om wat mensen en bedrijven daar mee doen. Het doel is dat een grotere verbondenheid en slimme toepassingen de kwaliteit van leven vergroten. Denk aan ouderen die vrijer kunnen bewegen omdat ze voortdurend in contact staan met hun hulpverleners. Of aan het eenvoudig opsporen van je bagage met behulp van een chip en een app. Internet of Things kan daar aan bijdragen, maar is niet het doel op zich.” De waarde van IoT zit hem volgens Snijder in samenwerking. “Zo hebben we met ZIUT connectivity in straatverlichting mogelijk kunnen maken zodat naast het aansturen van de verlichting bijvoorbeeld ook uitstoot en geluidsoverlast lokaal gemeten kunnen worden. De combinatie van ons LoRa netwerk en Ziut maken dit soort mooie toepassingen mogelijk”. Internet of Things is een ecosysteem van partijen die allemaal een schakel toevoegen. Wij leveren de connectivity die in combinatie met andere schakels zijn waarde krijgt. De Academy staat dan ook open voor alle partijen die willen aanhaken.”

 

Lokaal maar toch verbonden

Niet alleen voor commerciële partijen is Internet of Things een interessante ontwikkeling legt De Ruijter uit. “Juist ook voor lokale overheden biedt deze technologie praktische toepassingen. Smart Cities bijvoorbeeld, waarin op afstand bedienbare straatverlichting kan worden opgeschaald als de situatie daar om vraagt. Of waarin connected onderhoudswagens zorgen voor route-optimalisatie, preventief onderhoud en automatische chauffeur- en rittenregistratie. Ook het monitoren van dijken en waterstanden kan op afstand met gebruik van sensoren. De mogelijkheden zijn eindeloos als je eenmaal weet hoe het werkt. En daar dragen we met onze Academy aan bij.”

 

Meer informatie

De Academy wordt officieel gelanceerd op 16 april, tijdens de Internet of Things Developers Day: www.developersday.nl. De website iotacademy.nl is vanaf die datum online. Neem voor meer informatie contact op met Irene de Ruijter via Irene.deruijter@kpn.com.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding