of 59295 LinkedIn

Langer thuis met slimme techniek

Langer thuis met slimme techniek. Gemeente Helmond en KPN Health onderzoeken hoe de dienst Leefstijlmonitoring de groep ouderen met dementie én hun mantelzorgers kunnen ondersteunen
KPN Lokale Overheid 1 reactie

Mensen willen graag zolang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, dat geldt juist ook voor ouderen met dementie. Maar dan moet dat wel op een verantwoorde manier. Kunnen we deze groeiende groep zorgbehoevenden ondersteunen en op welke manier? Het is een vraagstuk wat zowel de gemeente Helmond, de thuiszorgorganisaties van Zorgboog en Savant, als KPN Health bezighoudt; een samenwerking was daarom snel beklonken.

Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing explosief stijgen, naar meer dan een half miljoen in 2040, terwijl het tekort aan personeel alleen maar toeneemt. Met een pilot zijn de Gemeente Helmond en KPN Health nu aan het onderzoeken hoe de dienst Leefstijlmonitoring deze groep én hun mantelzorgers kunnen ondersteunen. De pilot loopt nog tot mrt 2019 maar is nu al succesvol te noemen.

 

Afbeelding 

Leefstijlmonitoring

Vitaal Thuis is er voor de alleenwonende oudere in eigen of seniorenwoning. Het systeem registreert en analyseert de dagelijkse bewegingen in huis. Mantelzorgers krijgen via een handige app inzicht in hoe het echt gaat met hun dierbaren, waar zij ook zijn

.

De app van Vitaal Thuis meldt ongebruikelijke situaties en geeft een melding als er iets mis is. Hij signaleert ook vroegtijdig veranderingen in leefpatronen. Die sluipen er vaak geleidelijk in en zijn lastig te herkennen. Met preventieve zorg op maat zijn gedragsveranderingen in een vroeg stadium nog om te buigen of te vertragen. Zo kunnen alleenwonende ouderen langer, prettig en gezond thuis blijven wonen. En voor de mantelzorger is er inzicht in hoe het gaat. Dat geeft een gerust gevoel. Dit blijkt ook uit het onderzoek van het kenniscentrum voor langdurige zorg Vilans, waarbij is aangetoond dat mantelzorgers ontlast worden.

 

In Helmond wordt tevens samengewerkt met zorgprofessionals en wijkverpleegkundigen van Zorgboog en Savant. Deze kunnen desgewenst ook meldingen over afwijkend gedrag inzien, waarmee zij beter in staat zijn de zorg op de bewoner af te stemmen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johannes (ambtenaar) op
Mensen willen graag zolang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, dat geldt juist ook voor ouderen met dementie. Maar dan moet dat wel op een verantwoorde manier. Wie zegt dat mensen graag zolang zelfstandig thuis willen wonen. Dit is een achterhaalde discussie, heel veel mensen kunnen niet alleen thuis blijven wonen er moet veel meer worden gekeken naar de groep die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Dat dogma van zelfstandig blijven wonen wordt al sinds de invoering van de Wmo gevoerd. De praktijk is veranderd daar moet naar worden gekeken.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers