of 59185 LinkedIn

Hoe big data een nieuwe dijkdoorbraak voorkomt

Reageer

KPN en de datawerken

Mocht u het nog niet weten; ons land is een nieuw datanetwerk rijker. Dat netwerk heet LoRa en het is speciaal geschikt voor  toepassingen in de wereld van Internet of Things (IoT). Het netwerk gaat zeer efficiënt om met energie waardoor de batterij van een sensor tot wel 10 jaar mee kan. LoRa is ook bijzonder geschikt om enorme hoeveelheden objecten met internet te verbinden die elk een klein beetje data verzenden maar samen voor enorme hoeveelheden data gaan zorgen. Dat is mooi natuurlijk maar wat kunnen we er mee?

Zoals al jaren wordt bewezen bij de Stichting Floodcontrol IJkdijk zijn sensoren zeer behulpzaam in bijvoorbeeld het verzamelen van data die iets vertellen over de kwaliteit van een dijk.

Deze data maakt het mogelijk dat we eventuele problemen te lijf kunnen gaan met analysetechnieken zoals een algoritme. Zoals programmeurs enorm complexe digitale problemen oplossen en deze oplossingen kunnen automatiseren, zo kunnen we met data uit het Internet of Things problemen in de fysieke wereld oplossen. De aangesloten objecten kunnen zo een digitale schaduw worden in een virtuele wereld, een soort maquette die steeds precies de werkelijkheid weergeeft en interacteert met de omgeving. Ook kunnen we met behulp van simulaties voorspellen waar optimalisaties en problemen zitten en welke oplossingen het beste werken of juist niet. Een mislukt experiment in een digitale schaduw van een dijk zorgt immers niet voor natte voeten.

 

Met voldoende historische data en met nieuwe data uit sensoren kunnen data analisten op basis van statistische waarschijnlijkheden voorspellen waar en onder welke omstandigheden een dijk gaat doorbreken. Het nieuwe LoRa netwerk maakt het mogelijk dat er nu veel meer sensoren kunnen worden geplaatst.  Sensoren zijn voor een dijk wat pixels zijn voor een foto.

Dus dankzij LoRa kunnen we met meer sensoren letterlijk een scherper beeld leveren en daardoor kunnen we uiteindelijk misschien wel alle dijkproblemen voorkomen die te maken hebben met de dijkkwaliteit. Wat geldt voor dijkkwaliteit geldt ook voor het managen van sterk wisselend wateraanbod. Ook dit is bezien vanuit een datawetenschapper een werkbaar vraagstuk, ook weer mits er voldoende goede datapunten beschikbaar zijn.

 

De rol van data neemt door het Internet of Things dus toe en dat brengt ook risico’s met zich mee.  Risico’s die te maken hebben met veiligheid, betrouwbaarheid en de wetgeving rondom privacy. Ook de afhankelijkheid van deze data neemt toe omdat allerlei processen en applicaties worden afgestemd op deze data.

 

Data verdient een veilige plek in een datamanagement platform voor opslag en analyse.

We zien mooie overeenkomsten tussen het managen van data en het managen van water. Beide hebben de neiging op plaatsen te belanden waar ze niet horen. Beide kunnen enorme schade toebrengen maar zijn tegelijkertijd essentieel voor ons voortbestaan.

 

KPN heeft historisch gezien altijd enorme hoeveelheden data gehad en er wordt door iedereen in Nederland volledig op vertrouwd dat hiermee zorgvuldig wordt omgegaan. Databeheer is daarmee voor KPN wat waterbeheer is voor de waterschappen. Samen met het LoRa netwerk kunnen we nu de datadichtheid verder vergoten en daarmee ook de waterdichtheid.

 

Wat biedt KPN?

KPN werkt met bedrijven samen die sensoren maken voor specifieke toepassingen. Deze sensoren worden door ons voorzien van het juiste type verbinding, bijvoorbeeld LoRa of het snelle 4G.

De data komt binnen op ons dataplatform waar de enorm snel groeiende datahoeveelheden in wordt opgeslagen, beheerd én verwerkt. KPN Consulting helpt organisaties om deze oplossingen optimaal te gebruiken zodat we cruciale informatie die verstopt zit in de data eruit krijgen.

 

Meer weten; Redmer.huizinga@kpn.com, 06-20435666

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Webinar: maak uw organisatie slimmer met IoT | 31 oktober 2018

Internet of Things meetup | 22 november 2018

De ontwikkelingen binnen Internet of Things (IoT) gaan razendsnel. Bent u benieuwd naar de laatste stand van zaken? 

Kom dan naar de IoT meetup in de bruisende IoT Academy en laat u kosteloos informeren.


Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers