of 59345 LinkedIn

Hergebruik

Het is een lastige klus waar gemeenten momenteel voor staan: de drie decentralisaties in het sociale domein. Vanaf 2015 bent ú het aanspreekpunt voor burgers over de Participatiewet, de transitie van de AWBZ en de jeugdzorg. Een nog grotere verantwoordelijkheid, terwijl de geldkraan verder dicht gaat. Meer voor minder dus. Menig bestuurder wist zich het zweet van het voorhoofd als de gedachten aan deze nieuwe financiële uitdaging langskomen. Een lastige opdracht. Op zijn zachtst gezegd.

Helaas nadert de deadline van deze mega-operatie snel en ontbreken de middelen om écht rigoureuze ingrepen te doen. En ja, natuurlijk is het zonde om 408 keer opnieuw het wiel uit te vinden. De belangrijkste vraag die gemeenten zichzelf daarom nu moeten stellen is: ‘Wat heb ik nodig, wat heb ik in huis en hoe zet ik dat optimaal in? Het Gemnet-netwerk bijvoorbeeld, waarop gemeenten jaren geleden al aangesloten zijn, kan een goed begin vormen voor het opzetten van de frontoffice rondom de toptaken die uit de decentralisatie voortvloeien.

 

Kort samengevat is mijn boodschap: Begin niet vanaf punt nul, maar breng goed in kaart wat er al is, voordat er nieuwe zaken opgestart gaan worden. Gebruik wat je gebruiken kunt en laat je inspireren door anderen. Ik ben ervan overtuigd: door kennis uit te wisselen en samen te werken, kunnen we elkaar versterken. Kijk maar naar de vijf gemeenten die momenteel als Living Lab experimenteren met een integrale informatievoorziening. Moeilijk? Zeker. Maar wij helpen u er graag bij. Samen krijgen we greep op de decentralisaties.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers