of 59345 LinkedIn

Heimen Visser

Directeur KPN Lokale Overheid

 • Wie slim is gaat smart aan de slag!

  Reageer

  De lente staat voor de deur en dus gooien we lekker de ramen open, frisse lucht. Thuis genieten we daarvan. Op veel scholen is schone lucht helaas ver te zoeken. Wie er werkt, kan erover meepraten. Maar stelt u zich eens voor: een klaslokaal waarbij de docent op ieder moment van de dag zélf de temperatuur in zijn klaslokaal kan regelen. En met hetzelfde gemak regelt hij óók de ventilatie, het zuurstofgehalte en de luchtvochtigheid. Hij kan de waarden meten, delen en zelfs vergelijken met zijn collega’s, in real time.

 • Veranderen hoeft u niet alleen

  Reageer

  Veranderen. Dat is zonder twijfel het kernwoord voor gemeenten in 2014. Of het nu om een veranderend takenpakket gaat, om andere samenwerkingsvormen, of om andere werkwijzen door nieuwe technologie; gemeenten hebben er volop mee te maken. Wat niet wil zeggen dat iedereen erbij staat te springen. Links en rechts is de kritiek niet van de lucht. De veranderingen pakken zich dan als donkere wolken samen. In de vorm van druk op de gemeentelijke organisatie, van hoge kosten, en van onzekerheid die nu eenmaal altijd met verandering gepaard gaat.

 • Tussenbalans

  Reageer

  Online zaken doen is voor burgers en bedrijven steeds gemakkelijker, zo rapporteert Plasterk in de Tussenbalans Digitale overheid. Ook laat de minister weten dat Nederland op veel terreinen boven het Europees gemiddelde scoort. Daarmee lijkt de tijd dat de overheid geen digitale smoel had definitief voorbij. Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Want het gebrek aan een duidelijke lijn is een punt van zorg. Om goede ideeën tot wasdom te brengen is er behoefte aan intellectuele sparringpartners, publiek-private samenwerking, en aan kapitaal natuurlijk.

 • De slimme stad

  Reageer

  In 2017 kunnen 7 miljoen Nederlandse gezinnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Het netto-inkomen gaat volledig op aan vaste lasten. Die prognose doet professor Nico Baken in zijn manifest ‘De oplossing van de crisis kost niets!’, dat is ondertekend door circa vijftig economen, oud-bewindslieden, opinieleiders en zakenmensen. Niet interessant is wie verantwoordelijk is voor deze ontwikkeling. Wel interessant is welke acties u en ik ondernemen om het tij te keren.

 • Anders

  Reageer

  “We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

  Dit citaat is niet van mij, maar van Albert Einstein. Ik moest hieraan denken toen ik een paar weken terug een nieuwsitem hoorde over de RET. De Rotterdamse vervoerder heeft een probleem dat al jaren speelt: geldgebrek. Door maatregelen om zwartrijden tegen te gaan, lopen de kosten sterk op. Tot nu toe kon de RET alleen rijden dankzij miljoenensteun van de Stadsregio Rotterdam, het samenwerkingsverband van gemeenten in Rijnmond. Maar dat gaat veranderen! Dankzij een andere aanpak – geen controleurs maar toegangspoortjes – kan het bedrijf nu steeds efficiënter werken. Zelfs zo efficiënt dat er vanaf 2017 helemáál geen subsidie meer nodig is!

 • Hergebruik

  Reageer

  Het is een lastige klus waar gemeenten momenteel voor staan: de drie decentralisaties in het sociale domein. Vanaf 2015 bent ú het aanspreekpunt voor burgers over de Participatiewet, de transitie van de AWBZ en de jeugdzorg. Een nog grotere verantwoordelijkheid, terwijl de geldkraan verder dicht gaat. Meer voor minder dus. Menig bestuurder wist zich het zweet van het voorhoofd als de gedachten aan deze nieuwe financiële uitdaging langskomen. Een lastige opdracht. Op zijn zachtst gezegd.

 • Bén je klant

  Reageer

  Ambtenaren zijn lui. Ze vergaderen de hele dag en smijten met geld. En als de klok vijf slaat is het gemeentehuis uitgestorven. Zomaar wat hardnekkige vooroordelen over ambtenaren. Maar het tegenovergestelde is waar. Ambtenaren zijn enthousiast, werken keihard en zijn doordrongen van hun opdracht aan de burger. Hoe ik dat zo zeker weet? Omdat ik deze zomer zélf een dag ambtenaar ben geweest en aan den lijve heb ondervonden hoe bevlogen, energiek en loyaal de gemiddelde ambtsdrager is.

 • Keuzes

  Reageer

  Niet zo lang geleden belandde ik in een interessante discussie met een burgemeester. Zijn gemeente  had het financieel zwaar en hij stond voor een lastige keuze: of fors besparen op het ICT budget van zijn gemeente - en dus mogelijk ook eigen mensen ontslaan - of het gemeentelijke zwembad dicht. Hij neigde naar de eerste optie, want de ICT was te complex geworden, en de kosten stegen de pan uit. En tja, om daar de burger nu de dupe van te laten worden.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Overvolle vuilcontainers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Whitepapers

AANSLUITING OP DIGIKOPPELING-GENERIEKE BERICHTEN PLATFORM

Lokale overheden veranderen

Afbeelding