of 59185 LinkedIn

File door ‘de Toppers’ verminderen met intelligent verkeersmanagement

Reageer

Tijdens het pinksterweekend van 13 tot en met 15 mei vindt het slotstuk plaats van een nieuwe proef in Amsterdam Zuidoost, als onderdeel van de Praktijkproef Amsterdam. Een consortium van bedrijven test dan samen met wegbeheerders Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en gemeente Amsterdam hoe ze via de inzet van intelligent verkeersmanagement de vele bezoekers, die tegelijkertijd het gebied bereiken, sneller en beter op hun plaats van bestemming krijgen. Tijdens het weekend komen er veel bezoekers naar het gebied voor de concerten van de Toppers, Josh Groban, Rod Stewart en het dance event Urban Elite in de Arena, Ziggo Dome en de Heineken Music Hall.

Normaal baseren de wegbeheerders hun verkeersmanagement op informatie uit verkeerslussen en (camera)beelden. Uniek aan de proef is de uitvoering door het consortium, waarin een combinatie wordt gemaakt tussen bestaande en extra informatiebronnen. Op basis van dit uitgebreide verkeersbeeld adviseert het consortium zowel voor als na de evenementen de wegbeheerders over het nemen van verkeersmaatregelen in Amsterdam Zuidoost. Hierdoor kan het verkeer beter gespreid worden over de verschillende aanrijroutes.

 

Individueel advies

De maatregelen bestaan uit de bediening van elektronische borden boven en langs de weg en de verkeerslichten. Nieuw is dat door het uitgebreidere verkeersbeeld bezoekers ook individueel geïnformeerd worden via de bestaande applicaties: Livecrowd (WhatsApp, Twitter, Facebook, Google Maps en Waze) vooraf aan de reis en Flitsmeister tijdens de rit. Hierdoor is zowel langs de weg als in de auto tegelijkertijd dezelfde informatie beschikbaar. Door het combineren van de verzamelde gegevens van de wegbeheerders met gegevens uit de auto en social media, ontstaat een beter en meer actueel beeld van de situatie op de weg.

 

Opbouw proef

Tijdens de proef onderzoeken Praktijkproef Amsterdam en het consortium de mogelijkheden van aanvullende private diensten op het terrein van verkeersmanagement. Zo wordt het verkeersmanagement uitgevoerd door Technolution en Goudappel Coffeng/DAT.Mobility, op basis van traditionele data van de wegbeheerders aangevuld met data van Be-Mobile. Flitsmeister en Brand MKRS creative agency zorgen vervolgens voor de berichten richting de weggebruikers en bezoekers van de evenementen. KPN verzorgt de verbindingen tussen de verkeerscentrales van de verschillende wegbeheerders.

 

De proef is in drie fases onderverdeeld. De fasen 1 en 2 hebben al plaatsgevonden. In fase 1 was de uitdaging om alle gegevens uit de verschillende verkeerssystemen uit te wisselen. Tijdens het tweede deel van de proef op 1 mei jl. nam het consortium op basis van de verzamelde gegevens, na goedkeuring van de wegbeheerders, de verkeersmaatregelen. Van 13 tot en met 15 mei neemt het consortium onder verantwoordelijkheid van de wegbeheerders verkeersmaatregelen.

 

Praktijkproef Amsterdam

De proef in Amsterdam Zuidoost is onderdeel van de Praktijkproef Amsterdam, een programma van grootschalige proeven met de nieuwste innovaties in de auto en op de weg. Het doel van de Praktijkproef Amsterdam is om stapsgewijs toe te werken naar een toekomst waarin auto's, verkeerslichten en informatieborden met elkaar zijn verbonden en volledig samenwerken. Zo draagt de Praktijkproef Amsterdam bij aan een betere doorstroming van het verkeer, minder files en goed gefaciliteerde weggebruikers. De Praktijkproef Amsterdam is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de Stadsregio Amsterdam. De proef werkt nauw samen met bedrijven en universiteiten.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Webinar: maak uw organisatie slimmer met IoT | 31 oktober 2018

Internet of Things meetup | 22 november 2018

De ontwikkelingen binnen Internet of Things (IoT) gaan razendsnel. Bent u benieuwd naar de laatste stand van zaken? 

Kom dan naar de IoT meetup in de bruisende IoT Academy en laat u kosteloos informeren.


Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers