of 59345 LinkedIn

Erik van der Meij

Erik van der Meij is Business Consultant Security & Compliance bij KPN Trusted Services – Advisory en heeft een juridische achtergrond. Hij adviseert klanten in de lokale overheid op het gebied van privacy, compliance, informatiebeveiliging en risk management en zorgt voor de ontwikkeling van het dienstenportfolio op deze gebieden. Erik schrijft dit blog op persoonlijke titel.

 • Cybersecuritybeeld ook doorgedrongen tot de gemeenteraad?

  Reageer

  Onlangs las ik de laatste uitgave van het Cybersecuritybeeld Nederland, zoals gepubliceerd door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Doel van deze uitgave is het bieden van inzicht in ontwikkelingen, belangen, dreigingen en weerbaarheid op het gebied van cybersecurity. Na het lezen van het dreigingsbeeld viel mijn oog ook op de resultaten van een onlangs gehouden enquête naar informatiebeveiliging onder raadsleden van gemeenten van de TaskForce BID. Na het plotten van dit dreigingsbeeld op de resultaten van de enquête was ik eerlijkgezegd best verrast.

 • What the hack, een datalek

  Reageer

  “1,2 miljard gebruikersgegevens zijn in handen gekomen van Russische hackers waarbij 5.600 Nederlandse websites zijn getroffen in de ‘grootste hack ooit”. Dit bericht las ik maandag 13 oktober 2014. Eerder dit jaar kwam een ander groot datalek aan het licht. “Hackers hebben de privégegevens van ongeveer 83 miljoen klanten van de Amerikaanse bank JP Morgan bemachtigd”. Indrukwekkende aantallen met uiteraard het gevaar dat de gegevens worden misbruikt voor toegang tot accounts, identiteitsdiefstal en/of misbruik van financiële gegevens.

 • Gemeenten, ga aan de slag met privacy

  2 reacties

  Gemeenten zijn volop bezig met de voorbereiding van de aanstaande decentralisatie van de jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen per 1 januari 2015. Veel werkprocessen zijn hiervoor nog in ontwikkeling, dan wel moeten nog worden vormgegeven. De VNG maakte in de ‘voortgang 10 focuspunten’ van  juni 2014 duidelijk dat in ruim de helft van de regio’s nog geen helder beeld is hoe dit vanuit privacy optiek moet worden ingevuld. Onlangs gaf de toezichthouder CBP nog de waarschuwing dat de bescherming van persoonsgegevens bij de decentralisatie niet uit het oog mag worden verloren. Gewezen werd op mogelijke handhaving.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Overvolle vuilcontainers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Whitepapers

AANSLUITING OP DIGIKOPPELING-GENERIEKE BERICHTEN PLATFORM

Lokale overheden veranderen

Afbeelding