of 59345 LinkedIn

Een slimme stad: meer dan alleen techniek

In steeds meer steden ontstaan initiatieven om objecten slim met elkaar te verbinden. Het doel? Een smart city. Een mooie ontwikkeling, maar ondanks dat een slimme stad veel te maken heeft met het Internet of Things, is een stad vol communicerende objecten niet per definitie slim. Net als de fysieke infrastructuur, zoals stoplichten, wegen en de plaatsing van afvalcontainers, moet ook de digitale infrastructuur 1 goed uitgedacht geheel zijn. Anders krijg je een ratjetoe van verschillende technieken en applicaties en dat werkt eerder averechts.

Kruisbestuivingen mogelijk maken

Laten we beginnen met datamanagement. Dit vormt het fundament van een slimme stad. Je wilt niet elke applicatie binnen je slimme stad apart beheren. Al die apps slaan hun data vaak separaat op, waardoor je overzicht verliest en geen kruisbestuiving hebt. Je wilt natuurlijk dat alle data in eenzelfde format samenkomen in een centrale omgeving: het datameer van de gemeente. Binnen dat datameer kun je de data indexeren, structureren en analyseren. Zo kun je applicaties ontwikkelen die profiteren van die verschillende soorten data.

 

Veilig data delen

Ook een open dataplatform is een belangrijke voorwaarde voor een slimme stad. Gemeenten zijn vaak huiverig om data openbaar te maken. Voor privacygevoelige data is dat logisch, maar de overige data kun je beter beschouwen als gemeenschappelijk bezit. Door data uit de gemeenteapplicaties beschikbaar te stellen op een open dataplatform, bied je iedereen de mogelijkheid om slimme applicaties voor je stad te ontwikkelen. Wel is het essentieel om een helder privacy- en veiligheidsbeleid te formuleren. Burgers en instanties moeten weten welke data gedeeld worden en met wie. Onder dit beleid valt ook de bescherming tegen hackers. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun data veilig zijn. Het moet duidelijk zijn dat hun stad niet zomaar platgelegd kan worden. Privacy en veiligheid moeten dan ook al in de ontwerpfase een aandachtspunt zijn.

 

Slim omgaan met connectiviteit

Connectiviteit is belangrijk, maar ondergeschikt aan de oplossing die een applicatie biedt. Er is niet 1 oplossing die werkt voor al je applicaties. Een HR-beveiligingscamera wil je aansluiten op glasvezel of 4G, zodat hij razendsnel beelden met een hoge resolutie kan verzenden. Terwijl een lantaarnpaal die alleen branduren moet doorgeven, beter gebruik kan maken van het zuinige LoRa-netwerk. De oplossing bepaalt dus de connectiviteit, niet andersom. Elke oplossing moet ook binnen de fysieke én digitale architectuur van de stad passen. Nu zie je vaak dat er binnen een paar vierkante meter een lantaarnpaal, een oplaadpunt voor elektrische auto’s en een camera staan. Als je verlichting, opladen en beveiliging kan combineren in 1 lantaarnpaal, heb je ook maar 1 aansluiting en 1 beheerder nodig.

 

 

Over grenzen heen kijken

Centraal bij in de slimme stad staat samenwerking. Vaak zijn verschillende afdelingen bij een gemeente verantwoordelijk voor bijvoorbeeld verlichting, afval en infrastructuur. Die zijn lang niet altijd goed op elkaar afgestemd. In een slimme stad krijgt alles een digitale component. Al die componenten delen als het goed is dezelfde infrastructuur. Juist daarom is het belangrijk dat de samenwerking goed is. Lokaal, maar ook met andere overheden op provinciaal en landelijk niveau. Het bundelen van kennis en data zorgt voor écht slimme steden, in plaats van steden met een paar slimme oplossingen.

 

e-book ‘De verbonden samenleving in de slimme stad’

Meer weten over Smart Cities? Download dan het e-book: ‘De verbonden samenleving in de slimme stad.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers