of 59318 LinkedIn

De werkplek van morgen: techniek en sociale dynamiek

De werkplek van morgen: techniek en sociale dynamiek. De wereld als kantoor dankzij de digitalisering
KPN Lokale Overheid Reageer

De wereld als kantoor. Dankzij de digitalisering is dat voor steeds meer professionals al realiteit. En dat is nog maar het begin. Grote vraag daarbij: waar moet een werkplek aan voldoen om ons écht verder te helpen? Technologie wordt daarin steeds belangrijker, maar deze drie experts benadrukken ook het belang van sociale dynamiek.

Amsterdam. Op deze zonnige maandagochtend ligt het Vondelpark er vredig bij. Ondertussen wordt er op enkele bankjes hard gewerkt. Een van de telewerkers is Roos Wouters. Zij geeft in het dagelijks leven adviezen, lezingen en workshops over hoe organisaties, teams en individuen op een effectieve en plezierige manier met hun tijd kunnen meegaan. Daarbij is ze aanjager van de Werkvereniging, een belangenplatform dat de modernisering van de arbeidsmarkt wil versnellen.

 

Gebrek aan vertrouwen

Wouters is niet de enige die het park als werkplek gebruikt. Ze ziet drie mensen die via hun opengeklapte laptop vanaf een afstandje meedoen aan een maandagochtendoverleg. “Zij hoeven tenminste niet te vechten voor een flexwerkplek”, lacht ze. “Het blijft jammer dat veel bedrijven Het Nieuwe Werken voornamelijk als bezuinigingsmaatregel hebben ingezet. Zij bieden een rumoerige kantoortuin met een beperkt aantal werkplekken. En besluit een medewerker om dan maar thuis te gaan werken? Dan wil de leidinggevende voortdurend weten wat die medewerker precies aan het doen is. Ze houden graag de controle. Vaak is er nog een gebrek aan vertrouwen. En daardoor krijgen medewerkers niet de vrijheid die nodig is om het werken op afstand echt tot een succes te maken.”

 

“Het vechten voor een werkplek is er gelukkig steeds minder bij”, weet Marco van Gelder. Binnen KPN is hij de expert op het gebied van samenwerken, met een focus op het menselijke aspect. “Bij het zoeken naar een werkplek worden medewerkers steeds vaker door de technologie geholpen. Op ons kantoor in Rotterdam kun je bijvoorbeeld vanaf een afstand ruimtes zoeken en reserveren. Ook kun je op je telefoon precies zien waar collega’s in het gebouw zitten.”

 

Verschuivende machtsverhoudingen

Ondertussen blijft vertrouwen inderdaad het sleutelwoord om succesvol samen te kunnen werken, beaamt ook Van Gelder. Daarbij benadrukt hij dat we op dat vlak in een nieuwe fase zijn beland. “Agile werken is een duidelijke trend. Steeds meer medewerkers werken daardoor in tijdelijke teams.” Voor Van Gelder was dat ook de aanleiding om naast zijn werk voor KPN aan de Universiteit van Tilburg een PhD-onderzoek te gaan doen naar het verschil tussen zelfsturende teams en teams die geleid worden door een manager. “Agile werken betekent ook dat medewerkers steeds meer verantwoordelijkheid krijgen en managers langzaam maar zeker afscheid nemen van hun machtspositie. Binnen een team zorgt dat voor een totaal andere sociale dynamiek. Om als zelfsturend team succesvol te zijn, moet het onderlinge vertrouwen heel groot zijn.”


Google Project Aristotle

Zijn vaststelling sluit naadloos aan bij de conclusie van Google. In 2012 startte de internetgigant met Project Aristotle. Doel: achterhalen waarom sommige teams het veel beter doen dan andere teams. Al snel werd duidelijk dat het succes van een team niet voorspeld kan worden aan de hand van de samenstelling van een team. En teams die zo efficiënt mogelijk overleg voeren en die geen tijd verspillen aan gebabbel? Die scoorden ook niet bijster goed. Het gaat om de manier waarop teamleden met elkaar omgaan. Zijn ze echt in elkaar geïnteresseerd? Delen ze ook privézaken met elkaar? Durven ze gekke brainwaves in de groep te gooien? Wordt er veel gelachen? Praten ze in hun enthousiasme regelmatig door elkaar? Drijven ze weleens af van het hoofdonderwerp en levert dat interessante discussies op? Praten ze na de bijeenkomst ook nog even na? Functioneert het team ogenschijnlijk als een ongeleid projectiel, maar is er wel een sterke sociale basis en veel onderling vertrouwen? Dan is de kans groot dat zo’n team optimaal presteert.


Oplossingsgericht jeu-de-boulen

In ons land worden die lessen momenteel ook in de praktijk gebracht. Zo moedigt een grote bank haar medewerkers tegenwoordig aan om vooral tijd vrij te maken om samen iets gezelligs te gaan doen. Wandelen bijvoorbeeld. Of jeu-de-boulen. “Dit heeft toch niets met werk te maken!”, riep een van de leidinggevenden toen hij van dat plan op de hoogte werd gesteld. “Let maar op”, stelde Roos Wouters hem gerust. Zij was een van de adviseurs die bij het cultuurveranderingstraject betrokken was. En haar voorspelling kwam uit. “Tijdens het wandelen en jeu-de-boulen kwamen medewerkers van verschillende afdelingen met elkaar in contact. Ze begonnen uit zichzelf over knelpunten op het werk te praten. Daarbij deelden ze ook mogelijke oplossingen met elkaar. Problemen waar de bewuste bank al jaren last van had, werden zo, zonder externe consultants, in een korte tijd opgelost.”

 

               “Problemen waar de bank al jaren last van had, werden zonder externe consultants in korte tijd opgelost”

 


Hoe geef je medewerkers de vrijheid om op afstand te werken? Volg het webinar op dinsdag 11 september.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers