of 59345 LinkedIn

De versnelling voor Smart Cities

Zijn we al Slim bezig?

Slimme trajecten bestaan al heel lang in allerlei sectoren. Recent hoorde ik van een mooie case rondom Sail2010 waarbij het doel was om actuele informatie realtime te delen met iedereen die daar gezien zijn taakstelling belang bij had. Zoals de meldkamer, maar ook bijvoorbeeld de Dienst Waterpolitie van de KLPD en de Reddingsbrigade. Het was een groot succes maar desondanks heeft deze oplossing alleen bestaan tijdens het evenement en is daarna niet meer ingezet.

Wat als we vandaag Slim willen doen?

De problematiek die je nu nog steeds tegenkomt verschilt niet veel van die uit 2010. Als je op een groot evenement in de publieke ruimte slim gaat organiseren dan wil je verschillende camerabeelden kunnen oppakken en delen, databronnen die bestaan bij verschillende publieke en private ondernemingen bevragen, peilen waar bezoekers en hulpverleners zich bevinden, etc.. Het gezamenlijke beeld dat ontstaat is nuttig voor alle betrokken partijen en kan ook gebruikt worden om een evenement economisch interessanter te maken door middel van bijvoorbeeld marketing op basis van je locatie.

 

Problemen, ehh.. Uitdagingen

Er zijn al genoeg databronnen, camera’s en meetpunten om hele mooie toepassingen te maken. Waarom zijn er dan nog geen honderden Smart City oplossingen? Dezelfde reden dat er aan sommige lantaarnpalen meerdere camera’s hangen; afzonderlijke oplossingen worden afzonderlijk gebouwd. Databronnen kunnen ogenschijnlijk niet gedeeld worden. De reden dat er geen twee camera’s aan elke lantaarnpaal hangen is omdat afzonderlijke oplossingen nogal kostbaar zijn om te realiseren.

 

Hoe gaan we het veranderen?

Zoals zo vaak is de technologie hard op weg om ons te helpen. De slimme oplossing voor evenementen kunnen we nu in de cloud bouwen. Daarmee is het eenvoudiger om deze op te schalen en om meerdere keren te gebruiken en zo wordt het ook economisch beter rendabel.

Dat laatste is belangrijk. Verandering van denken in eenmalige oplossingen moet verleden tijd worden. Niet alleen het oplossen van een probleem, maar ook economische duurzaamheid moet een doel zijn. Dus als je met een slimme oplossing begint denk dan ook aan het delen ervan en aan het verdelen van kosten en baten over meerdere stakeholders.

 

De volgende versnelling

Als we een klein beetje in de toekomst kijken dan kunnen we zelfs verwachten dat we niet alleen de Smart City oplossing, maar ook de gehele infrastructuur en alle data kunnen delen. Wat een enorme versnelling zou dat zijn! Aan elke lantaarnpaal maar één camera (en meteen ook een sensor box). Er wordt op dit moment heel hard gewerkt aan open standaarden voor Smart Cities. Zoals standaarden voor het koppelen van sensoren, nieuwe netwerk types en de structurering en uitwisseling van data. Er is een pan-Europees initiatief voor een Smart City platform vanuit Brussel dat Fi-Ware heet en dat zeer de moeite waard is om te ondersteunen. Deze laatste ontwikkelingen zullen leiden tot een abstractie van alle techniek en data die voor een Smart City zo belangrijk is. Vanuit het innovatie lab van KPN dragen we bij aan deze ontwikkelingen. Dus als er publieke partijen zijn die graag meewerken aan het ontwikkelen van een Smart City use cases dan kunt u direct contact met mij opnemen.  

 

Als die drempel is weggenomen rest ons alleen nog de wil en het doorzettingsvermogen om alle techniek en  data ook te ontsluiten aan dat platform. Belangrijke voorwaarde is dat we dat veilig en verantwoord kunnen doen en dat is een uitgangspunt waar ook KPN zich hard voor maakt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers