of 59345 LinkedIn

De slimme stad

In 2017 kunnen 7 miljoen Nederlandse gezinnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Het netto-inkomen gaat volledig op aan vaste lasten. Die prognose doet professor Nico Baken in zijn manifest ‘De oplossing van de crisis kost niets!’, dat is ondertekend door circa vijftig economen, oud-bewindslieden, opinieleiders en zakenmensen. Niet interessant is wie verantwoordelijk is voor deze ontwikkeling. Wel interessant is welke acties u en ik ondernemen om het tij te keren.

Volgens professor Baken is een Nieuw Nederland binnen handbereik. Ik sluit me daarbij aan. Veelbelovend in dat opzicht is het fenomeen smart cities; steden die van alle digitale gemakken zijn voorzien en mede daardoor ook duurzaam, veilig, goed bereikbaar én economisch concurrerend zijn. Tal van bestuurders spelen met dat idee, maar veel verder dan dat gaat het nog niet. En die initiatieven díe hier lopen, staan nogal op zichzelf. En dat is jammer, want er is ontzettend veel mogelijk. In landen als Spanje en Zweden is men daar al achter en experimenteert men volop.

 

Dé Nederlandse smart city bestaat nog niet, maar eerste ervaringen met slimme toepassingen zijn er uiteraard wel. In Rotterdam onderzoeken we bijvoorbeeld of de gemeente, woningbouwcorporatie en KPN Lokale Overheid de handen ineen kunnen slaan voor WoonConnect, een online applicatie waarmee huurders zelf kunnen bepalen hoe hun huis er straks uit gaat zien. Maar wat deze applicatie pas écht interessant maak is dat bewoners ‘m straks ook kunnen gebruiken voor het inschakelen van zorg. En wie weet wat er in de toekomst nog bijkomt? Smart transportation? Smart Energy? Alles wat de ‘smart people’ die deze innovaties vorm geven, kunnen bedenken. De slimme combinaties zijn eindeloos. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen.

 

Ik hoop dat we de komende tijd met dit soort toepassingen in een stroomversnelling komen. Wat daarvoor nodig is? Een slimme combinatie van nieuwe technologie, open data, goede ideeën en nieuwe werkvormen. Want een complex onderwerp als dit vraagt vernieuwende samenwerking, multidisciplinair, gelijkwaardig en trans-sectoraal. Wij helpen u graag op weg. Door samen te dromen over de toekomst, maar ook door pragmatisch te kijken naar wat nú al kan, door slim te combineren en door waardevolle praktijkervaring te bundelen in Value cases. Dat is volgens mij pas écht smart. Want ook al kun je smart cities in ons land nú nog niet zien, het is zeker geen luchtfietserij.

 

Meer weten over de mogelijkheden voor uw gemeente of organisatie in de publieke sector? KPN Lokale Overheid vertelt het u graag.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers