of 59130 LinkedIn

De disruptieve kracht van het Internet of Things

De disruptieve kracht van het Internet of Things. Alles verbinden verandert alles.
Reageer

De wereld raakt steeds meer verbonden. Onzichtbare lijnen weven een web van slimme apparaten om alles en iedereen heen. Niet alleen de smartphone, maar ook de cv-ketel, de straatverlichting en zelfs complete luchthavens communiceren straks met ons én met elkaar. ‘Dit “internet der dingen” gaat de wereld zó veranderen dat we het straks nauwelijks nog terugkennen.’ 

Het internet zoals we dat dusver kenden speelde zich vooral af op de beeldschermen van onze smartphones en computers. Dit Internet of Information (IoI) liet ons ‘liken’ wat we wilden en bracht van alles binnen handbereik, waar ook ter wereld. Spannend, maar dit internet is volgens futuroloog Paul Ostendorf eigenlijk wel klaar. De échte doorbraak staat nu pas voor de deur: het Internet of Things (IoT). “Het is tijd voor de volgende stap”, zegt Ostendorf. “Het IoT gaat de wereld zó veranderen dat we het straks nauwelijks nog terugkennen.”

 

Afbeelding 

           ‘Alle dingen die een computerchip, sensoren en communicatie ingebouwd krijgen, vormen straks een enorm netwerk’

 

De doorbraak wordt geholpen door de ontwikkeling van steeds kleinere chips, sensoren en verschillende connectiviteitsvormen die in vrijwel elk apparaat kunnen worden ingebouwd. En de almaar slimmere software die dit aanstuurt. Ostendorf: “Alle dingen die een computerchip, sensoren en connectiviteit ingebouwd krijgen, vormen straks een enorm netwerk. Dan is alles met alles verbonden.”

 

De toenemende meetbaarheid van het leven

 

           ‘We zien al duidelijke signalen dat IoT tot een nieuwe denkwijze leidt in gezondheid, maatschappelijk leven en zelfs politiek’

 

Na pakweg een kwart eeuw internet gaan we nu pas langzaamaan beseffen wat de fundamentele implicaties van de mondiale technologieën zijn, observeert Gerd Kortuem. Als Professor of Internet of Things aan de TU Delft, ziet hij met name consequenties voor de toenemende meetbaarheid van het leven; of het nu om forensenpatronen in steden gaat, klantgedrag in winkelcentra, sociale interactie in face-to-face-ontmoetingen, of de gezondheid van individuen. “Dankzij goedkope sensoren, ruim voorradige connectiviteit en krachtiger modelleringsinstrumenten kunnen we nu de meest minuscule aspecten van het dagelijks leven in real-time meten. En dat tot op de centimeter en de milliseconde. We zien al duidelijke signalen dat dit tot een nieuwe denkwijze leidt in gezondheid, maatschappelijk leven en zelfs politiek.”

 

Data-analytics

AfbeeldingHoewel Silicon Valley uiteraard veel van de IoT-ontwikkelingen aanjaagt, ziet Kortuem ook in ons land volop activiteit. “Nederland heeft een sterke creatieve ontwerpgemeenschap die steeds meer betrokken raakt bij IoT-projecten. Ook vind ik dat Nederlandse steden erg vooruitstrevend zijn en IoT op een verantwoorde wijze benaderen.” In Delft werkt hij zelf met ontwerpers aan een nieuwe generatie verbonden dataproducten. Samen kijken ze naar de kansen en uitdagingen van alledaagse producten die voortdurend worden ge-update, verbeterd en geoptimaliseerd. Verder helpt hij de Nederlandse Paralympics-rolstoelteams om met behulp van data-analytics hun sportprestaties te verbeteren, en werkt hij met Alliander aan ‘Democracy by Design’-methoden. Die moeten waarborgen dat IoT verantwoord wordt ingezet bij de ontwikkeling van slimme openbare infrastructuren, bijvoorbeeld in de energie.

 


Wat is Het Internet of Things?

Het Internet of Things, of IoT, is een term die voor het eerst werd gebruikt door Kevin Ashton in een presentatie voor Procter & Gamble in 1999. Met IoT wordt het netwerk van apparaten bedoeld die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen. Dat worden er steeds meer. Al in 2008 waren er meer apparaten met het internet verbonden dan er mensen op de wereld zijn.


 

Slimme energie-infrastructuren 

Met name in die laatste sector valt in ons land een fikse inhaalslag te maken, en daar kan IoT bij helpen. Het verbaast Kortuem dat Nederland voorlaatste is op de EU-ranglijst van duurzame energie (volgens CBS-cijfers is slechts 5,5% van onze energie afkomstig van duurzame bronnen – ver beneden de officiële doelstelling van 14% in 2020). “Dit rijmt niet met de verder zo moderne visie van de Nederlandse maatschappij.” Hij ziet wel dat energiebedrijven als Alliander veel doen om dit onderwerp aan te pakken, bijvoorbeeld met slimme energie-infrastructuren en buurtnetwerken. Ook KPN draagt een steentje bij met onder meer met Smart City-initiatieven, waarbij allerlei elementen in de stad worden ‘verbonden’ om zo tot slimmere, energiebesparende oplossingen te komen.

 

Smartwatch 

Net als Kortuem ziet Ostendorf deelgebieden waar IoT-toepassingen de komende jaren bij uitstek het verschil gaan maken. Neem ons kostbaarste bezit: onze gezondheid. Hij wijst op de kleine, draagbare IoT-apparaten, zoals een smartwatch, waarmee we lichaamsfuncties monitoren, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Hij voorspelt dat het binnen drie jaar de gewoonste zaak van de wereld is om zaken als hartslag en calorieëngebruik te meten en te delen voor onderzoek. “En daar merken we helemaal niets van, het gaat allemaal vanzelf – op de achtergrond. Als er iets mis is dan krijg je een signaal van je smartphone om naar de dokter te gaan. Je elektronische patiëntdossier is daar al aanwezig.” Ostendorf verwacht dat deze procesverbeteringen de zorgkosten omlaag gaan brengen.

 


Steeds meer IoT

De voorspellingen over het toekomstige aantal ‘connected devices’ lopen nogal uiteen. Zowel de voormalige Ericsson-CEO Hans Vestburg als Dave Evans (destijds bij Cisco) voorspelden enkele jaren geleden dat het er in 2020 liefst 50 miljard zijn. Adviesbureau Gartner houdt het op een ‘bescheiden’ 20 miljard verbonden apparaten. Ondanks de adoptie door het bedrijfsleven is vooralsnog de consument de grootste IoT-afnemer. Volgens Gartner gebruiken burgers dit jaar wereldwijd 5,2 miljard apparaten, oftewel 63% van alle applicaties.


 

‘Precision Farming’

AfbeeldingOok het milieu kan profiteren van IoT-toepassingen; niet alleen door een accuratere detectie van schadelijke stoffen en ziekten, maar ook door slimmere landbouwmethoden. Ostendorf noemt ‘Precision Farming’, waarmee boeren met behulp van onder meer sensoren, satellieten, en drones hun grond beter kunnen meten om zo de droge en natte plekken in kaart te brengen. Ook kunnen ze tijdig zien waar ziekten zich ontwikkelen of welk stuk klaar is voor de oogst. “Een IoT-landbouwoplossing is bijvoorbeeld een zelfstandige, aan het web gekoppelde oogstmachine. Die maakt tijd vrij voor de boer om ondertussen andere werkzaamheden uit te voeren.”

 

IoT-thuisnetwerken

AfbeeldingIn en rond het huis zien we nu al IoT-oplossingen die het leven prettiger maken. Het levert ons volgens Ostendorf steeds meer comfort op. “Als je sleutels onderin je tas zitten is dat geen probleem want je huis herkent je en laat je gewoon binnen. Eenmaal thuis is alles is perfect op elkaar afgestemd; van de verlichting tot je optimale kamertemperatuur. Met je stem dim je de lampen en geef je je entertainmentsysteem opdracht een film op te zetten. En je kunt ook nog even aan je slimme speaker vragen wat er voor morgen in je agenda staat.”

Maar het IoT biedt ook significante bedrijfsvoordelen voor de leveranciers achter de diensten. Die kunnen sommige activiteiten veel goedkoper uitvoeren en zelfs preventief kosten besparen. Een liftenproducent kan bijvoorbeeld het gebruik van liften in een gebouw monitoren en daarmee veel preciezer bepalen wanneer een servicebeurt moet worden ingepland. Het ultieme streven is een vorm van proactief onderhoud die defecten en reparaties voorkomt, zodat de gebruikers van de liften minder overlast ervaren.

 


LoRa

LoRa (of eigenlijk LoRaWAN) is een protocol voor mobiele netwerken. Het kan kleine, energiezuinige apparaten met elkaar laten communiceren. KPN heeft sinds 2016 een landelijk dekkend LoRa netwerk. Met LoRa kunnen apparaten op een goedkopere en efficiente manier gegevens uitwisselen en bepalen waar ze zich bevinden. LoRa werd speciaal ontwikkeld voor het Internet of Things en is daarin een onmisbare component, aldus Michiel Jol, manager IoT Products KPN. “Voor IoT heb je connectiviteit nodig. Met de uitrol van het LoRa-netwerk heeft KPN een eerste stap gezet in Nederland om IoT als markt een kick-start te geven.”


 

Urban informatics

 

           ‘Onze interactie met apparaten gaat drastisch veranderen. Niets meer intikken op toetsen, maar simpelweg iets roepen en het gebeurt’


Onze interactie met apparaten gaat drastisch veranderen. Niets meer intikken op toetsen, maar simpelweg iets roepen en het gebeurt. De mogelijkheden van IoT komen echter pas tot hun recht wanneer de apparaten niet alleen met ons ‘praten’ maar ook met elkaar. Er wordt al hard gewerkt aan zelfrijdende auto’s die informatie met elkaar uitwisselen om aanrijdingen te voorkomen, en daar zullen de komende jaren tal van autonoom opererende voertuigen aan worden toegevoegd – van drones tot zelfs vliegtuigen. Al die oplossingen moeten onze snel urbaniserende wereld overzichtelijk en leefbaar houden.

 

Kortuem werkt als lid van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute) aan datagestuurde diensten. De stad Amsterdam wordt door de onderzoekers gebruikt als levend laboratorium en proeftuin. Ostendorf denkt dat IoT onze woonomgeving een enorme impuls gaat geven dankzij onder meer duurzame energievoorziening, geoptimaliseerde verkeersstromen, slimme kantoren, en het perfectioneren van afvalstromen. “En misschien nog wel het belangrijkste: deze urban informatics zorgen voor meer veiligheid. Want met al die tracking, tracing en surveillance kun je het gedrag van mensen beter in kaart brengen en voorspellen, en daarmee de openbare ruimte veiliger maken. Anticipatory intelligence heet dat.” Hij wijst wel gelijk op de keerzijde ervan: privacy. “We zullen heel snel serieuze keuzes moeten maken voordat ze voor ons worden gemaakt.”

 


Vijf snelle sectoren

Michiel Jol volgt als manager IoT Products KPN de trends binnen de verschillende sectoren. Een ronde:

1. Logistiek

Bedrijven weten nu altijd waar hun eigendommen zijn, zoals containers, graafmachines of fietsen. De concrete waarde zit in het voorkomen of beperken van kosten door diefstalpreventie of optimalisering van de planning en inzet van assets. Jol: ‘In grote, vaak duurdere assets, zoals auto’s, zit vaak al een sim-kaart. De volgende stap is dat ook goedkopere en minder technologische producten worden aangesloten.’

2. Maakindustrie

Deze industrie automatiseert zijn bedrijfsprocessen steeds verder met IoT: alles in de fabriek wordt verbonden om bijvoorbeeld de productieomstandigheden van elk (half)fabricaat op ieder moment te weten en te kunnen bijsturen. ‘Dit gebeurde voor grote en duurdere onderdelen vaak’, weet Jol, ‘maar nu zijn ook de kleine en minder dure onderdelen aan de beurt. Dit dankzij nieuwe mogelijkheden in techniek en kosten van IoT.’

3. Agricultuur

Jol: “De eerste boeren nemen al stappen op IoT-gebied om de opbrengsten en de kwaliteit daarvan te verhogen. Deze sector loopt in Nederland op veel fronten voor.” Meer lezen over IoT in de agrarische sector.

4. Nutsbedrijven 

Onder meer de afvalverwerking en de energiemarkt zijn druk met IoT. Jol. “Afval kan sneller en efficiënter worden opgehaald en het energienet wordt klaargestoomd om veel fijnmaziger bestuurd te worden met de opkomst van decentrale energievoorzieningen als zonnepanelen.”

5. Zorgsector

Dit najaar startte de gemeente Helmond een pilot met KPN om met behulp van innovatieve technologieën ouderen met dementie langer zelfstandig en veilig thuis te laten wonen. Het plaatsen van slimme sensoren binnen de leefomgeving van de ouderen helpt inzicht te geven in leefpatronen en kan mogelijke afwijkingen van deze patronen direct signaleren.


 

Doorbraak op consumentenniveau 

 

           ‘Boodschappen worden automatisch besteld door de apparaten die ze gebruiken’


Dat de echte IoT-doorbraak op consumentenniveau nog moet komen, ligt volgens Kortuem vooral aan de fabrikanten. “Momenteel zijn de meeste consumentenproducten nog op zoek om waarde in IoT te vinden. Echt goede voorbeelden zijn tot dusver schaars. Ik geloof dat we de impact meer op de lange termijn gaan zien, wanneer bedrijven manieren vinden om op verschillende manieren bruggen te bouwen naar consumenten, in plaats van simpelweg IoT-producten te willen verkopen.”

 


Podcast

Ontdek meer over Het Internet of Things op kpn.com/ICT of luister de podcast


 

Als het internet der dingen werkt zoals het hoort te werken, dan merkt de gebruiker daar juist niets van. Automatisch, efficiënt, geruisloos op de achtergrond handelt het zijn taken af. Het hoeven niet eens altijd ‘sexy’ uitvindingen te zijn, maakt Michiel Jol, manager IoT Products KPN, duidelijk. “IoT zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vuilniszakken eerder worden opgehaald, terwijl de kosten ervan omlaag gaan. Of het laat stukken straat pas verlichten zodra er iemand doorheen loopt. Veiliger, en beter voor het milieu en de kosten, zonder dat de ervaring minder wordt. Op termijn worden dingen ook echt makkelijker, wanneer je niet meer hoeft te shoppen voor bepaalde boodschappen omdat deze altijd automatisch besteld zijn door de apparaten die ze gebruiken.” Dankzij IoT gaat zowel ons professionele als persoonlijke leven de komende jaren er georganiseerder, gesmeerder en misschien zelf wel leuker uitzien.

 


Uw organisatie, bedrijf of sector ook slimmer maken?

Tijdens de IoT meet-up op 28 november komen alle kansen en uitdagingen aan bod die IoT-toepassingen kunnen bieden. Lees meer


 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Webinar: maak uw organisatie slimmer met IoT | 31 oktober 2018

Internet of Things meetup | 22 november 2018

De ontwikkelingen binnen Internet of Things (IoT) gaan razendsnel. Bent u benieuwd naar de laatste stand van zaken? 

Kom dan naar de IoT meetup in de bruisende IoT Academy en laat u kosteloos informeren.


Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers