of 59345 LinkedIn

De Community Cloud, eindelijk een passend antwoord voor lokale overheden

De laatste maanden raak ik steeds vaker in gesprek met software leveranciers over het onderbrengen van hun applicaties bij ons in de KPN GemeenteCloud. De directe aanleiding daarvoor is omdat onze klanten, o.a. gemeenten, vragen om ontzorgd te worden wat betreft het onderhouden van de betreffende applicatie en de bijbehorende infrastructuur. Deze leveranciers willen op hun beurt weer ontzorgd worden op datacenter en infrastructuur gebied. Hiermee is een cloud-variant van de betreffende applicatie geboren.

Cloud

Het begrip cloud wordt binnen de gemeentemarkt nogal breed ingezet. Het resultaat van het hierboven beschreven voorbeeld is absoluut geen SaaS-applicatie te noemen, maar omdat de gemeente op afstand gebruik maakt van de functionaliteit en zeer waarschijnlijk alleen voor de software betaalt, lijkt het genoeg op cloud om het stempel te dragen. Zo zijn er nog wel zwakkere en betere voorbeelden te noemen van wat nu cloud heet en het zeer strikt genomen niet is. Dit heeft te maken met de volwassenheid van de markt. En dat betreft zowel afnemers als leveranciers.

 

Voordelen

De volgende stap in de ontwikkeling van die volwassenheid is dat gemeenten geen genoegen nemen met slechts het ontzorgen maar dat ook de andere voordelen van cloud computing worden behaald.

Niet alleen worden verlost van beheer maar ook van onderhoud, alleen betalen voor wat je verbruikt, snel en simpel op- en afschalen van capaciteit en ga zo maar door.

 

Handreiking Cloud Computing

Waarom is de handreiking voor cloud, die nu net 28 oktober jl. is uitgekomen, zo belangrijk voor de ontwikkeling van cloud voor lokale overheden?

Om als applicatie- of infrastructuurleverancier de voordelen aan te kunnen bieden die synoniem zijn voor volwassen cloud-diensten is het essentieel dat je geen grote aanpassingen of ander maatwerk per nieuwe klant hoeft aan te brengen. Het delen van de basisarchitectuur en infrastructuur over meerdere klanten is het fundament en daarvoor moet je dus van te voren weten wat de eisen zijn die de afnemers verbinden. Met de handreiking en andere richtlijnen zoals de BIG en de STUF in de hand zijn er kaders waarmee gemeenten en andere lokale overheden echte cloud diensten kunnen uitvragen. En net zo belangrijk, de leveranciers kunnen echte cloud diensten gaan ontwikkelen en aanbieden.

 

En nu?

Voor nu is het heel duidelijk, de kaders voor cloud zijn uitgetekend. En dat is enorm belangrijk voor de gemeenschap van afnemers en aanbieders, zowel publiek als privaat. Deze gemeenschap, of in het Engels community, kan nu gaan werken aan zijn eigen community cloud, ofwel; de GemeenteCloud. Een omgeving waarin hardware- en applicatie infrastructuur wordt gedeeld en die voldoet aan de specifieke eisen van de gebruikersgroep. De aantoonbare geruststelling hebben dat applicaties en rekencapaciteit die je afneemt uit deze cloud voldoet aan de compliance, veiligheid en wetgeving die op medeoverheden van toepassing is.

 

Er staat ook boeiende informatie in de handreiking over de inkoop en aggregatie van cloud diensten waar ik in een volgend blog over zal schrijven.

 

Handreiking Cloud Computing voor Medeoverheden, opgesteld door de Taskforce Bestuur en Informatieveiligheid Dienstverlening

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers