of 59345 LinkedIn

Anders

“We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

Dit citaat is niet van mij, maar van Albert Einstein. Ik moest hieraan denken toen ik een paar weken terug een nieuwsitem hoorde over de RET. De Rotterdamse vervoerder heeft een probleem dat al jaren speelt: geldgebrek. Door maatregelen om zwartrijden tegen te gaan, lopen de kosten sterk op. Tot nu toe kon de RET alleen rijden dankzij miljoenensteun van de Stadsregio Rotterdam, het samenwerkingsverband van gemeenten in Rijnmond. Maar dat gaat veranderen! Dankzij een andere aanpak – geen controleurs maar toegangspoortjes – kan het bedrijf nu steeds efficiënter werken. Zelfs zo efficiënt dat er vanaf 2017 helemáál geen subsidie meer nodig is!

Dit soort nieuwe oplossingen zijn niet voorbehouden aan het bedrijfsleven. Ook bij de overheid kan het, bijvoorbeeld in het sociale domein. Natuurlijk kunnen we daar uren over praten en brainstormen, maar daar is geen tijd en geld voor. En dus is een ándere aanpak nodig. Een aanpak waarbij efficiency en hergebruik de sleutelwoorden zijn. De 5 Living Labs in Nederland laten dat mooi zien. Door productinnovatie in de échte wereld gaat geen kostbare tijd verloren en – heel belangrijk – kunnen andere gemeenten innovatieve ideeën direct aftappen.

 

Dit soort slimmigheden zijn nodig en ze zijn ook mogelijk. Bedenk waar je goed in bent, en zoek voor de rest zo veel mogelijk aansluiting bij andere partijen. Op die manier blijft de focus scherp en het levert ook meer op. En dat is precies wat Einstein bedoelde: een probleem op het ene vlak kan soms alleen opgelost worden op een ander vlak. Efficiënter werken betekent niet per se meer door minder. Soms is het ook gewoon meer door anders.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

Afbeelding 

KPN Lokale Overheid

Röntgenlaan 75 2719 DX Zoetermeer

Postbus 19535, 2500 CM Den Haag

070 – 343 69 00

kpnlokaleoverheid.nl

info.lokaleoverheid@kpn.com

 

Meer nieuws

Overvolle vuilcontainers

Whitepapers

Afbeelding

 

‘Alleen door kennis uit te wisselen, komen we samen verder,’ stelt José Brenninkmeijer in deze eerste uitgave van Minds, het nieuwe magazine van KPN Consulting. ‘Met mooie voorbeelden brengen we de nieuwe wereld tot leven. Laat je verrassen door slimme tools en gadgets en inspireren door bijzondere samenwerkingen.’

 

Bekijk het online magazine hier 

Aansluiting op digikoppeling-Generieke Berichten Platform

Lokale overheden veranderen

Afbeelding

Bloggers