of 59250 LinkedIn

Informatiegestuurd werken is geen IT-feestje

Reageer

Informatiegestuurd werken is vaak synoniem aan een informatiehuishouding met (big-) datagegevensmanagement en geavanceerde business intelligence-tools. Toch is informatiegestuurd werken geen IT-feestje. Goede IT is randvoorwaardelijk, maar ook betrokkenheid van de business is noodzakelijk. Daarbij zijn drie aspecten van belang: doelbepaling, doelbinding en doelbewustzijn.

Doelbepaling

Datagedreven sturing begint, net als bij het besturen van een auto, met weten waar je naartoe wilt. De twee meest voorkomende fouten bij het bepalen van doelen zijn dat er teveel doelen worden gesteld en dat ze niet helder worden geformuleerd. Bij teveel doelen kun je nooit je succes bepalen en van doelen die niet concreet zijn, kun je niet vaststellen of je ze hebt bereikt.

 

Doelbinding

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Hierin staat voorgeschreven wat wel en niet mag worden gedaan met privacygevoelige gegevens. Doelbinding, het principe dat iemand alleen informatie mag vragen, opslaan, gebruiken en delen ten behoeve van welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden, is daarbij cruciaal. Privacywetgeving betekent dus niet zozeer een veiligheidsslot rondom het gegevenspakhuis, maar meer een verkeersregelaar die bepaalt wanneer welke auto mag doorrijden.

 

Doelbewustzijn

De datakwaliteit van de stuurinformatie is zo goed als de kwaliteit van de basisregistraties. Datakwaliteit verbeter je niet in rapportages, maar door een betere registratie in de bron. Je dient alleen data te registreren waarop je wilt sturen. Slechte datakwaliteit is een indicatie dat de doelen van de organisatie niet bekend zijn. Zonder vlotter in de benzinetank kun je geen waarschuwingslampje in het dashboard tonen. 

 

Beleid, IT, processen en mensen dienen in gezamenlijkheid, onder regie en met focus naar een hoger niveau te worden gebracht.  Als de auto in topvorm is, maar de bandenwisselaars blunderen, wint zelfs Max Verstappen geen Grand Prix.

 

Met onze hybride aanpak en innovatieve IT- en data-oplossingen heeft Hot ITem een scherpe focus op blijvende prestatieverbetering van overheidsinstellingen. We brengen Business en IT samen in een wederzijdse relatie, waarbij het realiseren van grip en het sturen op feiten centraal staat.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingHot ITem B.V.

Danzigerkade 19

1013 AP Amsterdam

020-5810200

www.hotitem.nl

info@hotitem.nl


Meer nieuws

Aankomende events

Hot ITem organiseert geregeld evenementen waarin verschillende thema’s rondom Performance Improvement centraal staan.