of 59250 LinkedIn

Welkom in het MaaS-tijdperk!

Hoe Mobility as a Service onze steden straks bereikbaar houdt.

Een groeiende, slimme en leefbare stad bereiken zonder extra autogebruik. En onderweg – met de fiets, trein, deelauto of tram – reizen zonder steeds in- en uit te hoeven checken. Toekomstmuziek? Niet in de oren van Laurens Lapré, Vice President Consulting bij CGI. In deze blog onderstreept hij dat het tijdperk van Mobility as a Service (MaaS) is aangebroken.

Kent u de BestDriver-app? In mijn stad Rotterdam werd deze app ingezet bij de wedstrijd De Beste Chauffeur van Rotterdam. De app gebruikt informatie uit voertuigen om in een serious game mensen aan te zetten zuiniger en veiliger te rijden: wie dat over een bepaalde periode het beste doet, mag zich de Beste Chauffeur noemen. Ik mocht twee jaar geleden op Intertraffic een keynote houden over de BestDriver-app. Binnenkort is er weer een editie van deze grootste beurs voor de verkeers- en mobiliteitsindustrie . Ik geef daar een vervolgpresentatie. In de tussenliggende 24 maanden is er namelijk veel gebeurd met onze BestDriver. Of liever gezegd, met de combinatie van technologieën achter deze app: slim gebruik van sensordata, big data analytics en gamification.


Verleiden niet te rijden of spits te mijden

Bovenstaande technologieën gebruiken we inmiddels niet meer alleen om ‘schoner’ rijgedrag te stimuleren, maar zetten we ook in bij de volgende stap om het hardnekkige mobiliteitsgedrag van de gemiddelde Nederlander (wij zitten vaker en langer in de auto dan ooit tevoren) duurzaam te veranderen: mensen zo ver krijgen dat zij hun auto laten staan. Of, als ze toch de auto boven het openbaar vervoer, de fiets of thuiswerken verkiezen, de spits gaan mijden. CGI heeft samen met partners een jaar lang drie deelprojecten op dit vlak uitgevoerd, waarbij we het gedachtegoed achter de BestDriver-app hebben inzet om automobilisten te verleiden niet meer bumper-aan-bumper in de file te staan.


Slimme reisassistent

Dat gebeurde als volgt: deelnemers aan spitsmijden projecten als Utrecht in bewegingZuid Limburg in beweging en No Spits Today kregen bij hun dagelijkse reizen een bijrijder: TimesUpp, een slimme reisassistent die aan de hand van de agenda van de gebruiker advies geeft over de te maken reizen. TimesUpp geeft inzicht in alle reistijden, heeft een intelligent vertrekalarm, biedt toegang tot Smart Planning, is gekoppeld aan de beste navigatieapps en laat de gebruiker, als deze ‘gewenst reisgedrag’ vertoont, credits behalen die ingewisseld kunnen worden in een webshop. Trap je op je fiets toch mooi een cadeaubon bij elkaar…


Voortschrijdende inzichten

De spitsmijden-projecten hebben ons, naast klinkende resultaten (zie voor een voorbeeld van een route de taartdiagram hieronder) diverse voortschrijdende inzichten gebracht. We bleken, samen met onze partners Innovactory, XTNT, Buro Benk, MapTM en TomTom veel meer te kunnen onderzoeken dan alleen het verplaatsingsgedrag tijdens het woon-werkverkeer (de primaire focus bij de projecten). Door de data over het ziekteverzuim van de deelnemers te koppelen aan de informatie over het verplaatsingsgedrag, konden we een lager verzuim aantonen bij forenzen die fietsten. Verder ontdekten we dat mensen echt bereid zijn om hun verplaatsingsdata anoniem te delen en hun mobiliteitsgedrag duurzaam te veranderen, zeker als we hen op de juiste manier ‘verleiden’.

 

Afbeelding


Klantadoptie

Het zoektocht naar de juiste snaar leidde ons naar diverse verrassingen. Zo bleken mensen het bijvoorbeeld geweldig leuk te vinden om als wijkgroep te fietsen en daarmee geld (punten) te verdienen voor bijvoorbeeld een kinderafdeling in het regionale ziekenhuis. Het was voor hen geen bezwaar om tijdens de fietstocht een app op de achtergrond te laten ‘meerijden’, zodat we hun reispatronen op de voet konden volgen. Deze bewezen ‘klantadoptie’ is een belangrijk startpunt voor de volgende, wat meer technische stap die we, met alle opgedane ervaringen en inzichten, nu gaan zetten: het ontwikkelen van een regionale MaaS-app. Natuurlijk houden wij hierbij de privacy scherp in de gaten en werken we volgens de richtlijn die door de overheid hiervoor is opgesteld.


Mobility as a Service

MaaS is een afkorting die u de komende tijd vaak gaat horen. MaaS staat voor ‘Mobility as a Service’, een allesomvattende service die toegang geeft tot elke mobiliteitsvorm. Dat gebeurt straks via één enkele app. Daarbij zie je op je smartphone de juiste mobiliteitsalternatieven op het juiste tijdstip en heb je, met diezelfde smartphone, toegang tot alle modaliteiten. En dat zonder losse abonnementen, aparte facturen, parkeerperikelen en het bezit van transportmiddelen die je toch nauwelijks gebruikt, maar wel onderhoud vergen.


Zeven MaaS-pilots

Nederland is nu volop bezig met de ontwikkeling van deze multimodale MaaS-app die je gerust mag zien als een ‘OV-Chipkaart keer 10’. Dat gebeurt in zeven regionale pilots, ondermeer in Rotterdam, de Amsterdamse Zuidas en Eindhoven. Consortia, bestaande uit o.a. bedrijfsleven, gemeenten, het openbaar vervoer, maar ook parkeer- en leasebedrijven, werken hieraan. Daarnaast leggen zij contacten met kleinschalige, lokale mobiliteitsinitiatieven, waaronder koeriers, tuk tuks en fietstaxi’s. Grootste uitdaging bij deze pilots, is uit te vinden hoe alle data aan de achterkant gekoppeld kan worden en hoe er vervolgens één voorkant aan te breien. Daarom heeft CGI het voorstel gedaan om deze data-uitwisseling te versnellen aan de hand van een uniform ‘MaaS format’. Wanneer de informatie uitwisselbaar is, ontstaan er meerdere ‘regionale’ MaaS-apps en die zijn, verwacht ik, over twee jaar actief.

 

Daarna kunnen we hardop dromen van een nationale MaaS-app. Daarmee onderstrepen we dan echt dat wij Nederlanders koploper zijn in de ontwikkeling van een multimodale MaaS-dienst. Dat moet ook, want we zijn gaandeweg ook koploper geworden in stedelijke problemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

Creating a safer society!

Onze visie: een toekomst met betrokken burgers, actieve lokale communities, effectievere handhaving van de regels en ferme en snelle reddingsoperaties.

  

Afbeelding

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers