of 59250 LinkedIn

Straatverlichting: 'Uit wanneer het kan, aan wanneer het moet'

Reageer

Waarom straatverlichting laten branden als er geen verkeer is? Logica – nu onderdeel van CGI – ontwikkelde een oplossing om openbare objecten, zoals lantaarnpalen, op afstand te bedienen.

Door lantaarnpalen en andere openbare objecten op afstand te bedienen, kan op onderhoudskosten en energiekosten bespaard worden, en dat draagt weer bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Het verhoogt ook de veiligheid, omdat lampen bijtijds kunnen worden vervangen en omdat bij drukte of een ongeluk de verlichting maximaal en gericht kan worden aangezet.

 

Veel overheden hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Tegelijkertijd moet er fors worden bezuinigd. De gemeente Utrecht en Rijkswaterstaat besloten daarom om kritisch te kijken naar de openbare verlichting. Want die staat altijd aan, ook als het rustig is. Met IBOR kunnen zij daar nu veel flexibeler mee omgaan. IBOR, Integraal Beheer Openbare Ruimte, is een oplossing van Logica en Microsoft.

 

Met IBOR kunnen objecten in de openbare ruimte, zoals straatverlichting maar ook stoplichten, bruggen en riolering, vanaf afstand worden beheerd. Dat levert een energiebesparing op die kan oplopen tot 40 procent, omdat lampen niet meer altijd overal even fel hoeven te branden. Het bespaart onderhoudskosten, omdat lampen doorgeven wanneer ze aan vervanging toe zijn en onderhoud daardoor beter kan worden gepland. IBOR kan ook bijdragen aan een veiliger openbare ruimte, door bijvoorbeeld de verlichting bij de plek van een ongeluk maximaal te laten branden en stoplichten vanaf afstand op groen te zetten voor de hulpdiensten.

 

Dimschema’s
IBOR bestaat uit diverse onderdelen, zoals een systeem van sensoren die in de objecten worden aangebracht en datacommunicatie voor het berichtenverkeer. Het werkt met apparatuur van elke leverancier, dus elk type lantaarnpaal of stoplicht kan er op worden aangesloten. De IBOR-applicatie wordt via de pc, vanaf een tablet of smartphone bediend. Voor straatverlichting kunnen bijvoorbeeld dimschema’s gemaakt worden, zodat op rustige tijden de verlichting automatisch dimt of zelfs helemaal uitgaat. De lantaarnpalen kunnen ook afzonderlijk dimmen of juist feller branden. Dat laatste is handig bij onder meer wegwerkzaamheden of evenementen. Bijvoorbeeld voor een voetbalwedstrijd: de lantaarnpalen langs de looproutes van en naar het stadion branden dan maximaal voor het begin en na het einde van de wedstrijd.

 

Cloud
De IBOR-oplossing draait op servers in de cloud van Microsoft. Hoe veilig is dat? “De beveiliging is in te richten van licht tot heel zwaar, afhankelijk van de wensen van de klant”, zegt Jan Cornelis den Ouden, werkzaam bij Logica en initiatiefnemer van IBOR. De zware beveiliging is te vergelijken met die van geldautomaten van banken, die ook vanaf afstand worden beheerd. Gebruikers van IBOR hoeven dus niet bang te zijn dat een dief de lantaarnpalen uit zal zetten rond de villa die hij wil overvallen. Die lantaarnpalen zullen juist maximaal gaan branden zodra de politie is gealarmeerd, vertelt Den Ouden.

Utrecht
De gemeente Utrecht startte in 2012 een proef met het IBOR-systeem. Al ruim een half jaar wordt een deel van de lantaarnpalen aan de Cartesiusweg via IBOR beheerd. “We kunnen nu direct reageren op een lampstoring, omdat we dat in het systeem zien”, zegt Peter Kommers, beheerder openbare verlichting bij de gemeente. “We kunnen lampen bijtijds vervangen en onderhoud op deze manier goed plannen.” De proef duurt nog tot het einde van dit jaar. Daarna zal Utrecht de gegevens analyseren en bekijken of zij IBOR breder wil inzetten.

Rijkswaterstaat
Logica heeft met IBOR een ‘proof of concept’ gedaan op de A50. Met een paar eenvoudige handelingen op een tabletcomputer konden medewerkers van Rijkswaterstaat op afstand de snelwegverlichting beveiligd uitschakelen, wanneer de verkeerssituatie dat toestond. Het slimmer beheren van de openbare verlichting kan voor Rijkswaterstaat forse kostenbesparingen opleveren. Circa 50 procent van de energierekening van de dienst gaat op aan het verbruik door wegverlichting en stoplichten. Dat leidt niet alleen tot hoge kosten, maar ook tot een flinke CO2-uitstoot. Rijkswaterstaat wil de kosten en de milieubelasting verlagen en IBOR kan hier een bijdrage aan leveren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

Creating a safer society!

Onze visie: een toekomst met betrokken burgers, actieve lokale communities, effectievere handhaving van de regels en ferme en snelle reddingsoperaties.

  

Afbeelding

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers