of 58952 LinkedIn

Olympische topsporters gebruiken Whereabouts App actief

Reageer
58% van de Nederlandse Olympiërs gebruikt in Londen smartphone app om verblijfgegevens aan dopingcontroleurs door te geven.

De Olympische Spelen van 2012 worden de Social Games genoemd. Zowel publiek als sporters gaan in Londen veelvuldig gebruik maken van social media, zoals Twitter en Facebook. Met de smartphone kan dit heel gemakkelijk overal en altijd. De Whereabouts App voor op de smartphone is ontwikkeld om het topsporters zo simpel mogelijk te maken hun verblijfgegevens, ofwel whereabouts, door te geven aan de Nederlandse Dopingautoriteit.

98 van de circa 170 Nederlandse Olympiërs – zo’n 58% - gebruiken in Londen de app. De andere Nederlandse sporters moeten hun whereabouts aanleveren bij hun Internationale Federatie en kunnen daarom geen gebruik maken van de Whereabouts App. Ook 49 van de Nederlandse deelnemers aan de Paralympics maken al actief gebruik van deze app. Buiten de Olympische Spelen om moeten in Nederland zo’n 300 topatleten hun whereabouts indienen bij de Dopingautoriteit. Meer dan 90% daarvan gebruikt de app.

 

De Whereabouts App is in opdracht van de Dopingautoriteit ontwikkeld door Logica, InnoSportNL en NOC*NSF om de administratieve verplichtingen rondom de verplichte registratie van verblijfsgegevens te vereenvoudigen. De app laadt onder meer - op basis van de GPS-gegevens en na goedkeuring van de sporters - automatisch de actuele verblijfplaats. Dit scheelt de Olympische sporters onnodige rompslomp bij het invoeren van adresgegevens. Ook kunnen de sporters herinnerd worden aan hun whereaboutsverplichting door het invoeren van reminders. De pincode beveiligt de privacy van de gegevens.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat sporters het lastig vinden om altijd hun actuele gegevens door te geven, mede omdat ze niet op elk moment over een computer beschikken. Daarnaast weten sporters niet altijd zeker of ze de gegevens juist hebben ingevoerd, wat stress kan geven. De Whereabouts App ondervangt deze problemen. Vanwege de Olympische en Paralympische Spelen hebben in de afgelopen maanden meer sporters de whereabouts-verplichting gekregen, en vrijwel alle nieuw toegevoegde sporters gebruiken de app.

 

"De Whereabouts App is een succesvol voorbeeld van sportinnovatie: een interactieve toepassing die de sportbeleving van topsporters vereenvoudigt, verbetert en ondersteunt. De ontwikkeling was mogelijk dankzij een unieke samenwerking tussen het Nederlandse bedrijfsleven en de sportwereld", aldus directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit.

 

De app is zeer functioneel voor sporters en het wereldwijde antidopingagentschap WADA kijkt naar de mogelijkheden voor het gebruiken van deze app. Ook andere antidopingorganisaties tonen interesse. Hiermee zou de Whereabouts App wereldwijd en voor alle sporten beschikbaar komen. Het aantal potentiële gebruikers loopt daarmee in de tienduizenden, want naar verwachting zal bijna 100% van de topsporters die een whereabouts-verplichting hebben de app gaan gebruiken als die mogelijkheid hen geboden wordt.

 

Inspelend op een grote behoefte bij topsporters ontwikkelden de Nederlandse Dopingautoriteit, Logica, InnoSportNL en NOC*NSF de innovatieve smartphone-applicatie waarmee sporters verblijfsgegevens met enkele klikken op hun telefoon kunnen doorgeven en wijzigen. De app is beschikbaar op iPhone, Android en BlackBerry.

 

Meer informatie
Christoph Linke, persvoorlichting
Telefoon: +31 (0)20 571 3777
E-mail: pr.nl@logica.com
Twitter: @LogicaNL

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

Secure Tracking Services (S-TrackS)

Criminelen kunnen frauderen met satellietsignalen en posities misleiden. Ook wel spoofing genoemd. Secure Tracking Services (S-TrackS) kan dit voorkomen.

 

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers