of 58952 LinkedIn

Nationale veiligheid vanuit de ruimte

Nationale veiligheid vanuit de ruimte. Galileo uniek t.o.v. elk ander satellietnavigatiesysteem
CGI Reageer

Over de afhankelijkheid van navigatiesignalen en de daarmee samenhangende risico’s voor de kritieke infrastructuren lees je meer en meer in de media. Daarbij wordt het bijvoorbeeld steeds belangrijker om 100 procent zeker te weten dat iets of iemand een bepaald gebied niet uit of in gaat. De unieke, beveiligde en uiterst betrouwbare Galileo Public Regulated Service (PRS) maakt dit mogelijk. Deze door de overheid gereguleerde dienst van het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo kan weleens het antwoord zijn op diverse urgente vraagstukken in het veiligheidsdomein, stelt Bas van der Hoeven, Vice President Consulting Services Space bij CGI.

GPS. GLONASS. BeiDou. Het zijn bekende positiebepalingssystemen die met behulp van ruimtevaartdata helpen om bijvoorbeeld op je plaats van bestemming te komen. Het eerste systeem komt uit de VS, het tweede uit Rusland, het derde stamt uit China. Europa blijft niet achter en heeft al enige tijd een eigen satellietnavigatiesysteem: Galileo. Dit systeem genereert nauwkeurige signalen, die voor meer doeleinden gebruikt kunnen worden dan van A naar B navigeren. ‘Daarbij is betrouwbaarheid van het signaal het sleutelbegrip’, vertelt Bas van der Hoeven.


Beveiliging
CGI is nauw betrokken bij de beveiliging van Galileo. ‘Wij zijn onder meer verantwoordelijk voor de doorontwikkeling en het onderhoud van de software voor de Public Regulated Service Key Management Facility, kortweg PKMF’, legt Van der Hoeven uit. ‘Daaruit komt de Public Regulated Service (PRS) voort. PRS is een beveiligd satellietsignaal, dat voorbehouden is aan door de overheid geautoriseerde gebruikers. Het wordt vooral ingezet bij toepassingen waar tijd- en positiebepaling met strenge veiligheidsnormen van belang is. Bijvoorbeeld voor defensiedoeleinden. Maar ook voor rechtshandhaving en opsporing. Het geëncrypte signaal beschermt tegen het misleiden van posities, het zogeheten ‘spoofing’. Het beveiligde PRS-signaal is robuust en uitermate betrouwbaar. Dit maakt Galileo echt uniek ten opzichte van elk ander satellietnavigatiesysteem.’

 

Meer weten, lees het complete artikel in NIDV magazine!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

Secure Tracking Services (S-TrackS)

Criminelen kunnen frauderen met satellietsignalen en posities misleiden. Ook wel spoofing genoemd. Secure Tracking Services (S-TrackS) kan dit voorkomen.

 

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers