of 59318 LinkedIn

Geen excuus meer met de flappenhapper

Geen excuus meer met de flappenhapper. Politie en marechaussee innen vorderingen contant, via pin of creditcard.
CGI Reageer

Een geblokkeerde pinpas of niet genoeg contant geld op zak? Bij het betalen van openstaande boetes is dat geen excuus meer. Politie en marechaussee innen openstaande vorderingen contant, via pin of creditcard: alles is mogelijk. Een betaalvoorziening koppelt systemen aan elkaar en zorgt voor een efficiënte administratieve afhandeling.

Ze staan in politiebureaus, bij de marechaussee in Arnhem en op de luchthavens van Schiphol en Eindhoven: in totaal 258 ‘flappenhappers’. Ze hebben een omslachtig betaalproces een stuk efficiënter gemaakt. Politiemensen innen openstaande boetes op straat, bijvoorbeeld bij (verkeers)controles. Ze nemen, als mensen contant betalen, dat geld mee naar het bureau. Ze loggen in bij de ‘flappenhapper’, selecteren op het touchscreen om welke openstaande boete het gaat en voeren het geld in. De achterliggende technologie zorgt ervoor dat in het systeem van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de boete als ‘betaald’ wordt aangemerkt. De volgende dag staat het geld op de rekening van het CJIB.

 

Aad den Boer, projectleider Direct Betalen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, vertelt hoe dit proces voorheen ging: ‘Politiemensen stopten op het bureau het geld in een kluis, hielden een lijstje bij om welke boetes het ging en eens in de zoveel tijd ging iemand van de administratie de verschillende bureaus langs om het geld te verzamelen. Dan werd er contact gelegd met het CJIB, uitgezocht om welke boetes het ging en werd het geld bij een bank afgestort en overgemaakt aan het CJIB. De afhandeling was kortom heel veel werk. Dat was voor ons een reden om dit proces te automatiseren.’ In 2015 werden de eerste flappenhappers in de politiebureaus geplaatst. Sinds kort is er ook een mobiele variant, een robuuste tablet met een pinapparaat. De marechaussee werkt hier sinds januari mee en de verwachting is dat politie hier in het voorjaar mee aan de slag gaat. ‘Politiemensen zijn hierdoor minder tijd kwijt aan administratie, omdat ze de transactie in één keer afhandelen. We hebben uitgerekend dat dit kan leiden tot 60 FTE meer blauw op straat.’


Berichtenrotonde
Het ministerie werkt voor de betaalvoorziening samen met G4S en CGI. G4S, opdrachtnemer van het project, zorgt kort gezegd voor de financiële afhandeling. 
CGI zorgt voor het berichtenverkeer en de koppelingen met de achterliggende systemen.


Lees het complete artikel in iBestuur magazine.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

Secure Tracking Services (S-TrackS)

Criminelen kunnen frauderen met satellietsignalen en posities misleiden. Ook wel spoofing genoemd. Secure Tracking Services (S-TrackS) kan dit voorkomen.

 

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers