of 59274 LinkedIn

Effectief en duurzaam beheer van essentiële infrastructuurwerken

CGI Reageer

CGI’s blik op het Asset Management van morgen.

In de komende decennia komt de civiele infrastructuur in Nederland steeds verder onder druk te staan. Assets als bruggen, viaducten en wegen zijn de komende jaren toe aan vervanging, uitbreiding of renovatie, terwijl het gebruik ervan alleen maar verder toeneemt. Daarnaast spelen er ontwikkelingen die een grote impact hebben op onze dijken, sluizen, keringen en gemalen: de stijgende zeespiegel en de klimaatverandering. Willen we onze steden bereikbaar en ons land droog houden, dan zal Nederland efficiënt moeten omgaan met de ruimte die het heeft en de beschikbaarheid en capaciteit van deze assets effectief inzetten. Omdat het hier om essentiële en missiekritische taken gaat, is er meer nodig dan technisch preventief en correctief onderhoud. 

Gelukkig kunnen we bij het beheren van deze objecten – Asset Management – diverse slimme technologieën inzetten die kansen bieden om het gebruik en de toepassing van assets te optimaliseren en tegelijkertijd onze leefomgeving te verduurzamen. Sensoren op assets als sluizen en waterkeringen geven je, mits gekoppeld aan andere datastromen en zorgvuldig geanalyseerd, een cruciaal inzicht in de (toekomstige) staat van het object. Nog inzichtelijker en overzichtelijker wordt het wanneer je een 3D-model maakt van een bestaande of geplande asset of omgeving en hierin de data uit de werkelijke wereld kunt verwerken: de zogeheten ‘Digitale schaduw’ of ‘Digital Twin’. Met dit inzicht in de toekomst kun je voor iedereen begrijpelijke scenario’s opstellen.

 

Het zijn slechts enkele technologieën die in CGI’s iAMLAB doorontwikkeld worden tot toepassingen voor gemeenten, provincies, waterschappen en andere overheden. Ons team werkt samen met partners als SAS, Pivotal en Esri en bundelt IT-specialismen met jarenlange expertise in het publieke domein en transport &vervoer. We onderzoeken en testen digitale innovaties en werken zo aan AM-oplossingen voor keringen, sluizen, wegen en andere infrastructurele objecten. Zo ontwikkelden we onder andere een proefmodel (3D Digital Twin) van een van een deel van Rotterdam. Elk gebouw, brug en weg is ‘aanklikbaar’ en bevat realtime informatie. Deze data kan bijvoorbeeld gebruikt worden om te toetsen of de Omgevingswet of andere wet- en regelgeving adequaat is toegepast en of aan de hand van het gebruik van het object eventueel onderhoud eerder of later moet plaatsvinden. Effectief. Duurzaam. Smart. Oftewel: het Asset Management van morgen!

 

Meer weten? Lees dan onze brochure over Asset Management in Verkeer en Vervoer. Liever een rondleiding of een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met ons op!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

Secure Tracking Services (S-TrackS)

Criminelen kunnen frauderen met satellietsignalen en posities misleiden. Ook wel spoofing genoemd. Secure Tracking Services (S-TrackS) kan dit voorkomen.

 

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers