of 59345 LinkedIn

Drie nominaties voor de Computable Awards

CGI Reageer

Op dinsdag 30 oktober 2018 reikt ICT-vakblad Computable haar jaarlijkse Awards uit. Bij deze ‘Oscars’ voor de ICT-sector maakt CGI kans op drie titels: Service-integrator van het Jaar, Digitale Transformatie van het Jaar en ICT-project van het Jaar in de Zorg. Publieksstemming – mogelijk tot en met 7 oktober – bepaalt voor 50 procent de winnaar; de overige 50 procent ligt in de handen van de deskundige jury’s.

Van de drie nominaties voor CGI vallen er twee – Service-integrator van het Jaar en Digitale Transformatie van het Jaar – ten deel aan een project dat de ICT-dienstverlener opzette met ProRail en NS: een 3D-omgeving waarin elk stuk spoor in Nederland in te lezen en te visualiseren is. In deze 3D-wereld van het Nederlandse spoorwegnet kunnen ‘live virtual constructive’ simulaties plaatsvinden. Dit is een slim samenspel waarbij de werkelijke situatie en een virtuele, gesimuleerde wereld samenkomen. Zowel grootschalige als compacte innovaties (en in diverse samenstellingen) kunnen hiermee getest worden. Zo zijn simulaties uitvoerbaar waarin machinisten virtuele treinen controleren in 3D (‘virtual’), terwijl de treindienstleider volledig is gesimuleerd (‘constructive’) en echte systemen de spoorbeveiliging besturen (‘live’).

 

De 3D-omgeving is onderdeel van de Nextgeneration Experimenteren en Onderzoeken (NEO)-simulator. Bestaande en toekomstige systemen van ProRail en vervoerders als NS zijn hierin gekoppeld. Gebruikers kunnen hierdoor waarheidsgetrouw en zonder het treinverkeer te hinderen veilig, snel en realistisch innovaties ontwikkelen, testen en invoeren. Het is zo gebouwd dat treinen die buiten rijden met (virtuele) treinen in NEO in scenario’s samen kunnen komen.


Mogelijke dubbelslag voor ‘3D-model Nederlands spoorwegnet’

De 3D-wereld is oorspronkelijk een samenwerking tussen ProRail en CGI; NS’s ICT systemen zijn hieraan toegevoegd. CGI’s bijdrage aan de spoorweginnovaties van ProRail bestaat onder meer uit de inzet van een Scrum-team dat wijzigingen op 3D-projecten uitvoert, het beheer overneemt en een moderniseringsslag doorvoert. Daarnaast helpt CGI met het inrichten van een flexibele IT-architectuur, die in te bedden is in de ProRail-omgeving en geschikt is voor simulatoren van andere partijen waarmee zij samenwerken. CGI levert hierbij de beheerservices en voert de projecten voor ProRail uit. Het is een veelomvattende samenwerking die zowel bij de jury van ‘Service-integrator’ (in totaal 28 voordrachten, waarvan er tien strijden om de felbegeerde award) als bij de jury van de categorie ‘Digitale Transformatie van het Jaar (65 voordrachten, tien nominaties) zeer in de smaak valt.


Een innovatieve en zeer relevante zorg-app

Uit 28 voordrachten in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg wees de jury uiteindelijk vijf genomineerden aan. Het project ‘Mijn Máxima Plan’ bij het Utrechtse Prinses Máxima Centrum is hier één van, waar CGI aan het ontwerp meewerkte. Mijn Máxima Plan is een pilot project, waarin het Prinses Máxima Centrum op dit moment voor één type tumor onderzoekt of ze door middel van een app de patiënt en het gezin inzicht kunnen geven over het behandelplan. Hoe ziet de tijdlijn er uit? Wanneer worden welke ziekenhuisactiviteiten verwacht en welke informatie is relevant? Zo weet het gezin beter waar het aan toe is. Dit najaar hopen zij met de eerste patiënten te kunnen verkennen of de app echt helpt. ‘De Computable Awards inzendingen  hebben vaak te maken met IoT of cloud. Mijn Máxima Plan wijkt daarvan af, maar is daarom niet minder relevant of innovatief’, aldus de jury, die er vervolgens nog een stapje bovenop doet: ‘In 2018 een app te ontwikkelen die nog niet bestaat, maar waarvan de toegevoegde waarde voor eenieder direct duidelijk is, toont de innovatieve waarde van Mijn Máxima Plan.’ Ook de ontwikkeling van de app – het startpunt was een hackathon met verschillende relevante partijen – gooit hoge ogen bij de jury.

 

De drie nominaties dit jaar illustreren de steeds verder gaande digitalisering, een trend die uitspringt in de jaarlijkse wereldwijde klantinterviews (CGI Client Global Insights) onder ruim 1.400 leiders.


Impact

‘Natuurlijk zijn we vereerd met deze drie nominaties’, aldus Dirk de Groot, Business Unit Leader CGI Nederland. ‘Deze projecten zijn mooie voorbeelden van de voortdurende digitalisering. Maar het zijn bovenal ook projecten die echt positieve impact hebben op onze samenleving. Daar doen we het voor, al is een of meer awards ontvangen natuurlijk wel een eer!’


Stemmen

Op 30 oktober worden tijdens een feestelijke show de Computable Awards uitgereikt. Aan wie en waarvoor ligt voor de helft in de handen van deskundige jury’s. Het publiek bepaalt de overige 50 procent. U kunt dus mede bepalen wie er straks juichend op het podium staan. Onze projecten zijn uw stem waard. Ga via deze link naar het stemformulier en help ons zo onze nominaties te verzilveren! U kunt tot en met 7 oktober stemmen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

Secure Tracking Services (S-TrackS)

Criminelen kunnen frauderen met satellietsignalen en posities misleiden. Ook wel spoofing genoemd. Secure Tracking Services (S-TrackS) kan dit voorkomen.

 

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers