of 58952 LinkedIn

Burgerinitiatief voor onderlinge energieverhandeling

Burgerinitiatief voor onderlinge energieverhandeling. Drents dorp Ansen loopt voorop in energietransitie op weg naar ‘energieneutraal in 2020’
CGI Reageer

Drents dorp Ansen loopt voorop in energietransitie op weg naar ‘energieneutraal in 2020’.

CGI bouwt een open innovatieplatform (een digitaal ‘energie-eiland’) waarmee in het dorp Ansen onderling energie verhandeld gaat worden. Op termijn voorziet dit in de handel van zonne-energie, gas en elektra van maximaal 200 huishoudens.

Het streven naar energieneutraliteit is niet uniek. Wat dit project wel bijzonder maakt, is dat de inwoners zelf in de vorm van een eigen coöperatie, energieKansen, concrete stappen zetten om de energievoorziening in eigen hand te nemen. In de toekomst is de inwoner van Ansen niet alleen afnemer maar ook leverancier van energie. 


CGI bouwt hiervoor een open innovatieplatform met dashboards en applicaties die inzicht geven in het gebruik per huishouden maar ook van alle aangesloten huishoudens samen. Het is een platform gebaseerd op (open) standaarden waarmee alle databronnen van bijvoorbeeld windmolens, accu’s, meters en zonnepanelen makkelijk aangehaakt kunnen worden.


“Een digitaal energie-eiland kan alleen functioneren als de opgewekte energie slim kan worden verdeeld onder de afnemers. Daar is onder meer een geautomatiseerd systeem voor nodig dat de bijbehorende transacties zonder vertraging kan afhandelen,” vertelt Jonathan Hobelman, business consultant Energietransitie bij CGI.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingCGI Nederland

George Hintzenweg 89

3068 AX Rotterdam

088-564 00 00

www.cginederland.nl

Meer nieuws

Secure Tracking Services (S-TrackS)

Criminelen kunnen frauderen met satellietsignalen en posities misleiden. Ook wel spoofing genoemd. Secure Tracking Services (S-TrackS) kan dit voorkomen.

 

 Afbeelding

Whitepapers

Onze expertise

IBOR: de openbare ruimte wordt duurzaam

Met de Integraal Beheer Openbare Ruimte (IBOR)-oplossing laten verschillende soorten objecten in de publieke ruimte zich op afstand beheren.

 Afbeelding

Bloggers