of 59250 LinkedIn

Waarom schrappen we vreemde nationaliteiten uit de BRP?

Vorige week las ik in de Volkskrant een artikel over het verlies van het Nederlandse paspoort na het volgen van terroristische training. Nederlanders die terroristische training volgen of instructies geven en daarbij betrapt worden, verliezen in de toekomst de Nederlandse nationaliteit. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Justitie).

Het bericht trok meteen mijn aandacht. De Nederlandse nationaliteit wordt alleen afgepakt als diegene ook nog een vreemde nationaliteit heeft, anders niet. We hebben nu eenmaal bij verdrag afgesproken dat een persoon door verlies van een nationaliteit niet staatloos mag worden. Tot zover is alles duidelijk.

Anders wordt dat als je even vooruitdenkt, aan 1 oktober 2014 om precies te zijn. Door de invoering van het Logisch Ontwerp 3.9 worden dan namelijk alle vreemde nationaliteiten uit de landelijke Basisregistratie Personen verwijderd. Het betreft een zogeheten administratieve verwijdering, waarbij de vermelding uit de systemen wordt geschrapt. De vreemde nationaliteit zelf raak je niet kwijt, daar moet je afstand van doen, gesteld dat dat mogelijk is.

 

De BRP: een vreemde weergave van de werkelijkheid

Maar als je geen administratie bijhoudt, hoe weet je dan of een iemand naast de Nederlandse, ook nog een vreemde nationaliteit heeft? In die Basisregistratie Personen – het eerste woord zegt het al – zijn de basisgegevens opgenomen van personen. Overheidsorganisaties zijn verplicht deze gegevens in hun processen te gebruiken. Wanneer het Openbaar Ministerie dus een verdacht persoon opzoekt in de BPR, dan is daar voortaan uitsluitend de Nederlandse nationaliteit te zien.

Natuurlijk kan je een verdachte vragen welke nationaliteiten hij nog meer heeft en over welke paspoorten hij beschikt, maar dat is …vreemd. Ik vraag het me al geruime tijd af: waarom laten we die basisadministratie niet gewoon de werkelijkheid weergeven? U mag het zeggen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

 

 

Antwerpseweg 8, 2803 PB Gouda 

0182 - 34 57 01 

info.pss@centric.eu

www.centric.eu/overheid

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers